Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Kort analys av valresultatet

written by jacob, on Sep 15, 2014 10:50:59 AM.

Om man ska förenkla valresultatet så långt det går, och sedan lite till, så är det det här som har hänt:

Moderaternas ledare, Fredrik Reinfeldt, gick ut och begärde att hans partikamrater skulle öppna sina plånböcker för att vi skulle hjälpa till att hantera de enorma flyktingströmmar som finns i världen just nu. En fjärdedel av hans väljare tyckte att det var en så dålig idé att de gick till Sverigedemokraterna i stället.

Fredrik Reinfeldt har haft allt för dålig insikt i sina väljares grundinställning. En ansenlig del av Moderaterna är moderater därför att deras parti arbetar för skattesänkningar och mer pengar i den egna plånboken. Sedan moderaterna övergav sina frihetliga ideal så finns det inte så jättemycket mer att vara moderat för. Arbetslinjen och sunda statsfinanser är medel för att infria löftet om lägre skatter.

I övrigt har egentligen inget hänt i väljarkåren. Fi sög upp en del röster från MP, men annars står allt still.

Nästa fråga blir om Moderaternas nye ledare kan klara sig med att fokusera om på plånboken för att få tillbaka sina vilsna SD-får eller om det kommer att krävas en brunare agenda för den saken.

Comments

  • Givetvis tappar M en del åt höger när man försöker plocka röster åt vänster (om jag nu kan tillåta mig att beskriva politik endimensionellt).

    Jag tror en annan viktig aspekt är att de så kallade anti-rasisterna och media har bidragit till att polarisera politiken, vilket bara gynnar SD. Den typen av beteende som man såg från V:s valvaka så fort SD nämndes kan förvisso kännas varmt och sammansvetsande för den egna sekten, men för samhället i stort är det splittrande och skadligt.

    Hur kan man tycka att den typ av nedsättande omdömen och vi-och-dom-attityd som man fördömer hos exv SD, är helt OK när det gäller hur man själv förhåller sig till 13% av väljarna.

    Comment by Magnus Lyckå — Sep 15, 2014 2:00:45 PM | # - re

  • Om M skulle bli mer bruna? Visst man får säkert många tillbaka från SD men vart tar de övriga 75% vägen? Stannar kvar eller går mot mitten?

    Comment by Ingmar Stockagård — Sep 17, 2014 12:35:04 PM | # - re

Leave a Reply