Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Att skydda demokratin

written by jacob, on May 10, 2014 7:26:36 PM.

Jag och Gustav Nipe publicerade idag en debattartikel i Göteborgsposten om hur skolan missköter sitt demokratiuppdrag. Göteborgsposten tyckte att artikeln var så intressant att de tog in den både i papperstidningen och webbupplagan. Den annonserades dessutom på webbupplagans förstasida.

Skolan är inte ensam om att missköta sitt demokratiuppdrag. Piratpartiet har blivit uteslutet från den stora partiledardebatten. Göteborgs kommun ger inte Park & Naturförvaltningen tydliga instruktioner om att politisk affischering med tillstånd ska få sitta kvar. Lerums kommun söker kollektivt affischeringstillstånd för alla partier i fullmäktige och sätter (för kommunens pengar) upp tavlor med affischplats enbart för partierna i fullmäktige. EN av tavlorna sitter dessutom precis utanför en förtidsröstningslokal. Piratpartiet i Skövde har skrivit till ett antal skolor för att få reda på vilka möjligheter det finns att komma och informera inför valet. De har inte fått ett enda svar, trots att skolorna är skyldiga att svara.

Det är inte för att ta på sig någon offerkofta och få folk att tycka synd om oss som jag skriver om det här. Det är för att det är ett allvarligt demokratiproblem. Det finns folk som inte tar demokratin och demokratiuppdraget på allvar. Människor som medvetet eller omedvetet förfördelar och utesluter mindre etablerade partier - partier som står för åsikter och värderingar som är obekväma. Det är tydligt att en del av problemet beror på okunskap och brist på professionalism, men det är lika tydligt att det finns dem som utesluter oss för att med flit skada oss. Det är människor vars moraliska kompass säger till dem att så länge jag inte åker fast är det ok.

Det handlar om människor som sitter på mycket makt i samhället - Rektorer, höga tjänstemän och politiker. Människor som dagligen hanterar personuppgifter av känslig natur. Med den moral som deras handlingar kring demokratiuppdraget återspeglar finns det mycket stor anledning till oro över deras hantering av medborgarnas privatliv.

Det duger därför inte att hålla god min i elakt spel. Vi är skyldiga demokratin att avslöja den korrumperade hanteringen av valkampanjen. Annars kommer övertrampen att fortsätta och demokratin att gradvis urholkas.

Jag kommer att begära ersättning av Park & Natur för nedplockat material, jag kommer att anmäla var enda skola som underlåtit att svara eller som diskriminerat oss i inbjudningarna. Vi kommer att undersöka vilka åtgärder vi kan sätta in mot Lerums kommun. Lika villkor för alla ska gälla. Nån jävla ordning får det ändå vara i en demokrati.

Leave a Reply