Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Reportageserie om maktövertagandet på Krim

written by jacob, on Mar 21, 2014 12:00:00 AM.

Det är inte ofta jag blir imponerad av journalistiska insatser, men Russian Roulette: The Invasion of Ukraine fick mig att sitta klistrad framför skärmen. Det här om något borde ge ett Pulitzer-pris.

Det lilla reporterteamet från fristående VICE News intervjuar allt och alla; utom de ryska trupperna som vägrar låta sig intervjuas. De pratar med befäl och soldater inne på de ukrainska baserna. De pratar med milismän och aktivister utanför baserna. De är närvarande vid demonstrationer och upplopp. De gör att man kan bilda sig en egen uppfattning om vad som händer på Krim och i viss mån i resten av Ukraina. Jag tycker de målar en väldigt tydlig bild av hur noga aktionen är orkestrerad från Moskva. De verkar ha stora delar av den rysktalande befolkningen på Krim med sig, men allt andas en sedan länge planlagd operation. Truppinsats, propaganda, låg våldsnivå, mediaträning av soldater, milis och aktivister - allt pekar på ett minutiöst planerat övertagande.

Avsnitten finns på Youtube med början på https://www.youtube.com/watch?v=TNKsLlK52ss&list=PLw613M86o5o5zqF6WJR8zuC7Uwyv76h7R

När man ser filmerna kan det vara bra att ha i bakhuvudet att Vladimir Putin var chef för KGB innan han blev president. Det kan också vara värt att minnas hur Tyskland tog över Sudetlandet från Tjeckoslovakien 1938. Likheterna är slående. Frågan är bara vem som kommer att lova fred i vår tid…

Comments

 • Det pågår ett kontinuerligt “propagandakrig”.

  Vad som är sant eller inte sant är oväsentligt för propagandamakarna. Det som är intressant är hur vi fotfolk kan påverkas att tycka och tänka om saker och ting. Därför skall man vara försiktig med att bara lyssna på en källa.

  Vad som händer i Ukraina tyck uppenbarligen ha att göra med de enorma gas- och oljefyndigheter som gjordes där ca 6 månader innan orloligheterna blossade upp. De skulle man då sälja ut till ett av världens största och mäktigaste oljebolag, Exxon Mobil Corp.

  Ukraine: Unexpected Oil Find, Major Gas Interest: oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Ukraine-Unexpected-Oil-Find-Major-Gas-Interest.html eller adam.curry.com/art/1395281679_bbE2sKCK.html

  Det kan därför vara bra att ha i bakhuvudet att USA’s tidigare president George H. W. Bush var chef för CIA innan han blev president.

  Director of Central Intelligence: en.wikipedia.org/wiki/Director_of_Central_Intelligence

  Comment by Dennis Nilsson — Mar 11, 2015 5:04:18 AM | # - re

Leave a Reply