Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Sveriges mest inflytelserika man

written by jacob, on Sep 30, 2011 1:19:25 AM.

Sverige har haft ganska få personer som har förändrat världen på ett betydande sätt. Gustav II Adolf, Alfred Nobel och Dag Hammarsköld är troligen de främsta. Dagens politiker står sig slätt i sammanhanget, men det finns faktiskt en nu aktiv person som kan sälla sig till listan av världsförändrande svenskar. Det är Hans Rosling, professor på Karolinska sjukhuset och expert på välståndsfaktorer. Hans presentationer har fått miljoner människor att se världen i nytt ljus.

Visste du t.ex. att antalet nyfödda varje år inte har ökat de senaste 20 åren, men att vi ändå kommer att se en global befolkningsökning till 9 miljarder människor, i takt med att de nu levande generationerna ersätts. Det innebär att vi måste hitta en lösning så att jorden klarar en så stor befolkning utan att kollapsa. Alternativet är nämligen katastrof i en eller annan form.

Om du inte har sett Hans Rosling i aktion vill jag varmt rekommendera att lägga en timme på hans senaste föreläsning, The Pumphandle Lecture i London i september 2011. Den börjar i hans undersökning av en epidemi i Mozambique för 30 år sedan och slutar i ett antal sanningar om världen av idag.

Anledningarna till att han är så inflytelserik är många. Han har en utstrålning och en entusiasm som är smittande. Han har en förmåga att illustrera statistik på ett begripligt sätt. Han har alltid full koll på sina fakta och han har förmågan att dra fram konsekvenserna av det statistiken visar. Det gör att i princip alla världens ledande tjänstemän lyssnar på vad han har att säga. Han har dessutom skaffat sig en populärvetenskaplig plattform genom bejublade TED-talks och andra framträdanden.

Comments

 • “Det innebär att vi måste hitta en lösning så att jorden klarar en så stor befolkning utan att kollapsa. Alternativet är nämligen katastrof i en eller annan form.”

  Altarnativen finns där, men än så länge är det ingen som lyssnar. Vi människor ägnar f.n oss åt navelskåderi. :-)

  Ex-vis är “Vertical Farming” ett nytt och helt unikt effektivt sätt att odla grönsaker, nära förbrukarna och miljövänligt.

  Lär mer ex-vis här:

  “Could the entire population of New York City be fed with food generated in 150 skyscraper-housed farms, each 30 stories high? That’s the dream of Columbia University professor Dickson Despammier and the Vertical Farm Project” www.wired.com/wiredscience/2007/05/farms_in_the_sk/

  De stora ytor av vår planet som nu används för jordbruk skulle kunna återgå till att vara skog.

  I rymden finns alla andra nödvändiga resurser som mänskligheten kan tänkas behöva. Ex-vis i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter finns det asteroider med enorma mineraltillgångar, som koppar, järn, guld, silver, diamanter.

  Lär mer bl.a här: www.scienceclarified.com/scitech/Comets-and-Asteroids/How-Humans-Will-Mine-Asteroids-and-Comets.html

  Vi skulle cokså likväl kunna bygga bostättningar i rymden, eller kolonisera andra himmlakroppar i vårt solsystem. Bl.a NASA hade ideé om detta på 70-talet.

  Kolla in denna video “1970′s NASA Video On Space Colonization” patrickmylund.com/blog/1970s-nasa-on-space-colonization/

  Den svenske författaren, tecknaren, rymdexeperten och journalisten Eugen Semitjov skrev om det ofta i veckopressen i Sverige under 60-70-talet.

  home.swipnet.se/~w-34556/eugen/eugen1.html

  I en av Semitjovs målningar som han har målat ser vi en jordbrukskoloni i rymden, byggt inne i en avlång hundratals kilometer lång och massiv cylinder, roterade krings in egen axel, för att åstadkomma tyngdkraft. Inne på cylinderns sidor hade man olika jordbruksodlingar. Den målningen visas i början av NASA-video ovan.

  Comment by Dennis Nilsson — Sep 30, 2011 6:40:56 AM | # - re

  • Tyvärr är de lösningar du föreslår inte realistiska. En jordbrukskoloni i rymden fungerar inte av den anledningen att det är energimässigt för dyrt att lyfta det som behövs för odlingen till en stabil omloppsbana.

   Liknande problem finns för odling i skyskrapor. Det kostar så mycket energi att bygga en skyskrapa att du kan transportera dina grönsaker långväga under oerhört många år innan du har uppvägt investeringen.

