Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Åtalet mot Megaupload

written by jacob, on Jan 21, 2012 2:00:45 AM.

Åtalet mot Megaupload kan läsas här. Det är en intressant blandning av påståenden om miljontals besökare per dag och bevisning att enskilda individer i östra Virginia tagit emot något hundratal dollar för att ladda upp filer. Enligt åtalet har Megaupload haft intäkter på totalt minst 175 miljoner dollar sedan 2005. En helt annan klass än Pirate Bay, kan man kallt konstatera.

Det lär bli en lång rättegång, för mycket av bevisningen är byggd på lösan sand. Man hänvisar till email med uppmaningar till medarbetare att ladda ned fil X för att kolla att det fungerar som det ska, och epost från kunder som klagar på att upphovsrättsskyddat material inte spelas upp korrekt. Det kommer säkert frågeställningar om bevisningen har inhämtats på laglig väg och om sådana här meddelanden verkligen kan leda till slutsatsen att den åtalade har handlat i enlighet med uppmaningen. Den amerikanska förankringen av åtalet känns också tunn och fjuttig, som om någon letat länge efter ett halmstrå att hänga upp det hela på.

Leave a Reply