Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Så här skulle jag lägga upp en valkampanj

written by jacob, on Dec 6, 2014 2:59:19 PM.

Piratpartiet har nästan inga pengar och vi har en aktivistkår som är sliten efter 2 valkampanjer under 2014. Vi står just nu (i praktiken) utan partiledare och partiledning. Förutsättningarna kunde ha varit bättre.

Det betyder inte att vi ska ge upp och avstå från att vara med i valrörelsen. Om det är helt tyst om oss så försämrar det förutsättningarna i nästa ordinarie val och om vi lyckas få eko i media så förbättrar det våra framtida förutsättningar betydligt. Jag tycker att vi ska göra en dygd av våra svagheter.

Jag skulle göra en valkampanj med kaffepengar. Inte trycka valsedlar, inte göra några glättiga flygblad, inte göra några affischer, inte bekosta och bemanna valstugor.

Jag skulle göra ett svartvitt flygblad med ett enkelt budskap och jag skulle göra en enda A4-poster på kartong.

Jag skulle inte framhålla någon del av vår förträffliga politik förrän någon frågar vad vi egentligen vill.

Jag skulle helt och hållet kampanja med budskapet Riksdagspartierna har satt oss i den här skiten - vi tar ansvar för Sverige - rösta Pirat. Flygbladet skulle säga det och bara ha webbadressen till sidor med vår politik. Affischen skulle ha samma budskap och jag skulle enbart sätta upp den under riksdagspartiernas valaffischer på stan. Varje färgglad riksdagsparti-affisch skulle få ett enkelt bihang med vårt meddelande.

Jag skulle gå ut stort med att vår valbudget var liten - helst Piratpartiet satsar noll kronor på omvalet men räknar med att bli invalda. Jag skulle försöka få media att stort och brett förklara hur man kan rösta Pirat genom att skriva Piratpartiet på en tom röstsedel.

I den mån vi blir uppmärksammade i media skulle jag framhålla att vi är beredda att samarbeta i vilka konstellationer som helst, så länge vi får gehör för våra grundläggande hjärtefrågor. Jag skulle framhålla att vi helst ser blocköverskridande samarbeten för att få en handlingskraftig regering. Jag skulle undvika polemik om vår politik och i varje läge framhålla vårt ansvarstagande och att vi är en fristående kraft mellan det rödgröna blocket och alliansen.

Det finns ett stort missnöje bland medborgarna med det sätt som riksdagspartierna har hanterat budgeten och hela regeringsfrågan. Vår möjlighet ligger i att fånga upp missnöjet och konvertera det till en valframgång.

Comments

 • Det kostade PP cirka 225 000 kr att trycka och distribuera valsedlarna och då gjorde vi det billigt genom att vi bara tryckte 2.5 miljoner riksdags-valsedlar höstvalet.

  Du vill ha ett rent missnöjesval. Delvis rätt, det kan locka väljare men jag tror att vi även behöver presentera en sorts politik med. Så jag förslår att vi använder det som är över av höstvalskampanjmaterialet och trycker upp en ny affisch och ett nytt flygblad och kör med det. Ekonomiskt så kan vi få flygblad för bra bit under 10 öre styck om vi trycker ett antal hundratusentals samtidigt. Det är billigare än låta medlemmar skriva ut dem själva.

  Säger vi att det räcker med 1.25 miljoner valsedlar och får ner kostnaderna så kanske vi kan göra en hyfsad valrörelse med 150-200 k pengar och då i alla fall nå 1%-målet för att göra valet 2018 enklare.

  Comment by Anders S Lindbäck — Dec 6, 2014 3:46:36 PM | # - re

 • Jacob

  Tack för det här inlägget, det inspirerade vid styrelsens diskussioner i helgen.

  Comment by Widham — Dec 7, 2014 9:25:49 PM | # - re

Leave a Reply