   Comment by jacob — Sep 30, 2011 2:13:01 PM | # - re

 • Ett citat ur del 4 som är absolut klockrent:

  “I always regarded the corporate sector to be like the horse on the old farm, it was the force of the horse that brought food on the table. My grandpa tought me to be very polite to the horse, never talk bad about the family horse, to pet it and we did not eat the horse, it was sacred. But one thing they never did with the horse, they never asked the horse for advice. That is how we should deal with the corporate sector.”

  Comment by steelneck — Oct 1, 2011 1:02:37 AM | # - re

  • Jag skrattade gott när jag hörde det. Jag funderade faktiskt på att ta med citatet i mitt blogginlägg, men jag ville inte förstöra förstahandsintrycket för dem som följde länkarna.

   Comment by jacob — Oct 1, 2011 11:20:05 PM | # - re

 • Du Jacob, du har uppenbarligen inte brytt dig om att kolla in länkarna jag referade till. På det avfärdande viset brukar fanatiska miljöpartister bara svara.

  Ifall du vill vidga dina vyer så rekommenderar jag dig igen att kolla in länkarna, för där finns svaren på det du menar inte är realistiskt.

  Energi är gratis, och finns överallt omkring oss. Vi är bara (ännu!?) för oförståndiga för att se bortom den egna näsan.

  För att få perspektiv på vår omgivning så kan du i denna länk se planeterna i vårt solsystem avbildade i sina naturliga storleksförhållanden: planetary.org/image/scale_solar_system_slide_with_small_bodies.jpg

  I Jupiter och Saturnus, som är huvudsakligen gasplaneter, ryms ett tiotal jordar.

  Comment by Dennis Nilsson — Oct 1, 2011 8:06:54 AM | # - re

  • Dennis,

   jag betraktar mig som stor teknikoptimist, men jag har samtidigt lång erfarenhet av att konstruera system som fungerar. Mänskligheten har med stor möda lyckats placera totalt 12 personer på vår närmsta himlakropp, månen. Ingen stannade mer än ett par dagar. Apollo 13 misslyckades och det var nära att dess besättning strök med. Vi har ocså lyckats placera fordon stora som en fotboll på Mars. De klarar att flytta jordmängder i en teskeds storlek i taget.

   Att lyfta något till omlopps bana är inte så svårt. Problemet är bara att det som ligger där trillar ned. Att lyfta något till geostationär omloppsbana är så svårt att det bara finns 4 aktörer på marknaden som klarar av det. USA, Europa, Ryssland och Kina. Payload som man kan få upp i geostationär bana är c:a 2 ton med de största kinesiska raketerna. Ska man till Lagrange-punkterna krävs aningen mindre push. Det krävs därför tiotusentals raketer om du ska skicka upp allt byggmaterial, gödningsmedel med mera från jorden. Inte realistiskt. Ska du skicka materialet från Mars, Jupiter eller till och med månen, så måste du bygga en produktionsanläggning som kan fungera helt obemannad. Den måste byggas i delar och monteras på plats. den måste dessutom kunna producera alla sina egna delar även när stora delar av den är utslagen. Produktionsanläggningen måste förutom utvinning av metaller och andra nyttigheter till rymdväxthuset klara att producera alla delar till raketer för returresan, inklusive elektronik, generatorer, elektriska pumpar, navigationsutrustning och radioutrustning. Saker som bara ett fåtal högt specialiserade människor på jorden klarar av. Du måste bygga maskiner som har deras kunskaper (inte ens på månen kan du fjärrstyra utrustningen, för signafördröjningen är för stor).

   Du har läst för mycket Illustrerad Galenskap - förlåt - Illustrerad Vetenskap. De är teknikoptimister som inte har begripit fysikens lagar. Du får inte tro på vad de säger utan att ha gjort beräkningarna själv. Underlaget finns på Wikipedia. Matematiken är enkel.

   Vi har inte teknologin idag för att göra sådana här saker, och det dröjer så länge innan vi är där att vi redan har nått 9-miljarder i världsbefolkning.

   Comment by jacob — Oct 1, 2011 11:16:44 PM | # - re

 • Teknikutvecklingen, läs teknikoptimismen, har tagit oss från grottor till Internet, inte politik eller ekonomi.

  Det är aldrig försent att ändra åsikt och bli teknikoptimist. Hämta inspiration ex-vis här: www.rymdenidag.se

  Comment by Dennis Nilsson — Oct 3, 2011 12:51:53 PM | # - re

 • Jättetrevlig länk, med massor av kul rymdteknik. Jag tycker att den ger mig vatten på min kvarn. 50 år av rymdverksamhet och det här är så långt vi har kommit. 50 år efter att den första järnvägsresan genomfördes så fanns det järnvägar i hela världen. I Nordamerika byggde man järnväg från kust till kust. 50 år efter den första flygturen fanns det kommersiella flygbolag där vem som helst kunde köpa biljett.

