Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Insiktsfullt om USA och spioneri

written by jacob, on Oct 31, 2013 5:20:00 PM.

Svenska Dagbladet hade i går en artikel på sin kultursida under rubriken Amerikansk avlyssning förvånar inte. Det är en analys av USAs globala strategiska agerande sedan innan Andra Världskriget, och hur det hänger ihop med avlyssningen av allierade statschefer. Den är skriven av Tomas Pettersson, fil mag i historia. Jag upplever den som mycket insiktsfull och läsvärd.

Jag konstaterar att jag inte vill leva i en värld som regeras på det sätt som beskrivs i artikeln. Min första tanke efter att ha läst den handlar om hur vi kan förändra världen så att Amerikansk kontroll och dominans försvinner.

Min andra tanke är - vad vill vi ha istället? Det slår mig att det är en mycket viktigare fråga än den första. Kan vi hitta en modell för hur världen ska styras där vi andra i stort sett är överens så kan vi också bryta de nuvarande maktstrukturerna.

Leave a Reply