Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Åsa Linderborg och yttrandefriheten

written by jacob, on Mar 30, 2015 9:18:44 PM.

Emma Opassande skriver om Den Bisarra Yttrandefrihetsdebatten i Skogen och försvarar Ung Pirat på ett för mig lite väl defensivt sätt. Att Åsa Lindeborg irriterar sig på kostnaden för arrangemanget tycker jag man ska ta mycket lättare på. Vi har extrema kostnader för bevakning av fotbollsmatcher i det här landet. Fotboll är en lek! Att vissa förvandlar det till allvar genom att ägna sig åt misshandel och huliganism gör att samhället måste lägga extrema resurser på att begränsa risken för tredje part och de inblandade. Det gör vi, i stället för att förbjuda lagen att spela inför publik, därför att fotboll är en del av vår yttrandefrihet. Visserligen en mycket mindre värdefull del än rätten att säga kontroversiella saker utan risk för liv och lem, men ändå värd att lägga resurser på.

I jämförelse med fotbollen är resurserna som läggs på att Åsa Linderborg och Peter Sunde ska få debattera med Lars Vilks en liten kostnad och det är en symbolhandling till försvaret av yttrandefriheten. I min värld hade det varit klädsamt för Åsa Linderborg att vara tacksam för möjligheten att genomföra debatten och för möjligheten att stå på yttrandefrihetens barrikad. Att formerna och förutsättningarna för debatten inte blev de bästa måste man ha överseende med. Det är lätt att arrangera en debatt i en aula med publik, mikrofoner, gott om förberedelsetid. Gör man det i en husbil på okänd plats i snöglopp och med högsta säkerhetsinsats från polisen så får resultatet bli vad det blir. Huvudsaken är att det blir av.

Åsa Linderborgs gnäll är inget annat än ett journalistiskt bottennapp.

Till Ung Pirat vill jag bara säga: Grattis! Ni genomförde det omöjliga. Ni är på rätt spår.

Comments

  • Tack för de fina orden!

    Såhär efteråt är det tydligt att själva innehållet för själva mötet blev lidande i och med den stora ansträngningen att lyckas genomföra det över huvud taget. Där kanske Linderborgs kritik är rimlig. Men det tar inte ifrån det faktum att det var rätt sak att göra.

    Comment by Elin Andersson — Mar 30, 2015 10:12:53 PM | # - re

  • Tycker det är en bra poäng med kostnader runt exempelvis fotbollsengagemang. Jag är dock osäker på vad du anser är “väl defensivt”, för det var mest bara en stillsam fundering och inte något försvar av något alls, egentligen: Om det där att anordna yttrandefrihetspaneler brukar inte kräva rigorösa, kostsamma, säkerhetsengagemang, om man säger. Alldeles oavsett om det är normalfallet för exempelvis fotbollsarrangemang.

    Comment by emma — Mar 30, 2015 10:25:26 PM | # - re

Leave a Reply