Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Neelie Kroes talar väl om Piratrörelsen

written by jacob, on Jun 14, 2012 1:31:00 PM.

I dagens Svenska Dagblad har kommissionären Neelie Kroes skrivit en debattartikel om att Sverige bör anstränga sig ytterligare för att vara i framkanten på IT-utvecklingen. Det är inget speciellt med budskapet. Neelie Kroes är kommissionär för den digitala agendan och det är hennes jobb att jaga på EU-länderna så att de hänger med i utvecklingen.

Det som är anmärkningsvärt med artikeln är det sätt på vilket hon drar fram Piratpartiet och motståndet mot ACTA som positiva faktorer.

Internet har visserligen varit en ekonomisk framgång men det har varit sämre ställt på det politiska planet. För den unga generationen är kampen för nätfrihet vad gröna vågen var för 68-generationen och babyboomgenerationen. Den arabiska våren, debatten kring Acta och Piratpartiernas uppsving har visat att nätfrihet är en viktig fråga och något som våra politiker måste ta på fullaste allvar om de inte vill förlora makten.

När vi omnämns med med den nivån av respekt bland etablerade makthavare är det en indikation att vi har nått långt. Etablerade partier måste börja förhålla sig till vår politik och våra idéer. Kroes är väldigt rak när hon säger att de etablerade partierna måste ta ställning för nätfrihet, om de inte vill förlora makten. Det speglar visserligen ett cyniskt synsätt, där makten är det viktiga och värdegrunden är ett medel, men det är så jag ser på de etablerade partierna idag. De är beredda att omfamna vilken politik som helst, bara det lockar väljare.

Comments

 • Jag kom nyss från EuroDIG.org-konferensen i Folkets Hus i Stockholms City. Den äger rum under två dagar, idag och imorgon. eurodig.org

  Det kom fram mängder med saker som vi aldrig från höra i medierna, från de som deltog i debatten och även lagstiftarna.

  Kroes var på EuroDIG i morse eoch talade yttrandefrihet, men, det var många men..och så kom detta med den ständiga “barnporren…övergreppen på barn…o.s.v.” upp, så yttrandefriheten behövde minsann regleras.

  En fjärr-deltagare från Ukraina, tror jag det var, kommenterade detta med att EU-kommissionen är paranoid. Där vart Kroes smått ställd, och gick vidare med att prata om något annat.

  Flertal av EU:s lagtstiftare var också på plats och berättade om hur lagtstiftning i EU. Efter att ha lyssnat på flera lagstiftare, som menade på att när deras lagförslag blev den slutgiltiga lagstiftning så blev det något helt annat än vad de tänkt sig. Alltså rena rama Vilda Västern-lagstiftning.

  En kvittrare sammanfatatde det som “Bad legislation based on wrong knowledge lead to chaos”.

  I en annan senare debatt om datalagring, så var medborgarrättskämpen Douwe Korff, London Metropolitan University en av de få som ansåg att man måste dra en abslout gräns i en demokrati. Massdatalagring hör inte hemma i demokratier. Skall man lagra något så skall det vara när det finns mycket starka misstankar mot någon.

  EDRI’s representant, Katarzyna Szymielewicz från Polen, som borde bära frihetsfanan högt, blev jag besviken på. Hon lade sig på rygg, och menade på att datalagringen är ett faktum, och det enda vi kan göra, är att lägga oss på rygg.

  Jag var tvungen att titta efter två gånger för att se vem denna Katarzyna representerade. Hon uttryckte sig som hon var anställd av EU-kommissionen.

  Jag bytte ett par ord med henne på slutet, eftersom jag sponsrar EDRi ibland, och förklarade hur besviken jag var på hennes framställning, och undrade hor hon kunde företrädda EDRI.

  Som slutklöm i debatten så ställde jag den filosofiska frågan; “Vill vi ha den här lagstftningen som inte hör hemma demokratier, utan i diktaturer. Vill vi leva i sådant diktatursamhälle. Det vill inte jag. Det är en fråga lagstiftarna skall fråga sig”. Där blev det tyst.

  EU-kommissionen skall nu göra utvärderingar av vad som kommit fram, och kanske göra förändringar.

  Alla debatter skall läggas upp som webb-TV.

  Jag önskar att fler medborgare varit på plats.

  Comment by Dennis Nilsson — Jun 14, 2012 6:34:31 PM | # - re

 • Jag tänkte besöka EuroDIG imorgon när Amelia är där, som “vanlig medborgare”. Men visst måste man föranmäla sig?

  Comment by Lakritsbiten — Jun 14, 2012 10:02:48 PM | # - re

 • @Lakritsbiten

  Sänd iväg ett mail till den kontakt som anges på EuroDIG och fråga. Får du inte svar på momangen så föreslår jag att du går ditt och frågar. Annars fråga Amelia direkt, ifall hon kan hjälpa dig. Det finns gott om lediga platser. Men man skall väl göra en säkerhetskoll på dig, av förståeliga skäl.

  Jag, det skall bli kul att höra Amelia. Och det vore ännu kuligare ifall fler engagerar sig i politiken. För ett samhälle blir inte bättre eller sämre än de engagerade/oengagerade medborgare som lever i den. :-)

  Comment by Dennis Nilsson — Jun 15, 2012 3:07:33 AM | # - re

Leave a Reply