Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Huru man som brottsling kringår datalagringsdirektivet

written by jacob, on Mar 11, 2012 12:32:00 AM.

Jag gick nyss förbi Kungsportsplatsen i Göteborg. Området kring Gamle Port var fortfarande avspärrat efter att något bus hade placerat en bomb utanför restaurangen och låtit den brisera, med massor av krossade rutor och andra skador som följd. Det är precis sådana här brott som det är tänkt att Datalagringsdirektivet hjälpa till att utreda.

Låt oss därför för ett ögonblick tänka att jag är en buse som vill spränga Gamle Port i luften. Om jag vet att polisen kan spåra var min mobiltelefon befinner sig, så skulle jag helt enkelt lämna telefonen hemma när jag gav mig ner på stan för att placera bomben. Är jag riktigt listig så kopplar jag kanske upp ett samtal innan jag ger mig iväg, så att det ser ut som om jag var hemma och pratade i telefon precis när någon utförde dådet.

Man behöver inte vara speciellt smart för att komma på det här tricket. Om man klarar att bygga en bomb, alternativt ta en färdigbyggd bomb och placera ut den så att den smäller utan att man själv stryker med, så klarar man nog att lämna mobilen hemma under den stund det tar att få jobbet gjort.

Datalagringsdirektivet ödelägger därför oskyldiga människors privatliv för att buset ska få anstränga sig en ynklig liten bit extra. Det är hialöst, som man säger i Skåne.

Leave a Reply