Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Droger i samhället - del 12 - Anpassad lagstiftning

written by jacob, on Apr 27, 2013 1:52:46 AM.

Vi har genom den här serien sett ett antal droger, från koffein som är helt oreglerad, via nikotin och alkohol som är statligt reglerade till det som kallas narkotika av staten.

Staten behandlar allt den betraktar som narkotika mycket hårt. Den som begår narkotikabrott får värre straff än den som utför misshandel, inbrott eller bedrägeri.

Jag ser inget problem i att behandla dem som smugglar och säljer illegala preparat på ett hårt sätt, men när det gäller brukarna behöver staten förändra sitt synsätt radikalt. Alla droger är olika och vi behöver ett anpassat förhållningssätt till var och en av dem.

Jag tror att försäljning av cannabis i statligt kontrollerade butiker skulle minska samhällsproblemen som cannabis förorsakar. Problemen kommer i första hand från att handeln med cannabis gynnar och finansierar organiserad brottslighet. Skadeverkningarna för brukarna är måttlig och är mildare än skadeverkningarna av tobak och alkohol. Försäljningen ska vara inriktad på marijuana för konsumtion utan inblandning av tobak, för nikotinberoende är en av de värre skadeverkningarna med cannabisbruk.

Man bör titta på att på samma sätt tillgängliggöra GHB och vissa hallucinogener. Hallucinogenerna är relativt ofarliga och för GHB kan man troligen minska riskerna genom att det finns preparat med väl känd dosstyrka.

Jag tror att man kan minska skadeverkningarna av amfetamin genom förskrivning till etablerade amfetamin-missbrukare. Det bör prövas i väl planerade och väl kontrollerade försök. Målet bör inte vara att få alla amfetaminmissbrukare att nyttja farmakologiskt kontrollerade preparat, utan att överföra missbrukare med relativt ordnade förhållanden till en mindre riskfylld miljö.

Kokain är en drog som är mycket läskigare än sitt rykte. Förhoppningsvis kan en liberalare hållning till lättare droger minska antalet personer som testar och blir fast i kokainträsket. Jag ser för närvarande inga fördelar med en liberalisering av lagstiftningen kring kokain. Det fysiska beroendet av drogen är lågt och det är därför rimligt att samhället bara tillhandahåller hjälp med avvänjning.

Det skiljer sig dramatiskt från min syn på heroin. Där är det fysiska beroendet mycket starkt. Dessutom är selektiviteten för vem som blir heroinist mycket stor. De som blir fast i heroinet har problem i sitt liv, antingen beroende på arv eller miljö. De behöver samhällets hjälp att leva ett så drägligt liv som är möjligt för det. Det innebär att man måste vara beredd att anpassa insatsen efter individen. Ett fåtal kan hjälpas till att bli drogfria. De flesta kan hjälpas genom förskrivning av ersättningspreparat, som Metadon och Subutex. Vissa personer behöver få heroin förskrivet och administrerat av sjukvården. Det är en ren samhällsvinst att hålla etablerade heroinister med heroin eller ersättningspreparat. Drogerna kostar mycket lite när de levereras via normala kanaler för läkemedelsförsörjning, medan de fortfarande är 10 gånger dyrare på svarta marknaden. Pengar som en missbrukare nästan alltid får ihop genom inbrott eller prostitution.

Jag är övertygad om att dagens onyanserade syn på droger är till större skada än nytta. Genom en mer graderad värdering av olika droger som idag är narkotikaklassade kan vi minska lidandet för dem som är missbrukare, samtidigt som vi genom vettig och saklig information kan förmå människor att inte bygga ett beroende. Att försöka få unga människor att inte testa olika substanser är lönlöst. De kommer att prova, oavsett vad samhället säger och oavsett hur förbjudet det är. Ofta är det förbjudna mer lockande än det som är tillåtet. Däremot kan information få människor att avstå från att fortsätta med det de har testat en gång.

Det är mycket sällsynt att någon blir beroende av en drog vid första testet. Det krävs (med vissa undantag) att man brukar den en tid för att ett mentalt och fysiskt beroende ska byggas upp. Det är i den fasen som droginformation gör störst nytta. Individen har fortfarande självkontroll nog att sluta med drogen och insikt om konsekvenserna av att fortsätta gör det lättare att fatta ett beslut om att sluta.

