Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

En god människa i rätten

written by jacob, on Sep 26, 2011 8:43:01 PM.

Han är sjukpensionär och har svårt att gå. Hans fru är också sjukpensionär och behöver hans hjälp varje dag. De lever i en förort till Göteborg under små omständigheter. Idag stod han inför rätta vid Göteborgs Tingsrätt, anklagad för upphovsrättsbrott. Åklagaren presenterade IFPIs utredning, som visade att han tillgängliggjort minst 3000 musikverk, som IFPIs medlemmar har producenträttigheter till. Allt var snyggt, prydligt och kliniskt rent i bevisföringen. IFPIs advokat vittnade per telefon. Han fälldes och dömdes till 40 dagsböter och villkorlig fängelsedom. Precis som IFPI ville.

Det som domstolen inte fokuserade på, men som framkom mellan raderna, var att han hade ägnat många år åt att lära sig hur datorer fungerar och vad man kan använda dem till. Man kunde tydligt höra en stolthet i rösten när han beskrev hur han hade laddat hem DC++ och lärt sig använda programmet. Man kunde höra i hans tonfall att han tyckte att det var roligt att hämta hem musik och dela med sig av det han gillade. Att dela med sig gav honom ett socialt samband, för att dela kultur stärker banden mellan människor.

När vi talade med honom och hans familj efter rättegången märkte jag tydligt att han uppskattade att vi kom. Att sitta ensam i rättsalen, med bara sin familj som åhörare hade nog känts ännu värre. Nu fanns det i alla fall lite moraliskt stöd på plats. Det fanns det inte när 6 poliser invaderade hans lägenhet, när han blev kroppsvisiterad för att kontrollera att han inte hade några vapen, eller när 8 poliser förhörde honom och frun på polisstationen. Han hade inga snälla ord att säga om resursslöseriet och tidsutdräkten i målet. “Det hade nog räckt med ett brev, så hade jag slutat”, sade han.

Själv så funderade jag över rimligheten i att över huvud taget göra husrannsakan för upphovsrättsbrott. Att bryta hemfriden borde enligt mig vara reserverat för grov brottslighet - mord, misshandel, vapenbrott och grova stölder. Jag funderade också över hur åklagaren fick ihop att det skulle handla om organiserad brottslighet. Det är som att säga att det är organiserad brottslighet när jag går mot röd gubbe, efter att ha sett andra göra det.

Min sista tanke innan jag lämnar rätten är att fildelning - kulturdelning berikar människor och får dem att växa. Jag tror den lille runde sjukpensionären hade ett mycket roligare liv innan han blev tagen av polisen och jag tror han hade varit en mindre intressant människa om han inte hade gjort ansträngningen att dela sina intressen med andra. Jag tror han berikade andras liv genom att dela med sig. Något han får svårare att göra med en villkorlig dom hängande över sig.

Det finns flera undersökningar som visar att kulturdelning inte skadar upphovsrättsinnehavarna ekonomiskt. Tvärt om så är det en viktig marknadsföringskanal. Vi har därför en upphovsrättslag som ger upphovsrättsinnehavarna för stor makt och för stora rättigheter. Lagen strider mot det som för gemene man framstår som moraliskt riktigt. Därför måste upphovsrättslagen ändras, så att delning av kultur för privat bruk blir lagligt.

Comments

 • Det brukar sägas att det finns runt 2 miljoner personer som fildelar illegalt i det här landet. Det betyder 2 miljoner som när som helst skulle kunna få påhälsning av farbror blå som ska spendera sina knappa resurser på att gräva runt bland äpplemos och alaska pollock i jakt efter några mp3:or. Kul land man lever i.

  Comment by Arakun — Sep 26, 2011 10:29:57 PM | # - re

  • Ännu mer kul blir det när farbror blå råkar hälsa på hos någon som inte har fildelat.

   Comment by jacob — Sep 28, 2011 12:08:23 PM | # - re

 • Varför inte redan nu formulera färdigskrivna lagförslag till hur en förändrad upphovsrätt skulle se ut?

  Så behöver inte politikerna slösa sin tid med att tänka ut själva formuleringarna!

  EDRI (Digital Civil Rights in Europe) har redan en stor del av formuleringarna klara så det bara att översätta till svenska och publicera som “Piratpartiets Lagbok om upphovsrätt”.

  www.edri.org/campaigns/copyright
  www.edri.org/docs/edri_copyright_consultation.pdf

  Förr eller senare blir det verklighet.

  Comment by Dennis Nilsson — Sep 26, 2011 10:44:29 PM | # - re

  • Låter vettigt. Ju fler som står bakom, dess bättre.

   Comment by jacob — Sep 28, 2011 12:09:21 PM | # - re

 • 2 miljoner kanske i värsta fall hamnar i fängelse, det blir många frånvarande i samhället. Skulle samhällsapparaten funka bra då?

  Comment by PN — Sep 27, 2011 8:44:28 AM | # - re

 • Polisen har bara stora (alltså inga små) resurser och då får man använda dem helt enkelt.

  Comment by PN — Sep 27, 2011 8:49:35 AM | # - re

  • Lysande kommentar. :-)

   Comment by jacob — Sep 28, 2011 12:10:01 PM | # - re

Leave a Reply