Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Mina favoritkandidater till riksdagslistan

written by jacob, on Dec 6, 2013 2:25:03 PM.

Det närmar sig omröstning om vilka kandidater Piratpartiet ska ha på riksdagslistan i valet 2014.

Det finns många väldigt dugliga kandidater att välja mellan, plus en och annan som verkar stå en bit ifrån det som jag ser som konsensus i partiet. Jag oroar mig inte för att de senare ska råka hamna på vår lista, så jag ska inte lägga någon tid på dem.

Däremot så tycker jag att det finns ett antal kandidater som jag gärna vill slå ett slag för. Människor som jag tror är nyckelpersoner om vi vill nå ett bra valresultat. De har alla det gemensamt att jag känner dem någorlunda väl och gör mina rekommendationer utifrån det perspektivet.

Just din röst är viktig av flera olika skäl. Dels så ger ett högt valdeltagande en starkare legitimitet till resultatet, dels så minskar du risken för att särintressen dominerar listan.

Anna Troberg

Anna är vår partiledare, och hon har mitt fulla stöd. Jag tycker hon har hanterat partiet på ett föredömligt sätt sedan valförlusten 2010. Samlat pengar i ladorna, konserverat energi och byggt strukturkapital. Det är för mig självklart att hon ska toppa vår lista.

Anna har jag träffat många gånger i samband med valkampanjer och annat
partiarbete.


Gustav Nipe

Gustav är förbundsordförande för Ung Pirat och jag har sett honom gå från idésprutande aktivist till strategisk ledare. Det är i högsta grad Gustavs förtjänst att Ung Pirat finns på banan i hela landet. Han har oförtröttligt flackat land och rike kring för att blåsa liv i avsomnade avdelningar. Gustav är oerhört medialt begåvad och kommer att bli en stor tillgång i valkampanjen.

Gustav brukar bo hemma hos mig när han besöker Göteborg. Vi har haft
många tillfällen till långa och givande diskussioner.


Henrik Brändén

Henrik är organisationsmänniska ut i fingerspetsarna. Han har en förmåga att planera långt i förväg. Han skapar stabilitet och trygghet i de sammanhang där han förekommer. Jag vill inte ha Henrik på listan i första hand för hans synliga insatser i en valkampanj utan mer för hans personlighet i en riksdagsgrupp. Vi kommer att behöva en person som håller samman riksdagsgruppen och överbryggar starka viljor i olika riktningar. Henrik är den personen.

Henrik har jag i huvudsak följt via partiets kommunikationskanaler, men jag fick tillfälle att prata med honom i ett par timmar i samband med årets Bok & Bibliotek-mässa.

Anton Nordenfur

Anton är den bland mina rekommendationer som jag känner minst väl, men hans engagemang och aktivism är ett föredöme för oss alla. Med Anton högt upp på listan får han en högre utväxling på sina insatser, vilket är bra för vårt valresultat.

Jag träffade Anton i samband med årets Bok & Bibliotek-mässa.

Deeqo Hussein

Deeqo har gjort ett jättejobb med att återuppbygga Piratpartiet i Göteborg. Hon har dragit in och engagerat ett gäng nya människor, däribland ett flertal tjejer. Deeqo drar sig inte för att ge sig ut i studentområdena och knacka dörr. På torgmöten och flygbladsutdelningar är hon underbar. Jag vet ingen som så ledigt och med en spontan kommentar kan dela ut flygblad eller involvera förbipasserande i en diskussion.

Deeqo känner jag genom många träffar och aktiviteter lokalt i Göteborg.

Göran Widham

Göran är den duktigaste PR-människa jag känner. Marknadsföring är vad han sysslar med yrkesmässigt, och han är ett proffs ut i fingerspetsarna. Göran kan det mesta om vad man ska säga, hur man ska säga det och vilka kanaler man ska använda för att få genomslag.

Göran lärde jag känna i samband med valkampanjen 2010, där han var drivande i en studiecirkel, där ett antal Piratpartister utvecklade sina retoriska förmågor. Det var en mycket givande kurs för mig personligen.

Egil Möller

Egil är entusiastisk och energisk. Han har gjort massor av arbete för Piratpartiet i det fördolda. Jag tror att han skulle vara en jättestor tillgång om han fick rampljuset på sig. Han är vältalig och slagfärdig och skulle göra sig utmärkt i TV-debatter.

