Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Ett bibliotek för var och en

written by jacob, on Dec 29, 2012 3:01:00 AM.

Jag älskar böcker. Jag och min sambo har i runda slängar 3000 böcker hemma. En stor del är Fantasy och Science Fiction, men det finns många titlar inom vitt skilda områden som poesi, filosofi, arkitektur, neurologi, serier, barnböcker och datavetenskap. Det är fantastiskt att ha så många böcker, men det är samtidigt förenat med ett par problem.

Ett är att så många böcker tar väldigt mycket plats. Vi har lyxen att ha gott om plats, men trots det så är det fullt i alla våra bokhyllor, och en del böcker förvaras i lådor och liggande löst på diverse olämpliga ställen.

Ett annat problem är att böckerna är en stor investering. Jag gissar att vårt bibliotek har kostat bort emot en miljon kronor totalt. En ganska ansenlig del av våra livsinkomster. Ändå så finns det så många böcker som vi skulle vilja ha egen tillgång till. Böcker som borde finnas till hands när andan faller på, eller när vi vill slå upp något. Klassisk litteratur och obskyra ämnen. Böcker som har varit out of print i många år, och som ofta inte går att få tag på alls.

Trots begränsningarna så är vi lyckligt lottade. Vi har ett enormt bibliotek jämfört med de flesta människor. Vi har plats och vi har råd.

Att det är på det sättet är egentligen en skandal! Alla människor borde ha ett eget bibliotek med minst 50 000 böcker. Det finns egentligen ingen anledning att de inte skulle kunna ha det.

För enkelhetens skull så resonerar vi bara om böcker som innehåller text och enklare streckbilder. Genom en överslagsberäkning baserad på hur stor e-boksversionen av “A song of Ice and Fire” är och hur mycket plats pappersböckerna tar i min bokhylla, så har jag kommit fram till att ett 64 GByte minne rymmer minst 50 000 böcker; kanske så mycket som 60 0000. Anledningen till varför jag har valt 64 GB är att där ligger lägsta pris per byte om man köper ett USB-minne. Ett sådant minne kostar c:a 500 kr inklusive moms och beskyddaravgift till CopySwede (64 kr).

Det är alltså fullt tekniskt möjligt att alla människor i Sverige skulle gå omkring med ett bibliotek med 50 000 böcker på fickan. Om vi ser till ren produktionskostnad så är det också fullt möjligt och rimligt. Att fylla ett sådant minne tar inte så hemskt många minuter och kostnaden i elektricitet och kopieringsutrustning räknas i delar av ören.

Det enda som står i vägen för allemansbiblioteket är upphovsrätten. De extremt långa skyddstiderna gär att urvalet av böcker som till en rimlig kostnad kan läggas i ett sådant bibliotek blir ganska litet. Platon och Kirkegaard kommer med, men inte Sartre eller Popper. Bröderna Grimm kan man ta med, men inte Elsa Beskow, Gösta Knutsson eller Astrid Lindgren. Newton går bra, men glöm Einstein ytterligare några år. Glöm lika så allt som inte nytryckts efter att det sålt slut från förlaget. Det dröjer ytterligare 65-150 år till smala biografier och facklitteratur som tog slut 2005 fritt kan spridas. Böcker som skulle kunna ingå i massproducerade personliga bibliotek, men som är inlåsta av en otidsenlig upphovsrätt.

Det finns ingen möjlighet för någon att läsa 50 000 böcker under en livstid, men poängen är att man har materialet tillgängligt om man skulle vilja läsa det. Man har kontroll över det, så att ingen kan censurera det eller förändra det utan att det märks. Man har tillgång till det utan att behöva vara uppkopplad. Man kan läsa vad man vill utan att någon utomstående registrerar det.

Med en upphovsrätt i enlighet med Rick Falkvinge och Christian Engströms förslag i The Case for Copyrighr Reform skulle personliga bibliotek enligt min modell vara fullt möjliga. Ny och kommersiellt gångbar litteratur skulle man fortfarande få betala fullt pris för, men basbiblioteket skulle inte kosta mer än minnesstickan det låg på.

Dagens upphovsrätt låser in vårt kulturarv och gör det otillgängligt i generationer. Det är destruktivt, orättfärdigt och orimligt.

Comments

  • Comment by Urban Sundström — Dec 29, 2012 2:55:27 PM | # - re

  • Jag får nåt religöst i min blick när jag läser så kloka ord!

    Comment by Anders Hagel — Dec 29, 2012 5:52:41 PM | # - re

  • Tillgången till bibliotek var en av de saker som formade mig som människa och hjälpte mig att utvecklas och mogna. Det känns som en självklarhet att vi, med de tekniska möjligheter som nu finns, ska ha tillgång till just ett sådant bibliotek som du beskriver. Internet är det största som hänt under min livstid och det är med sorg i hjärtat jag ser hur möjlighetena missbrukas och motarbetas.

    Comment by Kraka — Mar 30, 2014 11:22:08 PM | # - re

Leave a Reply