Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

PIFS, PAFS, PUFS

written by jacob, on Aug 2, 2013 9:35:47 PM.

Då och då läcker det in trådar från Pirater I Fritt Samtal i mitt Facebookflöde. Den sista tiden har dessa läckor gjort mig allvarligt bekymrad över tillståndet i Piratpartiet.

PIFS befolkas av ett ganska stort antal aktiva pirater. Medlemmar i både styrelse och ledning deltar (men det är långt ifrån alla i styrelse och ledning som är med i gruppen). För att göra en lång historia kort, så har trådarna som har läckt in i mitt flöde innehållit en mängd pajkastning som jag bara kan beteckna som beklämmande och som får 3-åringars krig i sandlådan att framstå som mogna och välövervägda.

Min reaktion är - Hur kan ni bära er åt så och se er själva i spegeln? Skäms ni inte över att vara så småaktiga? Hur kan ni tro att något blir bättre av att man slänger in en extra gliring i vad som ser ut att vara ett försök till försoning? Hur kan ni ta er själva och era egon på så stort allvar?

Vi har två val att vinna. Vi har en historisk uppgift att fylla. Vi har inte tid och utrymme för småaktiga interna strider.

Enda glädjeämnet i sammanhanget är att ingen av mina favoritpirater har varit inblandad i bråket. Så nu vet du… Om du har varit inblandad så är du inte en av mina favoriter. ;-) Tough shit.

Om du har varit inblandad i bråket bör du göra följande:

 1. Gå och ställ dig i skamvrån och tänk över vad du har gjort. Fundera framför allt över hur ditt agerande har påverkat partiet i stort och folk utanför kotteriet som har diskuterat i PIFS. Tänk också över om ditt agerande har förbättrat eller försämrat våra möjligheter att nå politiskt inflytande.
 2. När du kommer ut ur skamvrån, kom till mig och säg “Tack, magistern”, “F’låt magistern”
 3. Gå till dem du har haft kontroverser med och be dem om ursäkt från djupet av ditt hjärta. Saker sägs i stridens hetta som aldrig borde sagts. Det krävs ett visst mått av mod att erkänna för sig själv att man hör till dem som gått för långt och lika mycket mod till att erkänna det för omgivningen. Om du har det modet har du fortfarande potential för att representera Piratpartiet. Om du saknar resningen att lösa upp situationen på ett fredligt sätt så tycker jag att du inte är mogen att föra Piratpartiets talan i större sammanhang.

För övrigt så är Facebook inget vettigt diskussionsforum. Det saknar vettig trådning och har urusel hantering av historik.

Comments

 • Pirater I Fritt Samtal är ingen officiell piratpartiet-kanal utan en som då befolkas främst av de som har lite annan åsikt om hur partiet bör drivas. De i ledning och styrelse som finns där, finns med för att få piraterna i gruppen att inse hur partiet varför styrs som det styrs och varför partiet tar de beslut de tar. För trots allt så även om vi har olika åsikter om hur målen nås så kämpar vi alla för samma saker.

  Comment by Anders S Lindbäck — Aug 4, 2013 1:40:30 AM | # - re

  • Det ursäktar inte det beteende som har förekommit i gruppen. Hövlig samtalston och fokus på hur vi ska nå politisk framgång gäller i alla sammanhang, oavsett om det är en officiell kanal eller inofficiell dito.

   Comment by jacob — Aug 4, 2013 1:04:18 PM | # - re

 • Jag håller med blogginlägget till 100 % Den sorts diskussion vi sett har varit skamlig och destruktiv.

  Bakgrunden är lite längre. Vi har haft problem med samtalsklimatet i partiet ända sen starten. Det gamla forumet var ökänt för detta. Ett litet antal personer har inte förstått att “kampen för yttrandefrihet” inte är samma sak som deras rätt att använda våra interna kanaler för att uttrycka sig förolämpande om andra pirater.

  Eftersom det var ett problem som behövde åtgärdas fick jag partiledarens förtroende att börja moderera den officiella facebookgruppen. Vi satte ned foten och slutade acceptera att pirater var det minsta oartiga mot varandra. Diskussioner ska handla om sakfrågan, och inte vad man tycker om de som har en annan åsikt än vad man har själv. (Vissa regler vi hade i början av modereringen var dock inte så bra, och har behövt mjukas upp.)

  I protest mot modereringen startade några pirater PiFS-gruppen (Pirater i fritt samtal). I den gruppen har de ägnat sig åt fruktansvärda personangrepp och förolämpningar riktade mot mig. Det har skakat mig på ett riktigt djupt plan.

  Tyvärr valde jag att gå i svaromål mot en del av det som skrevs där, och också att driva med den bild av mig som en ond antidemokratisk despot som målades upp av debattörerna, vilket naturligtvis gjorde en del av dem rasande.

  De hätska personangrepp som jag råkade ut för när vi började röja upp i partiets officiella grupp är det värsta jag varit med om sen jag började engagera mig i pp. Det har varit ytterst svårt att hantera, och jag har bara delvis lyckats bibehålla balansen i detta. Jag är ledsen för det.

  Jag borde överhuvudtaget inte blandat mig i käbblet i PiFS. Det har varit sorgligt och nedbrytande. (Samtidigt som det även är osunt om vi förväntar oss att pirater som upplever mobbingliknande situationer ska tiga “för partiets bästa”.)

  I den mån mina misstag bidragit till den negativa debatten, vill jag be om ursäkt, och säga “förlåt magistern”. Jag har lärt mig en läxa om hur mycket energi man ska lägga på vissa typer av debatter.

  Jag är dock glad och stolt över att vi lyckats höja nivån i den officiella gruppen med 1000 %, och att flera nya pirater börjat våga skriva i gruppen. Och så ska det förbli.

  Comment by infallsvinkel (Torbjörn Wester) — Aug 7, 2013 4:08:32 PM | # - re

  • Min åsikt är att moderering ska plocka bort personangrepp, olämpligt språk, argumentation baserat på härskartekniker och annat ofog. En fri debatt innebär inte att vem som helst får säga vad som helst. En fri debatt innebär att alla ska känna att de kan yttra vad de anser om sakfrågan. Det är stor skillnad.

   Nu kan jag inte yttra mig om vad som har hänt i det enskilda fallet, eftersom jag inte känner till detaljerna, men din reaktion gör mig mer benägen att tro på din version av händelseförloppet än motpartens.

   Comment by jacob — Sep 6, 2013 10:30:02 PM | # - re

Leave a Reply