Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Droger i samhället - del 1

written by jacob, on Mar 13, 2013 11:56:05 PM.

Det här är tänkt att bli en lite längre serie om droger och vad som är fel med svensk drogpolitik. Jag tänker göra en systematisk genomgång av alla de stora rekreationsdrogerna och diskutera dem en efter en. Vilka verkningar av drogen som brukare söker och vilka skadeverkningar som de utsätts för. Hur svårt eller lätt det är att bli beroende och hur svårt eller lätt det är att lämna beroendet.

De droger/klasser av droger jag ska behandla är:

 • Koffein
 • Nikotin
 • Alkohol
 • GHB
 • Cannabis
 • Amfetamin
 • Kokain
 • Heroin
Det finns en poäng med att ha både oreglerade, reglerade och förbjudna droger på listan. Genom att beskriva dem i liknande ordalag så blir de mer jämförbara. Det faktum att vissa av drogerna är olagliga demoniserar dem och gör ett rationellt samtal kring dem svårt.

Innan jag går in på ämnet ska jag tydligt deklarera vilken position jag kommer ifrån. Jag tror det är nödvändigt för att förstå mitt resonemang.

Jag ogillar starkt de flesta droger som är sinnesförändrande. Jag ogillar dem för egen del, därför att jag gillar min egen personlighet som den är och uppskattar den mindre under inverkan av psykoaktiva substanser. Jag ogillar de minnen jag har av mina sinnesintryck under inverkan av substanser. Det är en förvrängd bild av verkligheten som inte är min. Jag gillar verkligheten så som jag normalt ser den, med alla sina fel och brister. Verkligheten är vacker. Med droger är verkligheten sminkad och falsk - bara en fasad.

Jag ogillar när andra är drogade av liknande skäl. Deras personlighet förändras till det sämre, oavsett hur de själva upplever situationen. Drogerna används ofta som en flykt. Det kan finnas starka själ att fly, och jag ska inte döma dem som tar till droger. Jag behöver inte gilla deras droganvändning för det.

Själv så är jag måttlig brukare av alkohol. Jag är övertygad om att jag dricker alkohol för att den är smakbärare för fantastiska smaker. Jag uppskattar goda viner. Whisky, cognac, grappa eller calvados i liten kvantitet någon gång ibland. Sällan mer än en halv flaska vin på en kväll. Naturligtvis kan jag ha fel om bakgrunden till mitt vindrickande, men med tanke på att jag utan någion känsla av sug kan göra uppehåll i några veckor så känner jag mig rätt trygg.

Jag använder nästan inget koffein längre. Tidvis mitt intag varit så stort att jag har fått fysiska symptom (stark huvudvärk) vid avbrott i koffeintillförseln. koffein är en känd drog för mig.

Jag har provat att röka tobak i olika former en handfull gånger. När jag tjuvrökte cigarretter vid 9 års ålder tyckte jag det var så äckligt att jag lovade mig själv att aldrig börja röka. Jag rökte i och för sig en cigarr vid ett extra festligt tillfälle när jag var 23 år gammal, men det kändes egentligen ganska meningslöst. A fire in one end, a fool in the other and a piece of tobacco in between. Mina övriga tester med tobak var när jag var 8 år gammal och innefattade både snus och pipa. Jag var rätt driftig som barn.

Jag har ingen egen erfarenhet av cannabis, GHB, amfetamin eller kokain, även om jag har vänner, bekanta och kollegor som har varit brukare/missbrukare i olika grad.

Heroin har jag inte heller använt, men jag har gått på morfin under flera längre perioder i mitt liv. Det har varit i samband med olyckor och stora operationer. Vid ett tillfälle gick jag under 6 veckor på vad som betraktades som säker maxdos av ett oralt administrerat (dvs piller) morfinderivat. Jag hade en maxgräns på ett piller var 12:e timme och jag hämtade ut mina piller utan minsta förskjutning under hela 6-veckorsperioden. Det gjorde personalen orolig för att jag hade ett beroendeproblem, men vad som i verkligheten hände var att morfindosen gav mig en timmes nästan smärtfri sömn, c:a 30 minuter efter att jag hade tagit det. När smärtan sedan gick tillbaka hade jag inga problem att sluta. Jag ska göra en jämförelse mellan morfin och heroin när jag kommer till kapitlet om heroin.

Jag hoppas att jag på det här sättet har visat att:

 • Jag har inget eget intresse i en legalisering av droger. Jag nyttjar inte droger, förutom alkohol, i rekreationssyfte.
 • Jag helst ser att människor inte nyttjar droger. Jag vill förändra politiken så att färre människor börjar och att de som börjar tar så lite skada som möjligt.
 • Jag någorlunda begriper vad jag talar om. Jag utgår inte bara ifrån skrivet material utan jag har egen erfarenhet. Inte av missbruk, men av bruk. Konsekvenserna av missbruk har jag sett hos folk i min närhet.

Nästa del i serien kommer att diskutera koffein

Comments

 • Vi bör skapa ett samhälle där både lagar och droger inte behövs, vist låter det utopiskt men det enda målet vi har nu är totalt “kaos” eller åtmistånde en ELIT som ska råffa åt sig allt och struntar i både miljö, djur, “lagar”, samhället våran ras och planeten vi bor på.

  Comment by Elias79 — Mar 14, 2013 4:31:55 AM | # - re

 • Allt bör vara lagligt men också reglerat för hälso riskerna, men ja om vi har ett så kasst system är det inte konstigt att folk får problem, mycket mer forskning som EJ är censurerad är också den enda grunden vi kan ha om vi inte vill få fel resultat.

  Comment by Anon123 — Mar 14, 2013 4:39:02 AM | # - re

 • Ser fram emot att läsa dina tankar om heroinet. Hur du ser på sprututbytesprogram kontra om att det ger signalen att samhället blundar för rådande missbruksproblem snarare än hjälper narkomaner att ta sig ur sitt missbruk, eller om en legalisiring är lösningen. Bra att du lyfter frågan.

  Comment by Stefan — Mar 14, 2013 11:15:58 PM | # - re

Leave a Reply