Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Striden om Mosul har inletts

written by jacob, on Oct 19, 2016 12:12:00 AM.

Som framgått av riksmedia så har striden om Mosul inletts. Som vanligt så har man rapportering om att det pågår, men inga detaljer om hur det går till.

Mosul

Irakiska armén anfaller med tungt bepansrade trupper och artilleriunderstöd söder ifrån - från de områden kring Quayyara som de tidigare i somras intog för att ha ett uppmarschområde. Kurdiska Peshmergastyrkor anfaller från öster in mot Mosul. Irakiskt arméflyg och koalitionsflyg (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Danmark, m.fl.) understödjer vid fronten och anfaller Daesh installationer i och Mosul. Man har valt att inte flyganfalla evakuering av Daesh trupp och familjer i riktning Raqqa och man har inte heller inlett med en offensiv för att skära av reträttvägen. Det hade varit lätt gjort, men hade inneburit fler krigare i Mosul som varit beredda att slåss till döden. Över huvud taget har regeringssidan ansträngt sig för att genomföra kampanjen med så få skador som möjligt för civila och för staden Mosul. Det kommer att bli bedrövligt nog ändå. Strategin har givit resultat och det rapporteras om flera tusen Daesh-krigare som har lämnat området och befinner sig i Syrien. Hur många som finns kvar i Mosulområdet är oklart. Det är dock tydligt att man inte har gjort en fullständig utrymning. Både irakiska armén och Peshmerga har rapporterat om förluster. Framför allt är det bilburna självmordsbombare som har förorsakat dessa.

Rapporten från första dagen är upplyftande. Man har gjort betydande framsteg och har återtagit ungefär 200 kvadratkilometer land. Det innebär att man har avverkat ungefär en fjärdedel av avståndet till Mosul. Flyganfallen mot Daesh installationer har också varit verksamma med utslagning av ladningsplatser, pansarfordon, ammunitionsdepåer, elverk, med mera. Allt tyder på en välorganiserad och välplanerad kampanj.

En viktig anledning till att det har dröjt så länge innan anfallet inletts är att de olika parterna har varit oense om hur Niniveh-provinsen och Mosul ska fördelas och styras efter att man har besegrat Daesh. Förhandlingarna har varit mycket svåra, men enligt presidenten för de kurdiska områdena, Massoud Barzani, är man nu överens. Det har konsekvenser för hur man genomför operationerna. Kurderna kommer i huvudsak att hålla sig utanför Mosul. Man kan tänkas gå in i de östra delarna, som har en stor kurdisk befolkning, men kommer inte att strida på västra sidan av Tigris, där befolkningen nästan till 100% består av Sunni-muslimer. Det gör också att den irakiska regimens allierade shia-milis inte heller kommer att gå in i Mosul. Risken för hat-dåd är allt för stor.

Vad som händer härnäst kommer att bli mycket intressant att se, och kommer att bli avgörande för vad som händer i området under lång tid framöver. EN snabb kampanj med få förluster innebär att Daesh inom en kort framtid kommer att vara helt utrensade från Irak och processen med att bygga nya nationer kan börja. Irak som under Saddam Hussein kommer inte att finnas kvar. Om det blir olika nationer, eller om man kan komma fram till en federativ modell återstår att se. Drar kampanjen ut på tiden hinner allt för mycket hända på andra fronter för att man ska kunna se vad framtiden kan ge.

Jarabulus och den turkiska fronten

Sedan min senaste rapport har Turkiet, tillsammans med en styrka på c:a 1500 man ur Fria Syriska Armén (FSA), tagit kontrollen över ett tidigare Daeshkontrollerat område längs den turkiska gränsen, från Jarabulus i öster till Azaz i väster. Området är mellan 5 och 15 km djupt och det har tagit 2 månader att ta kontrollen över det. Givet att Daesh har utrymt stora delar utan strid och att Turkiet har flyg, stora artilleristyrkor och minst en pansarbataljon som understöd till rebellernas infanteri är framstegen mycket måttliga. Ett stort problem är naturligtvis att rebellstyrkorna är väldigt fåtaliga i förhållande till den långa front de ska verka över. Hittills har man haft en bräcklig vapenvila med SDF. Initialt tog man över några SDF-kontrollerade byar, men sedan dess har det varit lugnt mellan Turkiet och de syriska kurderna.

Detta har dock upphört idag, när FSA har lämnat ultimatum till kurderna att inom 48 timmar utrymma Tall Rifat i kantonen Efrin. Det här är en stad djup inne på kurdiskt område och det är osannolikt att kurderna ger upp den utan strid. Det här är tyvärr förödande för kampen mot Daesh. Kurderna är starka nog att stå emot FSA och Turkiet under lång tid, samtidigt som man inte är starka nog att slå dem. Under tiden kommer fronten mot Daesh att försvagas, både för YPG/SDF och för FSA/Turkiet.

Resten av Syrien

Den syriska regimen är på frammarsch mot rebellstyrkorna på alla fronter. Man slåss egentligen bara mot rebellerna och i ringa mån mot Daesh. Östra Aleppo är åter inneslutet, och regimen har tagit kontrollen över flera stadsdelar de senaste veckorna. Riksmedia har redan rapporterat om de urskiljningslösa bombningarna som regimen utför, där hundratals civila dör varje vecka. Att kontrastera mot de ansträngningar som har gjorts i Manbij, Mosul, Fallujha och Ramadi. Man kan konstatera att regimen inte har sina medborgares väl och ve som högsta prioritet.

Andra ställen där man strider är i norra Homs, där rebeller inledde en offensiv för ungefär en månad sedan. Efter initiala framgångar utbröt strider mellan olika islamistiska rebellgrupper och regimen kunde starta en motoffensiv och återta stora delar av de förlorade områdena. Även i området kring Damaskus har regimen haft framgångar, både i östra Ghouta och på andra ställen.

När vi pratar om Assadregimen så har vi ett väldigt udda förhållande, där man bör fråga sig hur mycket kontroll Assad egentligen har. Hans styrkor består av c:a 80 000 man. Av dessa kontrolleras c:a 60 000 man från Iran. De har tillfört revolutionsgardister, afgansk milis, reguljära iranska trupper och en stor kontingent Hizbollah från Libanon. Den egna Syrian Arab Army består bara av c:a 6 000 man, och är därmed mycket mindre än Daesh, rebellstyrkorna och YPG. Utan stödet från Iran och Ryssland skulle Assad vara borta från makten, och han måste vara mycket medveten om det. Det är nog bara på grund av att Ryssland och Iran inte har en samordnad agenda som Assad inte är en ren marionett.

Leave a Reply