Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Att göra sin medborgerliga plikt

written by jacob, on Jun 9, 2012 11:10:00 PM.

Jag talade på demonstrationen mot ACTA i Göteborg idag. Det var ingen stor demonstration, för situationen i EU-parlamentet ser just nu ljus ut. Vädret var vackert och Göteborg lockade med massor av andra aktiviteter. På Andra Långgatan var det gatufest och granne med oss på Götaplasen var det startpunkt för Elfsborgsmarschen, bara för att nämna ett par exempel. Det gjorde nu inte så mycket att vi var en liten skara, för det viktiga var att vi var en del i en EU-omfattande protest mot ACTA-avtalet. Antalet demonstrationer sänder en minst lika viktig signal som numerären vid demonstrationerna. Vi har redan 2,5 miljoner namn insamlade, så vi har inte mer att bevisa när det gäller folkligt stöd.

I mitt tal idag så sade jag egenligen ingenting om ACTA i sig. Jag uppehöll mig däremot vid det som händer just nu. Det är våra protester, att vi stod på Götaplatsen i dubbla långkalsonger och 12 minusgrader i vintras, som gör att ACTA-avtalet inte är ratificerat än, och att vi har en god chans att fälla det. Vi, tillsammans med andra medborgare över hela Europa har fått EU-parlamentet att lyssna.

Att vi har kunnat påverka är ett tecken på att det finns en institution inom EU där demokratin fungerar - där man lyssnar på och intresserar sig för vad medborgarna verkligen vill. Att vi över huvud taget behöver kämpa mot ACTA-avtalet visar tyvärr att det finns andra institutioner - EU-kommissionen och ministerrådet - där man inte har en direkt länk till väljarna och där demokratins spelregler fungerar dåligt. De har låtit lobbyister från RIAA och MPAA sätta EU:s agenda i ACTA-förhandlingarna. Dessa organisationer har därmed haft inflytande på båda sidor bordet i diskussioenrna mellan USA och EU.

Jag gick sedan in på Piratpartiets nya EU-politiska ställningstagande, där vi kräver öppenhet och demokratiska reformer.

Till sist så förde jag ett resonemang om initiativtagarna till ACTA - RIAA och MPAA. Om vi ska slippa ytterligare försök att införa lagstiftning i stil med ACTA måste vi bryta den amerikanska nöjesindustrins kontoll över våra politiker så måste vi använda de enda medel vi har till förfogande. Vi måste skära ned på vår konsumtion av amerikansk musik och Hollywood-film. Att medvetet göra andra val. Det finns faktiskt bra europeisk film (och massor av häftiga filmer från andra länder i världen). Att avstå från musik som ges ut av Sony, EMI med flera vore inte heller någon stor försakelse.

Observera att jag inte förordar att vi ska fildela dessa alster för att undvika att betala för dem. Det svider mycket mer om vi helt avstår från deras skapelser, trots att vi skulle kunna dela dem sins emellan.

Comments

 • Det låter ju enkelt att avstå från musik som ges ut av Sony, EMI med flera, men hur bär man sig åt i praktiken? Hur vet jag om det till synes lilla svenska skivbolaget som har gett ut den där skivan verkligen är ett oberoende bolag eller om det är ett dotterbolag eller varumärke som tillör någon av de onda jättarna? Hur vet jag vem som äger studion, produktionsbolaget, distributören, nätbutiken och så vidare?

  Comment by Björn Persson — Jun 11, 2012 6:57:18 PM | # - re

  • Det fina är att du inte behöver vara speciellt noggrann. Det räcker om du skippar det som har utgivits direkt av de 5 största bolagen. Kan vi få 5% av världen att göra likadant så halverar det ut bolagens vinster. De lever nämligen med väldigt höga omkostnader för marknadsföring och distributionsnät. Kan vi nå 10% så försvinner vinsterna helt.

   Reaktionen skulle troligen komma mycket snabbt. Om den inte kommer så går bolagen under.

   Comment by jacob — Jun 11, 2012 11:05:59 PM | # - re

Leave a Reply