Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

En förklaring för dem som känner sig lite dumma

written by jacob, on Dec 28, 2014 1:01:36 AM.

Emma förklarar hur hon känner sig lite dum som inte förstår spelet kring extravalet. Jag ser andra som kommer med oförstående kommentarer eller som känner sig svikna när de inte får det utlovade valet i mars.

Jag har en del erfarenhet av förhandlingar i internationella sammanhang och jag har ägnat mig åt spel som Diplomacy som ger intressanta insikter i vilka förhandlingspositioner som är möjliga att inta, och vilka som leder till låsta positioner och sammanbrutna förhandlingar.

Förspelet till att regeringen gick ut med meddelandet att man skulle utlysa nyval var att alliansen avvisade regeringens inviter om samarbete. Det är inget att förundras över. Det hade blivit en svekdebatt och ökad ström av väljare till SD från alla de borgerliga partierna. Dessutom var regeringens bud inte tillräckligt attraktivt. Därför satsade man allt på att visa enad front och göra livet surt för regeringen. Det lyckades rätt bra, och man fick regeringen att se svag ut. SD tog sin chans att ge regeringen en smäll på käften. SD gick fint i opinionen, trots att media samtidigt hade en serie avslöjanden om riktigt snaskiga åsikter högt uppe i organisationen.

Nu måste man vara medveten om att statsminister Stefan Löfvén är en av Sveriges hårdast drillade förhandlare. Han var väl medveten om hur risigt han låg till. Samtidigt så vistte han att ett nyval skulle vara minst lika dåligt för allianspartierna. Moderaterna med sprillans ny och oprövad partiledare. Folkpartiet med en rätt så svidande förlust bakom sig och en grov felsatsning i skolfrågan. Centern och KD på gärdesgården som vanligt. De enda klara vinnarna i ett nyval vore SD.

Hotet om nyval var därför det enda som verkligen skulle kunna tvinga de hårdnackade allianspartierna till förhandlingsbordet.

Löfvéns analys var korrekt. Han har kommit fram till ett förhandlingsresultat som ger regeringen en stabil grund att stå på, mandatperioden ut. Han och alliansen har lyckats skapa ett samförstånd som utesluter SD från politisk makt under överskådlig tid. De har lyckats skapa en överenskommelse som låter minoritetsregeringar styra landet under lång tid framöver.

De stora förlorarna är SD, som nu kan stå på sin högerflank och skrika sig hesa bäst de vill. Om de inte når c:a 30% av rösterna kommer de att vara helt utan inflytande.

Några andra konsekvenser är att blockpolitiken kommer att bestå. Det kommer att komma flera blocköverskridande överenskommelser, men man kommer noga att bevara några små stridsområden, för att kunna hävda ideologiska skillnader och för att kunna mobilisera väljarna för sin sak.

Om vi levde i en värld som förändras långsamt skulle den här överenskommelsen diskuteras och beundras i årtionden, ungefär som Saltsjöbadsavtalet.

Nu befinner vi oss precis i början av en omvälvning som ser ut att bli den största hittills i mänsklighetens historia. Datorerna kommer att ta över större delen av alla arbetsuppgifter som inte är kreativa. Det kommer att gå fort. Det kommer att leda till enorma spänningar i samhället. Vare sig alliansen, vänstern eller SD har någon beredskap för en sådan förändring. De förstår inte ens att det redan har börjat hända. Den nya tekniken kommer att skapa nya skiljelinjer i samhället. Det kommer att kräva nya partier med nya idéer och förmåga att lösa de nya konflikterna som uppstår.

Därför kommer dagens överenskommelse att ha en kort glanstid för att sedan ganska snart förpassas till historiens fotnötter.

Comments

 • Bra inlägg.

  Ja, Jurholt lyckades dra de andra till förhandlingsbordet, på gott och ont.

