Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Konkurrent i sikte

written by jacob, on Jul 9, 2014 4:27:00 PM.

Idag har det politiska partiet Enhet en debattarktikel i Göteborgsposten. Den handlar om att Fler nonsensjobb är inte svaret; det vill säga att framtiden innebär en stark minskning av arbetstillfällena och att den nuvarande politiken som skapar jobb och sysselsättning utan innehåll inte är framtiden. Samma fråga som jag under en tid har debatterat på den här bloggen.

Enhet är ett parti som är väldigt fokuserat just på hur framtidens samhälle ska se ut och de har ett antal mycket sympatiska drag - ett samhälle som verkar för individens frihet, medborgarlön och ett antal visioner på hög abstrakt nivå. Tyvärr finns ett element av New Age-mysticism i partiets bakgrund, som för mig verkar lite avskräckande. De har dessutom väldigt lite konkret politik på sitt program. T.ex. så nämns inte övervakning och andra aktuella samhällsproblem som något man vill göra något åt.

Enhet redovisar tydligt hur det har gått för partiet i olika val sedan det grundades. Normalt har man landat på 600-800 röster i riksdagsvalen, vilket inte är speciellt mycket. I EU-valet 2014 samlade man ihop 1870 röster utan att ha några tryckta valsedlar. En bedrift enligt min mening.

Det jag gillar med Enhet är att de har formulerat sig med väldigt övergripande visioner. Det finns mycket för oss att lära oss där. Det jag ogillar med partiet är att det inte finns någon konkret omsättning av de höga visionerna.

Det skulle inte vara bra för Piratpartiet om något annat parti får luft under vingarna med en politik som ligger så nära vårt område. Vi måste vara mycket mer aktiva i debatten om hur arbete och välstånd fördelas i framtidens samhälle. Det måste innebära att vi som officiellt företräder partiet måste våga ta ut svängarna lite utanför det som medlemsmötet har fastställt som vår politik. Jag tror att vi har tillräcklig förmåga att tolka våra medlemmars vilja på det här området.

Comments

  • Tyvärr är väl PP varken bra på visioner eller konkreta politik ens inom våra kärnområden (förutom i fildelningsfrågan).

    Comment by Jan Tegnér — Jul 10, 2014 10:12:12 AM | # - re

    • Då är det dags att bli bra på visionerna och de konkreta frågorna. Annars springer konkurrenten ifrån.

      Comment by jacob — Jul 27, 2014 10:40:06 PM | # - re

Leave a Reply