Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Polisens prioriteringar

written by jacob, on Sep 20, 2011 11:59:25 AM.

I ett inslag i Rapport berättas det att polisen vid över 6 000 tillfällen under förra året saknade resurser att rycka ut för att förhindra pågående grov brottslighet. Det rörde sig om uppenbar rattfylla, inbrott, misshandel, med mera. Det innebär att 16 gånger varje dag så utsätts allmänheten för risker för liv och egendom, som polisen inte kan ta hand om.

Att i det läget ha en styrka om 15 man avsatt för att spåra fildelare är en skymf mot oss medborgare. Det är polisens främsta uppgift att skydda oss som enskilda individer. Alla resurser måste användas till den uppgiften tills dess vi har en rimlig trygghet. Vi har som medborgare överlämnat vår rätt att använda våld för att skydda oss själva till polisen. Om de inte förmår hantera den uppgiften så leder det till att människor måste hantera sitt eget skydd, t.ex. genom att beväpna sig. Jag tror ingen skulle välkomna en sådan samhällsutveckling.

Polisen måste fokusera på att lösa sin grunduppgift innan de kan avsätta resurser för ekonomisk brottslighet och jakt på fildelare.

Comments

 • Vi har på inget vis gett upp vår rätt att använda våld för att skydda oss själva, men det faktum att allt för många tror att det är så är väldigt oroväckande. Det samhälle du beskriver, ett samhälle där det är polisens jobb att GARANTERA vår säkerhet, det är ett samhälle jag inte vill ha - och troligen inte du heller. Det är en samhälle där polisens makt skulle vara i de närmaste obegränsad - i sanning en polisstat - och det skulle vara precis som om de nuvarande galenskaperna när det gäller upphovsrätt på internet skulle appliceras på hela samhället. För att garantera allas säkerhet så skulle vi alla berövas vår frihet.

  Än så länge har vi rätten att använda våld i vissa sammanhang, och det är en rätt vi skall vara glada för. Att människor beväpnar sig av rädsla är en dålig utveckling, men att alla och anvar har rätten och medlen att skydda sig själv är inget negativt.

  Comment by Anonym — Sep 20, 2011 3:18:40 PM | # - re

 • Nödvärnsrätten finns ju visserligen kvar, som den anonyma skribenten ovan påpekar, men hela idén med att ha en poliskår är ju ändå att vi kan lämna över mycket av vår säkerhet till dem. Ur medborgarnas synvinkel har ju poliskåren bara ett existensberättigande om de gör mitt liv tryggare och försvarar mig mot inbrottstjuvar, rånare och andra våldsverkare. Ur statsmaktens synvinkel är ju däremot poliskåren främst till för att verkställa den exekutiva maktens order. Balansen mellan dessa två behov har snedvridits alltmer och jag är övertygad om att det kommer att krascha mycket snart om man inte ändrar riktning.

  Om jag ringer 112 för att några inbrottstjuvar är på väg in i mitt hus hus mitt i natten, finns det inga resurser att hjälpa mig. Men 15 poliser kan dediceras till att jaga fildelare och fem polispatruller har tid att hjälpa migrationsverket att avvisa en flykting.

  Jacob påstår inte att polisen skall GARANTERA vår säkerhet, utan att de skall PRIORITERA rätt saker. Rätt saker ur den enskilde medborgarens synvinkel. Annars förlorar vi förtroendet för polisen alltmer och samhället faller sönder.

  Comment by Oldtimer — Sep 20, 2011 4:47:03 PM | # - re

  • Håller helt med Oldtimer. En förutsättning för att polisen ska kunna göra något alls för vår säkerhet är att de kommer när man kallar. Det minsta man kan begära är att de försöker göra något åt problemen.

   Comment by jacob — Sep 21, 2011 6:02:40 PM | # - re

 • Det här, i nedkortad och fokuserad form, behöver nå alla landets insändarsidor.

  Comment by Don Kongo — Sep 20, 2011 5:11:44 PM | # - re

Leave a Reply