  Som jag ser det så förlorar nu partierna även lite av förmågan av att behandla sakpolitik i media för att i stället ägna sig, lite som du säger, åt visioner och ideologier. Detta anser inte jag vara en trevlig vändning. För att en demokrati skall fungera ordentligt behöver medborgare ha kunskap och kunna följa debatter i sakfrågor, annars finns risken att beslut om vem man skall rösta på fattas utan en bra grund av kunskap.

  Länder runt Sverige är helt förundrade över att vi har kunnat hantera en regeringkris såhär snabt och bra, och dessutom utmanövrerat SD, trotts att detta på många sätt spelar SD rätt i händerna. Personligen är jag inte lika imponerad.

  Jag tror som du att fler partier behöver komma in på den politiska arenan. Det finns vissa vacuum som behöver fyllas. Det finns åtminståne ett parti som är en direkt motpol till SD och skulle kunna hjälpa de andra partierna att möta framtiden vad gäller rättsäkerhet, teknik, integritet och kultur.

  Vänligen,
  Isaksson

  Comment by Isaksson — Dec 28, 2014 2:16:41 AM | # - re

 • Återigen ett inlägg som totalt undviker den för den tynande välfärdens viktigaste komponent, massinvandringen. Fler och fler skattebetalare upptäcker att de är andra klassens medborgare när det gäller att få tillbaka något för de pengar de pumpat in i systemet under decennier. Pensionspengar har förskingrats, skolan faller som en sten i mätning efter mätning, folk dör i vårdköer och de som skapat den välfärd som finns kvar sitter på undantag och svälter ihjäl i många fall. Så vad har medborgarna fått istället? Jo t ex att tusentals bilar och över 500 skolor brinner årligen. Vi har över 50 no-go-zoner och ca 200 “utanförskapsområden”, en “hedrande” andraplats i våldtäktsstatistiken, mm Varför har folk accepterat detta byte? Jo för att de hållits i ovetskap om verkligheten men detta håller på att ändras i skrivande stund. Så länge alla andra partier vägrar att adressera problemen och fortsätter att vinkla, ljuga och förtiga det som sker så kommer SD att växa och 40-50 % ligger väl inom möjligheternas gräns.

  Comment by elwee — Dec 28, 2014 12:02:50 PM | # - re

  • Jag hoppas du inte själv tror på de lögner du skriver. Visst är invandringen behäftad med problem, men de är inte på långa vägar så stora som du påstår, och i allmänhet fullt hanterbara.

   Comment by jacob — Dec 28, 2014 2:15:23 PM | # - re

  • Våldtäkter är ett svårt ämne, primärt för att det är starkt känslomässigt laddat. Detta inlägg du nu kommenterar på tar dock inte upp problematiken kring våldtäkt vilket får mig att undra till syftet med din kommentar här. Den undran blev dock inte lång med tanke på att du nämnde ”massinvandring” redan i andra meningen. Syftet med kommentaren är därför helt uppenbart. SD propaganda och vädjan till känslor.

   sv.wikipedia.org/wiki/Vädjan_till_känslor

   ”Vädjan till känslor, eller känsloargument är potentiella argumentationsfel som utnyttjar en människas psykologi och försöker lyfta fram känslor som ett argument. Flera typer av argumentationsfel klassas som känsloargument, beroende på den känsla de försöker framkalla, exempelvis rädsla, smicker, medlidande, förlöjligande och skadeglädje. Även argumentationsfelet önsketänkande klassas ofta som ett känsloargument.”

   Att anmälda våldtäkter ökar är ett mycket bra tecken då mörkertalet länge varit mycket stort, och fortfarande är så. Toleransen i det Svenska samhället har dock minskat, och det finns mer hjälp än någonsin för de som utsätts för detta hemska brott. Enligt siffror från 2012 klarades 51 % av våldtäkterna upp och detta är otroligt bra! När våldtäkt når domstol i Sverige har vi högst antal fällande domar.