Tidgare artiklar

Det här är den sista artikeln i min serie om droger. Jag hoppas den har varit givande och att du har lärt dig något nytt. För egen del har jag kommit till ett antal nya insikter i samband med att jag har sökt fakta för serien. Min grundsyn är fortfarande att jag ogillar droger och att människor nästan alltid mår bättre av att hålla sig borta från dem. Däremot har min tolerans för dem som använder droger som en genväg till lycka ökat. Dagens samhälle ställer krav som är svåra att leva upp till, och att många människor söker vägar att fly är inte att förundras över.

Tidigare artiklar i den här serien hittar du här:

Comments

 • Ville bara säga att det har varit en underbar artikelserie att läsa, och att du borde försöka få den publicerad i en tidsskrift eller två, då det är så svårt att hitta objektiv och saklig information om droger. Det mesta är tyvärr antingen “Drugs are bad, m’kay” eller “Droger är skitbra det är bara staten som svartmålar dem i en konspiration för att kunna kontrollera folket”.

  Nice job! :)

  Comment by Per "wertigon" Ekström — Apr 28, 2013 11:36:54 AM | # - re

 • Instämmer helt. En god artikelserie som förtjänar mer uppmärksamhet.

  Comment by jack — Apr 30, 2013 5:59:25 AM | # - re

 • Trillade över din blogg av en slump. Intressanta synpunkter. Jag kan sympatisera med mycket. Särskilt samhällets syn på dom som brukar det. Men, och det är ett stort men, dina åsikter om Cannabis är jag skeptisk till. Jag har jobbat mycket med både mindre missbrukare, unga och gamla, främst i Stockholm. Det råder ingen tvekan om att Cannabis är den största inkörsporten till andra tyngre droger. Situationen förbättras inte av att Cannabis legaliseras. Det kommer bara blir fler som tar det. Samhället har ju då t.o.m. sagt att det är inte så farligt, det är så det kommer att uppfattas av allt för många ungdomar (och kanske äldre?). Ett grönt ljus att ta det. Det kommer inte heller att minska brottsligheten. Man bara flyttar problemen från Cannabisbruk till nån annan drog. För inte kommer den kriminella världen att säga att “nu försvann vår möjlighet att tjäna pengar på Cannabis så nu slutar vi och blir hederliga istället”. Dom kommer att trycka ut tyngre droger och med det följer tyngre problem med mer mänskligt lidande. Man kommer att sälja mer syntetiska droger som oftast är betydligt farligare, både i sig och genom cyniska säljare som struntar i brukarnas överlevnadsgrad, och dessutom är mycket lättare att överdosera. Cannabis har många negativa effekter utöver sin förmåga till vanebildning förstås. Den slår mot hjärnan och förmågan att bilda synapser. Har man träffat en gammal haschare som hållit på i många år så vet man. Reproduktionsförmågan störtdyker, många fastnar i haschpsykoser som i sig är farliga men som kan göra att man upplever icke existerande hot som får till följd att man tar livet av sig i sina försök att komma undan och andra medicinska och psykiska problem. Nej, jag kan inte se nån orsak att släppa på tillgången till Cannabis. Självklart är brottsligheten runt det ett problem som beror på att det går att tjäna stora pengar på det. Men man löser inget av det med att legalisera bruket på något sätt.

  Comment by Joey Tribbiani — Jun 12, 2013 11:32:54 AM | # - re

  • Tack för din kommentar. Som du säkert förstår så håller jag inte med dig. Informationskampanjer om lagliga men skadliga droger (tobak, alkohol) har mycket bättre effekt än regelrätta förbud. Behandling av narkomaner funkar mycket bättre än att sätta dem i fängelse. Du kommer med en massa påståenden som det inte finns några vetenskapliga belägg för. Det finns ingen grund för påståendet om cannabis som inkörsport till tyngre droger och haschpsykoser är en myt. Det finns mycket ambitiösa studier som visar att korrelationen mellan psykoser och cannabisbruk ligger inom felmarginalen. Korrelation implicerar inte orsakssamband. Det kan mycket väl vara så att fler människor med psykos-problem prövar cannabis och upplever förbättringar i sitt tillstånd.

   Comment by jacob — Jun 24, 2013 7:17:55 PM | # - re

Leave a Reply