Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Droger i samhället - del 2 - koffein

written by jacob, on Mar 14, 2013 12:41:00 PM.

Kemi

Koffein är en ganska liten, hyfsat vattenlöslig molekyl. Molekylstorlek och löslighet har stor påverkan på hur snabbt en drog får effekt och hur snabbt den försvinner ur kroppen. En liten molekyl har lätt för att passera blod-hjärn-barriären och en vattenlöslig molekyl finns inte kvar i kroppen speciellt länge. Den binder dessutom relativt löst till receptorer i hjärnan. Koffein är alltså snabbverkande och försvinner ur kroppen på ganska kort tid. Efter c:a 12 timmar har ett koffeinintag helt förbrukats.

Källa

Koffein produceras av vissa växter som ett skydd mot insektsangrepp och utvinns vanligen genom att man gör infusioner, d.v.s. man häller hett vatten på växtdelar. Eftersom koffeinmolekylen är vattenlöslig så hamnar drogen i vattnet och kan sedan drickas och absorberas av mag-tarmkanalen. Våra främsta koffeinkällor är kaffebusken och te-busken. Koffein förekommer också i mindre mängd i kakao. Koffein i raffinerad form används i tabletter och tillsätts till vissa läskedrycker, t.ex. Coca Cola och Red Bull.

Dosering

En kopp kaffe (15 cl) innehåller c:a 100-125 mg koffein. En kopp te kan ha en mycket varierande koffeinmängd, men ett riktmärke är 50 mg per kopp svart te. Coca Cola innehåller c:a 35 mg/33 cl burk. Red Bull ligger på 80 mg /25 cl burk. Koffeintabletter finns med styrka 100 och 200 mg/tablett.

Dödlig dos koffein motsvarar 100 koppar kaffe. Kom ihåg den siffran, för den är viktig i vårt fortsatta resonemang om droger. Eftersom koffein är snabbverkande så har man mycket svårt att komma upp i dödlig dos innan man får starka biverkningar i form av hjärtklappning, svettningar, oro, illamående och sömnstörningar.

Positiva effekter

Koffein är uppiggande och svagt metabolismhöjande. Hos många människor fördröjer den trötthet och förmåga att sova. Koffeinintag strax innan fysisk träning ger högre uthållighet i träningen.

Negativa effekter

Koffein är såväl fysiskt som mentalt beroendeframkallande. Det är också blodtryckshöjande, urindrivande och det försämrar finmotorik. Dessutom kan koffein skapa mental oro, speciellt vid höga doser under längre tid. Det sker en viss tillvänjning, där kroppen kräver högre doser för samma effekt, men denna är måttlig. Dygnsdosen för nya brukare ligger kring 300 mg och vanebrukare har sällan en dygnsdos som överskrider 1000 mg.

I sällsynta fall kan högre koffeindoser utlösa maniska episoder och psykoser.

Beroende

Det fysiska beroendet till koffein är starkt, men upphör snabbt. Det har åter igen med molekylens egenskaper att göra. Den är snabbverkande och försvinner snabbt ur systemet. En brukare som har byggt upp hög koffeintolerans får abstinensbesvär efter c:a 12 timmar och dessa besvär håller i sig i 2-5 dygn. Vanligaste besväret är skarp huvudvärk, men irritabilitet, hjärtklappning, svettningar och sömnsvårigheter är också vanligt förekommande.

Det mentala beroendet av koffein är mycket varierande, men i allmänhet ganska svagt. Den som vill sluta med koffein kan i allmänhet göra det genom att plåga sig igenom perioden med fysisk abstinens.

Reglering

Koffein är idag en oreglerad drog världen över. Det är framför allt svårigheten att konsumera en dödlig dos som gör att drogen är oreglerad. Vissa trossamfund, med mormonerna som framstående exempel, anser att koffein inte är acceptabel drog på grund av dess sinnespåverkande effekter. Historiskt har kaffe varit förbjudet i några olika länder under perioder. I Sverige hade vi 4 perioder med förbud mellan 1756 och 1823, framför allt av nationalekonomiska skäl. Det gav upphov till en del lönnkaféer, men framför allt så började man gå hem till varandra för att dricka kaffe. Smugglingen av kaffe var så omfattande att det aldrig uppstod någon direkt brist på kaffe.

I nästa episod tittar vi på ännu en legal drog - nikotin

Comments

 • Jag ville bara lägga till att guarana (Paullinia cupana) också är en viktig källa för koffein. Lustigt nog kallas ämnet koffein när det utvinns ur kaffebönan, tein när det utvinns ur tebusken, matein när det utvinns ur yerba mate och guaranin när det utvinns ur guarana.

  Dess nära släktingar teofyllin och teobromin är mindre omtalade, men har snarlika egenskaper.

  Comment by Oldtimer — Mar 15, 2013 12:15:01 AM | # - re

 • Du verkar ha glömt en hel radda positiva effekter här. Mer än uppiggande så ökar det mental förmåga, fokus och reaktionstid (även efter att ha varit vaken flera dygn), ökar effekterna av dopamin i hjärnan och allmän mänsklig prestanda. Medicinskt så minskar kaffe risken för hjärnskador, parkinsons, alzheimers, epileptiska anfall, stroke, och skyddar levern. Det ökar också effekten av en hel del smärtlindrande mediciner, samt anti tumörmediciner och strålningsterapi.

  Comment by tjubs — Mar 15, 2013 10:00:12 AM | # - re

 • Tack för kommentarerna. Bra kompletteringar till min bild.

  Comment by jacob — Mar 15, 2013 12:09:48 PM | # - re

 • Hej! Intressant och fyllig läsning om koffein :) I din text står det att koffein försvinner ur kroppen relativt fort och efter ca 12 timmar har ett koffeinintag helt förbrukats. Jag har en fråga på detta för eget intresse; Hur är det om man har druckit en koffein-dryck, säg pepsi max, dagligen i flera år, har då kroppen lagrat detta koffein och effekterna det ger? Eller är det helt ute ur kroppen redan någon dag efter om man slutar konsumera detta? Alltså är det som att man aldrig har druckit det då? Tacksam för svar om du kan ge! /Malin

  Comment by Malin — Mar 1, 2014 12:20:16 PM | # - re

  • Hej Malin,

   koffeinet lagras inte alls i kroppen, just på grund av att det är vattenlösligt, men inte fettlösligt. En del av koffeinet förbrukas genom att det binder till receptorer i hjärnan. Det är det som ger den uppiggande effekten. Resten filtreras bort av njurarna och en liten del förbränns i levern.

   Om man är van vid en hög koffeinkonsumtion - mer än 3 koppar kaffe, eller motsvarande mängd koffein i läsk - så får man abstinensbesvär om man slutar med koffeinet. Den uttrycker sig som kraftig huvudvärk, som går bort om man börjar med koffein igen. Om man inte börjar igen så har man huvudvärken kvar i 3 dagar. Sedan försvinner abstinensen. Det har jag testat själv, när jag av medicinska skäl fick skära ner koffeinkonsumtionen kraftigt.

   Comment by jacob — Mar 2, 2014 1:36:49 AM | # - re

Leave a Reply