  Nej, rymdverksamhet i kommersiell skala (förutom satelliter och low orbit-turism) dröjer säkert 50-100 år till. Vi kanske aldrig klarar att utveckla teknik som låter oss bosätta oss på andra himlakroppar eller ger oss möjlighet att bedriva rymdstationer för annat än forskning.

  Comment by jacob — Oct 5, 2011 5:16:00 PM | # - re

 • “Vi kanske aldrig klarar att utveckla teknik som låter oss bosätta oss på andra himlakroppar eller ger oss möjlighet att bedriva rymdstationer för annat än forskning.”

  Woov. På dig biter uppenbarligen inga argument. Nu förstår jag varför du kallar dig för “Flickus flackus flum”. Du flummar ur. :-)

  Med den inställningen du har så hade vi människor, i bästa fall, fortfarande levt som apor bland träden och savannerna i Afrika. I sämsta fall hade vi varit utrotade.

  Det var mot sådant tänk och fördomar som bl.a Johannes Gutenberg, Giordano Bruno och Galileo Galileo hade att kämpa emot.

  Märkligt då att vi idag accepterar att Jorden inte är universums centrum. Så det flum och negatitivitism du representerar leder ingenstans.

  Bästa sättet att förutse framtiden är att skapa den. Rymden är en “framtidsbransch” och mänsklighetens framtid. Vill du vara med så är du välkommen. Annars kan du sitta och titta på.

  Science Fiction Is Barely Ahead of Space Exploration Reality www.scientificamerican.com/article.cfm?id=science-fiction-is-barely-ahead-of-space-exloration-reality

  Comment by Dennis Nilsson — Jan 13, 2013 6:18:51 AM | # - re

  • EU diskuterar just nu om man ska satsa på att vidareutveckla Arianne 5 för att klara ytterligare några hundra kilo payload eller om man ska satsa på en helt ny design i form av Arianne 6. Kanske kommer man att att pröva båda spåren, för en uppgradering kan vara klar 2020, medan en ny design tar ytterligare c:a 5 år.

   Kolonisering av rymden kommer att kräva 1000 gånger större payloads.

   Jordens största satsning, ISS, rymmer en fast besättning på 6 personer och kan ta 15 samtidiga besökare. Den äter upp all rymdtransport som inte är kommersiellt gångbar (förutom enstaka obemannade färder till Mars och liknande). Det är i stort sett all rymdtransport som jorden förmår åstadkomma. Detta för en station i Low Earth Orbit. Detta för en station som klarar att genomföra vetenskapliga experiment i liten skala. En station som kräver en ständig ström av underhållsfarkoster som levererar alla förnödenheter. ISS klarar inte ens ett så enkelt problem som tillagning av mat. All mat kommer vacuum-packad, färdiglagad till stationen, bara att värma.

   Det är möjligt att dessa problem löses, men i 50 år av bemannad rymdfart har vi inte kommit speciellt långt. Att tro att vi gör stora framsteg de närmsta 20-30 åren är extremt naivt. Det finns inte tillstymmelse till innovationer som skulle kunna minska problemet med att komma ur jordens gravitationsbrunn. Det finns inte ens uppfinningar som tillåter matlagning i mikrogravitation.

   Rymden är en jätterolig och spännande forskningsfront, men den kommer att förbli det under hela min livstid. Jag kan tänka mig att vi får en månbas med permanent befolkning om kanske 50 år. Det kommer då att röra sig om något dussin personer. Bemannade rymdstationer förblir för alltid ett vetenskapligt experiment. Utan gravitation förtvinar människokroppen och man kan inte vistas i mikrogravitation speciellt länge utan att det skapar hälsoproblem. De få personer som har varit på rymdstationer i över ett år har betalat ett högt pris för detta.

   Din optimism grundar sig i att du blundar för naturlagarna. Om man kan bortse från gravitationen blir allting enkelt, men med vår nuvarande kunskap så förfaller det omöjligt att komma runt gravitation.

   Jag vill påminna om att samtidigt som människor trodde att jorden var universums medelpunkt så försökte man framställa guld ur andra grundämnen på kemisk väg. Vi vet idag att det inte går. På samma sätt vill jag hävda att vi idag vet att det inte går att kolonisera rymden i industriell skala. Det är bara att ta fram miniräknaren och multiplicera ihop hur mycket stål, bränsle, sällsynta metaller och kvalificerad ingenjörsarbetstid som krävs för att få upp tillräckligt med material i tillräckligt hög omloppsbana.

   Comment by jacob — Jan 23, 2013 10:47:20 PM | # - re

Leave a Reply