Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Piratpartiet och Anonymous - en studie i assymetri

written by jacob, on Dec 1, 2012 2:40:09 AM.

Magnihasa skriver om besvikelsen inom Anonymous att Piratpartiet inte levererat officiellt stöd i samband med deras duster med Twitter. Den besvikelsen bottnar i e brist på förståelse för Piratpartiets position.

Piratpartiet och diverse grupperingar, som Telecomix, Svart Måndag och Anonymous delar ideal och mål för samhällsförändring. Däremot delar vi inte metod. Piratpartiet är till för att förändra samhället genom parlamentarisk representation. De andra grupperna är skapade för att genom aktivism påverka beslutsfattare. Som icke parlamentarisk grupp handlar det om att skapa uppmärksamhet kring sin sak. Det främsta exemplet på framgångsrika påverkansgrupper är Greenpeace, speciellt så som de agerade i slutet av 1990-talet. Anonymous har nått vissa framgångar, men saknar en strategisk vision faör vad aktionerna egentligen syftar till. Det är en protest, men mot vad är ganska diffust. Telecomix var mer effektivt så länge de var aktiva. De fokuserade mer på stöd till frihetsrörelser i diktaturer, vilket kankse inte var lika medialt som DOS-attacker, men som förmedlade ett ideologiskt tydligt budskap.

Anonymous och Telecomix kan stödja Piratpartiet utan att det kostar rörelserna någon kredibilitet. Om Piratpartiet officiellt skulle uttala sig om de utomparlamentariska grupperna skulle det påverka partiets valbarhet till EU-parlament och riksdag. Vi kan helt enkelt inte stödja rörelser och aktioner som går bortom civilt motstånd. En gruppering som angriper samhällets infrastruktur på ett oöverlagt sätt kan inte klassas som civilt motstånd. Det är något som ligger någonstans på skalan mellan bus-steck och terrorism.

Oavsett om målet är lovvärt så är metoden inget som Piratpartiet ställa upp på. Att göra så vore politiskt självmord.

En analogi är att personer som röstar på SD kan gå omkring på stan med järnrör i handen och vara stöddig mot omgivningen, men är du aktiv medlem så avspeglar sig ditt handlande på partiet. Du måste uppvisa gott omdöme. är du riksdagsman så åker du ut på nolltid om det uppdagas att du inte spelar efter reglerna.

Som aktiv i Anonymous kan du stödja Piratpartiet, men som aktiv i Piratpartiet kan du inte öppet stödja Anonymous. Vad du gör hemma på din kammare är din ensak, men om det kommer ut att du har DDOSat myndigheter så kommer Piratpartiet att utesluta dig och ta avstånd från vad du har gjort. Allt annat vore politiskt självmord.

Comments

 • Återigen en paralell till den förra tiden av stor sammhälsomdaning grundad i disruptiv teknik, tiden före första värdskriget. Då som nu fanns ett antal grupperingar som delade målet, men inte metoderna eller vägen dit, då var det sossar och kommunister.

  Comment by steelneck — Dec 2, 2012 12:41:34 AM | # - re

  • En bra iakttagelse. Jag tänkte själv på parallellen i Nordirland med Sinn Fein, IRA och Provisional IRA.

   Comment by jacob — Dec 2, 2012 1:43:17 AM | # - re

 • Vad menar du med “aktiv i PP”? Att man innehar en formell position, att man är aktiv debattör utan formell position eller att man bara är medlem? Det är rätt stor skillnad.

  Likaså, vad menar du med att öppet stötta Anonymous? Att delta i deras protester? Att stötta dem verbalt? Att ha en Guy Fawkes-mask?

  Jag är själv medlem i PP och debatterar ganska friskt kring piratfrågor, men jag har inte, och vill inte ha en officiell position. Jag stöttar också Anonymous, deras aktioner, deras organisationsmodell och jag ser dem som dagens bästa exempel på återtagande av makten från staten till folket, men jag deltar inte deras aktioner. Dock är jag inte bang för att stötta dem verbalt i diverse sammanhang, och det engagemanget är jag inte beredd att ge upp.

  Som jag ser det så är Anonymous nästa försvarslinje för demokratin, om PP skulle misslyckas.

  Så, bör jag, mot den bakgrunden säga upp mitt medlemskap i PP?

  Comment by Anders Troberg — Dec 2, 2012 11:30:13 AM | # - re

  • Eftersom du inte har någon formell roll i PP så återspeglar sig inte ditt stöd för Anonymous på partiet i någon större grad. Jag som har en officiell position skulle kunna åstadkomma stor skada om jag gjorde ett uttalande som generellt stödde grupperingen. Om jag är väldigt tydlig kan jag uttrycka mig positivt om vissa aktioner, på samma sätt som PP kan samarbeta med Anonymous för vissa utvalda aktiviteter. PP stödjer en legitim aktivitet, inte Anonymous som företeelse.

   För att belysa saken ur en annan vinkel. Låt oss säga att Anders Troberg avslöjades som hackaren bakom DoS-attacken mot regeringskansliet, då skulle PP vara nödgad att utesluta dig för att markera sitt avståndstagande. PP som organisation kan inte vara inblandad i utomparlamentariska aktioner eller ens kunna knytas till sådana. PP är en organisation som verkar inom det parlamentariska systemet.

   Comment by jacob — Dec 9, 2012 7:12:22 PM | # - re

 • Vad bra Jacob, att du vet var skåpet skall stå, för att bli en riktigt karriärpolitiker.

  En sådan utan någon ryggrad, en som inte står för något, när det stormar. Vet du, makt för maktens egen skull, är fördärvligt för omdömet.

  Förstår du inte vad Steelneck och Anders Troberg talar om, så har du missat något väsentligt. Då är inte Piratpartiet något för dig, utan du borde snarare engagera dig i © eller (mp).

  Comment by Dennis Nilsson — Jan 13, 2013 6:32:04 AM | # - re

  • Jag tror inte du har förstått Steelecks kommentar. Han framhåller att det är viktigt att båda sorternas grupperingar finns och gör en historisk jämförelse.

   Anders Troberg är mer dimmig på begreppen och har inte fattat att man måste göra skillnad på inom- och utomparlamentarisk aktivitet. Om jag som är funktionär i Piratpartiet skulle utföra aktiviteter inom ramen för Anonymous skulle det vara ytterst olämpligt. Om jag åkte fast för intrång på regeringens hemsida eller något annat Anonymous-mål skulle det få förödande effekt för partiets trovärdighet bland väljarna. Som funktionär måste jag avstå från sådana aktiviteter som kan skada partiets förmåga att verka. Som funktionär kan jag inte göra uttalanden till stöd för utomparlamentariska grupper. Jag kan stödja enskilda aktioner som ligger i linje med partiets ideologi, men jag kan inte uttala stöd för en utomparlamentarisk gruppering.

   Piratpartiets association med Wikileaks inför valet var ett enormt felsteg som skadade oss oerhört mycket.

   Det finns massor av det som Wikileaks gjort som jag tycker är fantastiskt och som jag höll tal om på torgmöten inför valet 2010, men att associera Piratpartiet med Wikileaks som organisation (och därmed knyta ihop sig med dess ledare) var en dundertabbe.

   Comment by jacob — Jan 23, 2013 11:03:44 PM | # - re

Leave a Reply