Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

E-röstning funkar inte

written by jacob, on Sep 14, 2014 1:32:26 PM.

Jag skrev en kommentar på en Facebook-tråd om E-röstning. Den blev så genomtänkt att jag vill bevara den lite längre än vad ett sådant medium medger.

 1. Röstningshandlingen är inte bevittnad. Det faktum att man går till en vallokal där det finns flera oberoende valförrättare och eventuellt andra vittnen i lokalen försvårar utövandet av påtryckningar mot den röstande.
 2. Överföringen av rösten via internet kan kapas. Det krävs extremt säkra protokoll i hela kedjan för att röstningsförfarandet ska vara säkert. Speciellt problematiskt är att användarens dator kan vara komprometterad och “bottad”. En man-in-the-middle-attack kan sättas in på många punkter i kedjan, även om platsen allra närmast användaren är mest sårbar.
 3. Programvaran för registrering och sammanvägning av rösterna. Det är troligen den del som är enklast att göra säker, men det är välkänt hur svårt det är att bygga programvara utan säkerhetshål. Medan det går att bevisa att ett program är osäkert så går det i princip inte att bevisa att det är säkert.

Det går att utforma ett E-röstningssystem som fungerar så länge ingen utför en systematisk attack mot det. Medan ett banksystem bara måste ta hänsyn till säkerhetsaspekten och banken kan logga allt som händer i systemet så måste ett E-röstningssystem hantera både säkerhet och anonymitet. Det innebär att man inte kan logga allt för att i ett senare skede kunna eliminera eventuellt fusk.

Den dagen någon gör ansträngningen och fuskar till sig vinsten i ett val så har hela systemet misslyckats. Att placera mörka fläckar på ark av cellulosa i ett system där handlingen bevittnas men inte vilket val man gjorde har visat sig vara mycket motståndskraftigt mot fusk i stor skala. Till och med det senaste Afganska valet var rimligt korrekt, eftersom folk hade lärt sig att varje steg i valprocessen måste bevittnas av parter med olika politisk tillhörighet. /p>

I dagens val är alla valobservatörer. Vid E-röstning är ingen det!

Comments

 • Utmärkt uttryckt!

  Kunde själv inte ha skrivit det bättre.

  Comment by Dennis Nilsson — Sep 15, 2014 4:19:04 AM | # - re

 • E-röstning som sådan är en dålig idé ja. Däremot skulle man kunna använda lite fin-fina elektroniska hjälpmedel i vallokalen.

  Tänk på följande scenario:

  Du kommer in i vallokalen, och går fram till valförättarna som sitter innan du kommer till skärmarna.

  En valförrättare tittar på din legitimation, skriver in ditt personnummer på datorn framför sig, ger dig tre kuvert och säger, “Varsågod, bås 3″

  Du går in bakom skärmen till bås 3 och möts av en stor touchscreen, där du ser tre tomma rutor i valsedelsstorlek, ovanför dem står det riksdagsval, landstingsval respektive kommunalval.

  Du pekar i den tomma rutan för riksdagsval, och kommer vidare till en skärm där du ser logotyp och namn, för samtliga partier som ställer upp i riksdagsvalet. Du klickar på det fina seglet och kommer ut till huvudmenyn igen.

  Du pekar nu på rutan för kommunalval, och väljer i nästa steg seglet ännu en gång. Denna gång valde du även att personkryssa kompisen som fanns med som 3:e namn på listan.

  Landstingsvalet har du aldrig förstått nyttan med, så du väljer att inte röra den utan trycker på den stora “KLAR”-knappen i nederkant.

  På skärmen står det
  Du vill rösta enligt följande:
  Riksdagsval: Piratpartiet
  Landstingsval: BLANKT
  Kommunalval: Piratpartiet, personkryss Anders Andersson

  BEKRÄFTA / ÄNDRA

  Du pekar på bekräfta och datorn skriver ut tre valsedlar åt dig som du stoppar i kuverten som du går ut och ger till valförrättaren.

  20:00 på kvällen stänger sedan vallokalen, 20:01 är alla rösterna “räknade” och det “preliminära” resultatet tillkännages. Resultatet fastställs en vecka senare när de utskrivna rösterna räknats.

  En sådan lösning skulle eliminera allt behov av att springa runt med valsedlar, alla problem med partier som inte får ut sina valsedlar och allt gnäll om att miljöpartiets valsedlar var bortplockade eller sossarnas valsedlar var “gömda” bakom sverigedemokraternas.

  Comment by Jan-Olof — Sep 15, 2014 8:02:49 AM | # - re

  • Håller helt och hållet med. Det vore ett jättebra valsystem. Det har vittneselementet och det pappersbaserade beviset samtidigt som det eliminerar jätteadministrationen av valsedlar.

   Comment by jacob — Sep 15, 2014 10:24:54 AM | # - re

Leave a Reply