Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Mot en utbildningspolitik för Piratpartiet

written by jacob, on Jan 16, 2012 4:49:43 PM.

I Storbritannien har The Royal Society publicerat en omfattande rapport om IT-kunskap och datalogi i skolundervisningen. För den som inte vet det så är The Royal Society världens kanske främsta akademi för vetenskap. Bland dess medlemmar har funnits Isaac Newton, Charles Darwin, William Thomson (Lord Kelvin) och Alexander Fleming, för att bara nämna några.

Det är därför väl värt att studera deras 122 långa och grundligt genomarbetade rapport. De skiljer på Datalogi, IT-kunskap och grundläggande IT-färdighet, men säger att alla delarna måste finnas i en modern grundläggande skolutbildning. Datalogi, med kunskap om algoritmer, komplexitetsanalys och programmering bör ingå som ett ämne redan i grundskolan. Dels på grund av att datorer omfattar så många aspekter av våra liv, men också genom att studium av datalogi gör oss bättre i problemanalys och förståelse av hur världen fungerar. Medan man inte uttryckligen talar om Fri Programvara i rapporten så finns det en underton av att det är ett viktigt element i strategin. T.ex. föreslås konkret att Python vore ett lämpligt språk för undervisning i programmering.

Piratpartiets medlemsmöte har fastställt att partiet ska ha en utbildningspolitik. Den här rapporten kan fungera som inspiration och källa till sakpolitiska punkter på vårt hjärteområde i utbildningspolitiken. Läs och begrunda.

Comments

  • “De skiljer på Datalogi, IT-kunskap och grundläggande IT-färdighet”

    Japp, datakunskap har inte mer med datorer att göra än vad astronomi har med teleskop.

    Comment by steelneck — Jan 17, 2012 12:27:31 AM | # - re

Leave a Reply