Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

I patentens trasiga värld

written by jacob, on Jun 13, 2012 5:15:01 PM.

Mjukvarupatent förhindrar att andra producerar bättre produkter och konkurrerar ut ägaren till ett patent. Den teoretiska underbyggnaden för patent är att andra skulle kunna producera lika dana produkter och konkurrera ut patentägaren. Det inträffar inte i mjukvaruvärlden. Du måste skriva dina egna program om du ska kunna sälja dem och det tar ofelbart mindre tid att göra sina innovationer från grunden än att ge sig ut i världen för att söka andra som man kan kopiera.

Det gör mjukvarupatent till en broms på teknisk utveckling.

Jag läste idag en mycket gripande skildring om hur patent handgripligen påverkar en familj. Du kan läsa den här.

Nu är ett fall inte en garanti för att systemet är ruttet, men det behövs anekdoter för att människor som inte är insatta i problematiken ska förstå konsekvenserna av det system vi har. En fyraåring riskerar att mista sin enda möjlighet att kommunicera för att patentsystemet är ruttet på alla de sätt som jag har skrivit om tidigare på den här bloggen.

Comments

 • Du har skivit om det jag och du har ännu inte förstått att mjukvarupatent inte alls är som övriga patent.

  1. Det finns inget behov av ge ett utvecklingsincitament till denna sektorn, för det handlar om mycket begränsade investeringssummor och tekniska risknivån är låg. investeringssummor summor.
  1. Det tar minst 3 år ofta upp mot 5- 6 år att få stt patent medan produktcykeln för mjukvaruprojekt är ett par år
  1. Den juridiska behandling som du med rätta upprörs över gäller främst USA som utgör 5% av jordens befolkning.
  1. Mjukvarupatent är att likna med orden i ett språk. ingen skulle komma på tanken att begränsa användningen av ord.

  De övriga 90% av patenten medför att 100tals miljarder satsas på riskabla projekt som annars inte skulle ha fått finasiering.

  Comment by rutros — Jun 14, 2012 6:01:48 PM | # - re

 • Jag vill inte på något sätt försvara patentsystemet, men patent är bara halva problemet här. Den andra hälften är Apples egenmäktiga centralstyrning av alla prylar som kör IOS. Programvarupatent kan ofta desarmeras ganska effektivt genom att man släpper program och bibliotek fria och distribuerar dem genom alternativa kanaler så att det inte finns något företag som det kan löna sig att stämma. Apples apparater är utestängda från sådana alternativa distributionskanaler.

  Comment by Björn Persson — Jun 14, 2012 6:48:09 PM | # - re

Leave a Reply