Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Att bygga in stagnation i systemet

written by jacob, on Feb 20, 2012 10:13:46 PM.

En kultur som förmår förändra sig i takt med att världen förändras överlever och frodas. En kultur som har stagnerat kolapsar när den möter utmaningar i form av människor som tänker annorlunda och handlar utanför de mönster som upphöjts till lag i den stagnerade kulturen.

Jag har lagt en hel del tid på att läsa texten till ACTA-fördraget på sista tiden. Fördraget är inte så långt, så själva läsningen tar inte så mycket tid. Det är funderandet över vad det står, varför det står där och vad det får för konsekvenser för samhället som tar lång tid.

Det förrsta som slår den som har läst många internationella fördrag är hur luddigt det här fördraget är skrivet. Vid en första anblick så är många av artiklarna i fördraget dispositiva, men om man sedan penetrerar vad som står, så försvinner disposiviteten. Man ska dessutom vara speciellt vaksam när det står “A Party may provide that…”. Det innebär nämligen en möjlighet för andra avtalsparter (läs USA) att idka påtryckningar för en hårdare lagstiftning.

Det andra som framstår som tydligt är att regeringens tal om att avtalet inte ändrar någonting är ihåligt. I Sverige har vi inte straffskadestånd. Vi har bara ersättning för verklig förlust och ideelt skadestånd (ersättning för sveda och värk). ACTA-avtalet säger uttryckligen att upphovsrättshavare ska kompenserara till värdet av deras rekommenderade listpris eller annan uppskattning som de själva gör. Jag tror läsaren själv kan dra slutsatser om hur mycket åt helevete det här är. Det är alltså målsägaren och inte domstolen som ska avgöra hur mycket skada som målsägaren har lidit.

Dessutom säger Artikel 9, paragraf 3 att straffskadestånd enligt en av 3 olika modeller skall utdömas. Det här ändrar svenks rätt. Regeringen kanske kommer undan på grund av att det inte kräver en uttrycklig lagändring. Det enda som behövs är en ändring av rättspraxis. Det är en tusenårig rättstradition som i så fall får stryka på foten.

Västvärlden har i princip 3 rättstraditioner. Den engelska, som är dominerande i Storbrittannien, USA och de gamla samväldesländerna, den franska (som till stor del är Napoleon Bonapartes verk), som förhärskar på kontinenten samt den nordiska, som fortfarande dominerar i Finland, Sverige, Norge, Danmark och på Island. Genom ACTA-avtalet kommer vi att sänka en av grundvalarna för den nordiska rättstraditionen i Sverige. Personligen tror jag att skadeståndsnivåerna har varit en förutsättning för samhällsutvecklingen och därmed välståndet i Sverige. Vi fokuserar mer på att producera resultat och komma överens än på att vinna i domstol. ACTA bryter den traditionen.

Det kanske är så att det är här vi har stagnerat och att stora skadeståndsmål i domstol är framtidens melodi. Själv så dör jag nog hellre än att ägna mig åt att tjäna pengar på att stämma folk i domstol.

Nej, jag tror att den stora stagnationen ligger i ACTA-avtalet i sig. Vi vet att vi lever i en brytningstid då immaterialrättens omfattning ifrågasätts, och då vi vet att vi måste förändra den på något sätt för att den ska passa in i framtidens samhälle. Att i det läget låsa regelverket till något som inte ens fungerar rimligt i dagens läge är att försätta sig i samma läge som de civilisationer som gick under, eftersom de inte kunde anpassa sig till en föränderlig värld.

Man kan inte roa sig med gladiatorspel och orgier när hunnerna går över Donau. Man kan inte stänga slottsgrinden och låtsas som om det regnar när Marseiljäsen sjungs på gatorna. Man kan inte tvinga folk att betala 180 kr för något som de kan kopiera själva för några ören.Stagnation leder till undergång.

ACTA är stagnation, eftersom avtalet cementrar gårdagens samhällsordning. Alltså leder ACTA till undergång.

Som nation har Sverige ett val. Antingen kan vi liera oss med USA, Japan, Korea, Australien och diverse etablerade nationer, eller så kan vi söka ett närmare samarbete med Brasilien, Argentina, Indien, Kina, Ryssland och snabbväxande afrikanska länder. Vilka av dessa länder kommer att generera mest nytt välstånd under de kommande 50 åren? Vilka kommer att vara dynamiska och anpassningsbara? Vilka kommer att berika vår kultur mest?

Ta några dagar på dig att fundera över dessa frågor. Om du kommer till samma slutsats som jag så ses vi på demonstrationen mot ACTA på Götaplatsen i Göteborg på lördag den 25 februari kl 14.00.

Comments

  • Demonstrationer är bra, men är det bara jag som tycker det börjar bli för många av dem…?

    Om demonstrationer är undantaget märks de och skapar rubriker. Om demonstrationer är vardag så blir dock snarare reaktionen “Eh, jaha, ännu en demonstration om blaha, men orka… Jag gick ju på de två senaste, det får räcka just nu, har ju faktiskt ett jobb!”

    Comment by Per "wertigon" Ekström — Feb 21, 2012 10:21:37 AM | # - re

    • Ja, egyptierna, tunisierna m.fl. gjorde helt klart fel, som var ute och demonstrerade varje dag och natt under lång tid. Det var ju inget som skapade rubriker någonstans i världen eller fick någon som helst effekt.

      Comment by Erik Levin — Feb 22, 2012 8:36:04 AM | # - re

Leave a Reply