Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Jag är tydligen farlig

written by jacob, on Aug 7, 2011 8:41:39 PM.

I sin vanlga stil har Beatrice Ask uttalat sig om åtgärder för att förhindra terrordåd, som det på Utøya i Norge. Hennes recept är att övervaka människor med extrema åsikter.

Jag tror att stackars Beatrice fick streck i betyget är hon läste logik på gymnasiet, om hon någonsin gjorde det. Om man skulle få betyg i vanligt enkelt bondförnuft är jag rädd att Beatrice också skulle få streck. Det är i och för sig sant att terrordåd begås av människor med extrema åsikter (eller i undantagsfall av sinnesjuka människor utan några speciella åsikter). Däremot är det inte sant att människor med extrema åsikter begår terrordåd. Att A implicerar B innebär inte att B implicerar A.

Faktum är att väldigt många människor hyser extrema åsikter. Det finns tiotusentals männskor i Sverige som är medlemmar i religiösa samfund som måste betraktas som extrema. Mormoner, Maranata, Hare Krishna, Jehovas Vittnen, Swedeborgare, Herrnhutare och Asatroende. Ovanpå detta har vi Wicca-rörelsen, hemliga ordenssällskap och djävulsdyrkare. Politiskt så finns det extremvänster, extremhöger, libertarianer, ultraliberaler och ultrafeminister, bara för att nämna några. Veganer, varghatare, trädkramare och pälsdjursaktivister är alla extrema på sitt sätt.

Själv har jag ett antal åsikter som säkert kan betraktas som extrema:

  • Jag vill stoppa allt fiske i Skagerak och Kattegatt i 5-10 år, så att torsk och annan fisk kan återhämta sig
  • Jag vill sätta en 10-knops hastighetsgräns för alla vatten innanför baslinjen, som inte är farled
  • Jag vill införa skatt på fula hus. Grannarna ska bestämma hur hög den ska vara
  • Jag vill införa valkungadöme i Sverige
  • Jag anser att USA är en fascistisk nation
  • Jag anser att det öppna samhället måste försvaras från dess fiender

Gör det här att jag måste övervakas? Är jag farlig och i så fall, för vem? Vem ska avgöra det? Hur många finns det som har mer extrema åsikter än jag? Ska all dessa övervakas? Hur ska vi ha råd med det, vi som inte ens har råd att låta polisen utreda stölder, bedrägerier och förskingring? Hur ska polisen klara ett så delikat uppdrag, när de inte klarar att förebygga våld i samband med fotbollsmatcher och midsommarfirande?

Nej du, Beatrice, du tänkte inte igenom saken. Du tror att allt kan bli bättre genom politiska åtgärder och mer övervakning. Det är ditt standardrecept för alla problem - men världen är full av problem som inte kan lösas. Det bästa vi kan göra för att slippa upprepningar av Utøya är att begränsa tillgången på stora vapenmagasin, för de behövs inte i legitim vapenanvändning - jakt och prickskytte. Det är nästan ingenting, men det är ganska lätt att inse att vår makt att göra något år försvinnade liten.

Du kan aldrig fånga alla vettvillingar innan de utför en attack. Att ens försöka fånga några genom extra övervakning är oerhört dyrt och du kommer att urholka medborgarnas trygghet på andra områden om du försöker. Att försöka skydda alla möjliga mål från en attack är lika ogörligt. Skolor, dagis, sjukhus, köpcentra, tåg, stationer eller gatumiljöer med mycket folk är lika goda måltavlor som flygplatser., ambassader eller myndigheter. Det finns helt enkelt för många för att alla ska kunna skyddas.

Det enda effektiva motmedel vi har är att få en potetiell angripare att inte utföra sin attack. Det gör man genom att under en kort tid sörja sina döda och sedan gå vidare, som om inget hade hänt. Det är så man tar bort drivkraften som gör att människor genomför terrordåd.

För ytterligare diskussion, läs gärna vad Bruce Schneier har att säga.

Leave a Reply