Egil känner jag genom hans engagemang under valrörelsen 2010 och genom aktiviteter lokalt i Göteborg sedan dess.

Amelia Andersdotter

Amelia är ett wildcard. Om hon får fortsatt mandat i EU-parlamentet så kommer hon inte att tillföra så jättemycket i riksdagsvalet. Om hon däremot inte kommer in så tror jag att det är viktigt att hon står på valbar plats till riksdagen. Hon tillför ett perspektiv från EU-horisonten som kan lyfta debatten från den normala svenska ankdammsmentaliteten.

Amelia har jag diskuterat med vid ett flertal tillfällen i samband med att hon har besökt Göteborg.

Mattias Bjärnemalm

Mattias är Piratpartiets egen Machiavelli. Han drar ofta i trådar bakom kulisserna och lyckas få acceptans för att sitta på flera stolar, där andras försök att göra det samma har utöst ramaskrin. Det vittnar om en förmåga till skickligt manövrerande och läsande av situationer - egenskaper som vi behöver när valkampanjen hettar till och utspelen står som spön i backen.

Mattias har jag haft tillfälle till att ha flera långa diskussioner med, speciellt i samband med Gothcon - ett spelkonvent som hålls i Göteborg varje påsk.

Rick Falkvinge

Rick är svårbedömd eftersom hans roll i partiet har förändrats så radikalt. Jag har stor respekt för Ricks förmåga som demagog. Han kan väldigt effektivt och övertygande förmedla enkla budskap. Han har en plattform på nätet där han når många ungdomar utanför Piratpartiets kärntrupp. Han är fortfarande ett av Piratpartiets mest kända ansikten. Det gör att jag sammantaget tycker att Rick bör finnas på valbar plats på riksdagslistan.

Rick har jag träffat några gånger, i samband med valet 2010.

Jacob Hallén

Varför ska man placera mig på valbar plats? Det får du själv avgöra. Jag rekommenderar lite botaniserade i min blogg för att se om jag är rätt person för riksdagslistan. Några saker som jag speciellt vill framhålla är min serie om patentsystemet, mina eftervalsanalyser efter riksdagsvalet 2010 och mina insatser mot ACTA.

Det ruttna patentsystemet del 1
Det ruttna patentsystemet del 2
Det ruttna patentsystemet del 3
Det ruttna patentsystemet del 4
Det ruttna patentsystemet del 5
Apple mot HTC
Det ruttna patentsystemet del 6
Det ruttna patentsystemet del 7
Det ruttna patentsystemet del 8
Det ruttna patentsystemet del 9
Det ruttna patentsystemet del 10
Det ruttna patentsystemet del 11
Patent och illojal konkurrens
Eftervalsanalys
Mer Jul
Olust i sommartid
Vad är ett handelsvtal
Den stora lögnen
Lyckad ACTA-demonstartion i Göteborg
Stolt och glad
Ett brott att skriva på ACTA-avtalet (Debattartikel i GP, jag är huvudförfattare)
Att göra sin medborgerliga plikt
En ny vinkel på patent och fria marknader
Ett bibliotek för var och en


Erik Hultin

Jag känner inte Erik, men jag tror att vi har mycket att vinna på att ha med politiker med erfarenhet på vår lista. Som gruppledare i kommunfullmäktige har han stött på massor av utmaningar som vi ännu inte har drabbats av.

Jag är medveten om att det är för få tjejer på den här listan, men jag känner tyvärr inte de andra kvinnliga kandidaterna. Jag hoppas det finns andra som vill ställa upp och lämna rekommendationer.

Comments

 • Tack för förtroendet!

  /gustav

  Comment by Gustav — Dec 7, 2013 8:13:12 PM | # - re

 • Tackar så mycket för vänlighet och förtroende. Hoppas att jag ska motsvara det och även att du ska lära känna mig. Jag är ganska enkel och okomplicerad och orkar sällan lägga energi på att framstå som något som jag inte är. Det kommer du att märka. :-)

  Comment by Erik — Dec 9, 2013 12:47:54 AM | # - re

 • Tack för förtroendet!

  Comment by Anton Nordenfur — Dec 9, 2013 4:20:12 PM | # - re

Leave a Reply