   Tänk även på att antalet anmälda brott även ökat på grund av att Sverige, med rätta, ett av de mest intoleranta länderna mot denna typ av brottslighet och med en mycket generös grund för anmälan som ett direkt resultat av detta.

   Sedan är det även så att det inte är våldtäkt i samtliga fall som anmäls. Brottsrubriceringen kan ändras i och med att förundersökningen pågår, och i vissa fall läggs även åtal ner i brist på bevis. När man läser statistik skall man vara lite försiktig om man ser att den statistiken används tagen ur sitt sammanhang. Mer info om Våldtäktsargument finns här.

   motargument.se/2013/10/07/myter-om-valdtakt/

   Vad gäller övriga ”fakta” är det något jag rekommenderar andra att själva faktakolla, men jag tycker det är lite besynnerligt att alla bränder, allt våld och alla bilbränder skulle samtliga vara orsakade av alla de som kommer till Sverige för att söka skydd. Att dra alla över en kam är farligt, och vi har sett historiskt vad denna typ av tankeverksamhet kan leda till runt om i världen.

   Vänligen,
   Isaksson

   Comment by Isaksson — Dec 28, 2014 11:03:05 PM | # - re

 • Håller med men har en liten invändning och det är det där om att SD gick fint i opinionen trots att media grävde fram skit om dem. Jag skulle byta ut ordet “trots” mot “tack vare”. När nyheterna spenderar halva sändningstiden eller helsidesuppslag, oavsett vad de faktiskt säger, så är det publicitet som ger röster. Kom ihåg hur det såg ut när PP fick 7% i EU-valet, det mesta som media skrev hade en negativ vinkel. Fildelning var tjyveri, gratis är gott med en negativ vinkel, parasiter, svältande artister, partiledaren försökte de kladda barnporr på osv.. Men det gav röster, på precis samma sätt som när SD slogs med järnrör. Sedan dess har det blivit ganska tyst om PP, inget att rapportera om.

  Comment by steelneck — Dec 28, 2014 12:39:10 PM | # - re

 • Påståendet att datorerna tar över våra jobb påminner om ludditerna på 1800-talet.

  Ludditerna hade fel. Ser inte i dagsläget ut som om de som påstår att datorerna kommer äta upp våra jobb även de kommer ha helt fel. Med datorerna skapas nya jobb och de gamla jobb som försvinner ersätts av nya jobb.

  Comment by Anders S Lindbäck — Dec 28, 2014 12:59:05 PM | # - re

 • (fixad skrivning av andra stycket) Ludditerna hade fel. Ser i dagsläget ut som om de som påstår att datorerna kommer äta upp alla våra jobb även de kommer ha fel. Med datorerna skapas nya jobb och de gamla jobb som försvinner ersätts av nya jobb.

  Comment by Anders S Lindbäck — Dec 28, 2014 1:00:43 PM | # - re

 • Analysen skulle nog vara korrekt om det inte vore så att delarna i överenskommelsen till stor del bygger på de förslag som Alliansen presenterade redan under valrörelsen.

  Mycket av detta ville ju Alliansen att Löfven skulle lova redan innan valet. Samarbetsområdena ju några av de områden som Annie Lööf ville ha ett blocköverskridande samarbete kring, enligt en artikel i Expressen i slutet av augusti. Inför budgetomröstningen så föreslog hon att man skulle göra en överenskommelse kring budgetreglerna för att förhindra SD från att göra verklighet av sitt utpressningshot.

  Så det är bara i frågan om pensionsöverenskommelsen som Alliansen har backat. Miljöpartiet får en insynsplats, så länge som de sitter i regeringen.

  Eftersom Alliansen hade lovat att lägga fram och rösta på sin egen budget så var den delen inte möjlig att förhandla om förrän efter budgetomröstningen.

  Comment by Inge Svensson — Dec 28, 2014 1:12:33 PM | # - re

Leave a Reply