Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Vad fick du för din röst?

written by jacob, on Sep 14, 2016 9:20:00 PM.

Vi är nu 2 år in i mandatperioden för EU-parlamentet. Den som röstade i EU-valet 2014 kan nu utvärdera vad man fick för sin röst. Jag har gått igenom samtliga parlamentsledamöter för att ta reda på vad de gör, och hur de redovisar det för sina väljare. Personligen anser jag att man ska kräva av sin parlamentariker att de faktiskt berättar vad de gör. Vilka frågor som behandlas i de utskott de sitter i, vilken ståndpunkt de har i dessa frågor och vad den sannolika utgången är. Sedan ska de följa upp med information om hur parlamentet röstade i slutänden.

Anledningen till att det är viktigt med vad parlamentarikerna skriver är att den journalistiska rapporteringen från parlamentets arbete är i det närmaste obefintlig. Samtidigt så fattas alla stora beslut i Bryssel/Strasbourg, med parlamentet som nyckelspelare. Vårt inflytande som väljare är direkt beroende av att våra representanter berättar vad som händer, när det händer.

De flesta väljare borde därför vara besvikna med sina val.

SD

Sverigedemokraterna fick 2 mandat i EU-valet. Peter Lundgren sitter i transportutskottet och har varit så aktiv att det har givit eko i form av artiklar och nominering till ett pris i EU-kretsar. Han har aktivt drivit på för att få en lagstiftning mot social dumpning på transportområdet, d.v.s. förare från låglöneländer som med skydd av cabotage-reglerna kör transporter i länder med mycket högre kostnader. På det andra mandatet sitter Kristina Winberg. Hon verkar inte göra många knop. Ingen av dem redovisar för sina väljare vad de verkligen gör. Om man inte röstade på dem för att de skulle sabotera EU-arbetet har man anledning att vara missnöjd.

Kristdemokraterna

Lars Adaktusson bloggar en hel del om vad han tycker, men säger rätt lite om vad han gör. Hans väljare borde vara åtminstone lite missnöjda.

Moderaterna

Det finns 3 moderata parlamentariker och de klarar sig ganska bra allihop. Bäst är Christoffer Fjällner, som arbetar hårt för att införa CETA och andra hemska handelsavtal. Jag håller inte med om det han gör för 5 öre, men han redovisar tydligt vad han gör och varför. Han är mycket aktiv. Anna Maria Corazza Bildt ägnar sig för närvarande åt att försvara jägares och sportskyttars möjlighet att inneha vapen. Hon har en videoblogg där hon tydligt berättar vad hon gör, och varför. Gunnar Hökmark skriver en massa på sin blogg, men det är svårt att få grepp om vad han egentligen gör. Jag tror han fokuserar på utrikespolitik, men jag vet inte säkert. Moderata väljare bör känna sig ganska nöjda med sina representanter.

Liberalerna

Före detta folkpartiet har 2 mandat. Jasemko Selimovitch ordbajsar mest om storpolitiska frågor på en halvfärdig webbsajt. Synnerligen märkligt, med tanke på att han sitter i utskottet för jordbruks- och landsbygdsfrågor. Han har tagit över platsen efter Marit Paulsson, och jag gissar att han inte trivs där. Cecilia Wikström däremot är bäst i klassen. Hon berättar bredvilligt och detaljerat om vad hon gör. Hon har också ett nyhetsbrev som man prenumerera på. Den väljare som kryssade Cecilia kan känna sig nöjd med sitt val. Den som satsade på Marit har blivit blåst.

Centern

Att Fredrick Federley har haft en del bra åsikter i integritets- och upphovsrättsfrågor vet vi pirater sedan tidigare. Vad han gör i Bryssel är dock en gåta, för det berättar han inte mycket om. Han har en blogg, men 4 uppdateringar i år är inte mycket att hurra för. Ingen av dem berättade om vad Fredrick verkligen gör. Centerväljare bör nog se sig om efter ett bättre alternativ nästa gång.

Socialdemokraterna

Med 5 mandat utgör de Sveriges största grupp parlamentariker och kanske den mest passiva. Marita Ulvskog har en mycket aktiv twitterkanal, där man får lite insikt i vad hon gör och vad hon tycker, men på Twitters vis så är det rätt osammanhängande. Man får inte plats med speciellt stora tankar på 140 tecken. Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Jens Nilsson har ingen löpande redovisning av vad de gör och vad de åstadkommer. De har var och en en kort intervju från i januari om vad som skedde i Bryssel förra året, men det är skåpmat vid det här laget. Som Socialdemokrat skulle jag allvarligt ifrågasätta vad mina parlamentariker verkligen gör, och om de gör skäl för sina höga löner och förmåner.

Miljöpartiet

Precis som hemma i Sverige har Miljöpartisterna anledning att vara kritiska mot sina representanter. Max Andersson, Jakop Dalunde och Bodil Valero har statiska webbsidor som talar vitt och brett om vad de vill åstadkomma, men inte ett ord om vad de verkligen gör. Som väljare skulle jag utkräva betydligt bättre redovisning. Jag vet att Isabella Lövin under förra mandatperioden gjorde ett mycket bättre jobb med att berätta vad som hände inom hennes specialområde.

Vänsterpartiet

Malin Björk var mycket språkför i valrörelsen till EU-parlamentet, men sedan dess har det varit väldigt tyst. Vänsterpartiet är i och för sig väldigt EU-negativa, men borde inte deras representant berätta vad hon gör?

Feministiskt Initiativ

Soraya Post verkar inte göra många knop. Har inte ens en egen hemsida. Hade jag röstat på henne skulle jag ha varit mycket missnöjd.

Piratpartiet

Piratpartiet fick inte något svenskt mandat alls i förra valet. Konsekvenserna av det ser vi nu. Kommissionen kommer med ett stort förslag om reformering av upphovsrätten och Sverige har inte en enda representant som ens begriper frågan. Tack och lov representeras vi av den tyska Piratpartisten Julia Reda, som har just upphovsrätt som sin specialitet. Samtidigt hade det inte varit dumt att ha en ledamot som bevakade TTIP, CETA och andra handelsavtal, och någon som hinner fördjupa sig i vad som händer i integritetsfrågor.

Jag hoppas därför att svenska folket i nästa EU-val ställer höga krav på redovisning från sina parlamentariker och väljer sådana som tydligt redovisar vad de gör i EU-parlamentet. Det som händer där är alldeles för viktigt för att lämnas orapporterat.

Det som händer just nu illustrerar också hur viktigt det är att få i kandidater från Piratpartiet. EU beslutar i många typiska piratfrågor, och vi är de enda som har kompetens på området.

Leave a Reply