Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Eftervalsanalys

written by jacob, on May 16, 2011 1:23:55 AM.

Valresultatet i regionvalet till VG-regionen är allt annat än lysande för Piratpartiet. Vi landar på 0,2% av väljarna. I Bohuslän har vi 0,2%, i Göteborg 0,4% och i övriga valkretsar 0,1%. Anledningen till att vi har högre andel röster i Bohuslän och Göteborg är att vi har drivit valkampanj i Göteborg och att vi har haft full täckning med valsedlar i Göteborg och de södra delarna av Bohuslän.

Anledningen till att vi inte ens når upp till förra årets 0,65% av rösterna är framför allt att vi helt har ignorerats av media. Trots försök med presskonferenser, och många debattartiklar och insändare så har vi sammanlagt fått 3 införanden - samtliga dessa i Skaraborg.

Valresultatet speglar också den den trend vi har haft under våren, där antalet medlemmar har fallit drastiskt. Det här var människor som förnyade sina medlemsskap för ett år sedan. De trodde på oss som parti då, men har nu valt att inte förnya. Att de förnyade sina medlemsskap i fjol tyder enligt min mening på att de tycker att våra ansträngningar för integritet och annat är viktigt. Att de släpper nu tror jag till stor del beror på att de inte betraktar oss som tillräckligt goda förvaltare av frågorna.

Vi hade troligtvis nått ett något bättre resultat om engagemanget i pairtiet för det här valet hade varit bättre. Det finns ett antal medlemmar i Göteborg, Trollhättan och Borås som har engagerat sig. Det finns en organisation i Skaraborg som fungerar. De har gjort ett jättejobb. Likaså finns det enstaka ledare som på sedvanligt sätt ställt upp och kört långa sträckor för valsedelsdistribution. Det har kommit stöd ifrån Halland och Värmland.

Jag vill tala väl om Johan “mlg” Karlsson, Jörgen Lindell och Gonte, som har hjälpt oss med IT-system, tryckning av flygblad och affischer, med mera. Enorm tidspress har gjort att en del saker inte blev precis som det var tänkt, men era insatser har uppskattats mycket. Gustav Nipe, förbundsordförande i Ung Pirat, har också ställt upp på ett väldigt bra sätt. Över huvud taget så är Ung Pirat just nu en förutsättning för att Piratpartiet ska kunna driva någon verksamhet i Västra Distriktet. Anna Troberg och Emma “opassande” har också dragit strån till stacken.

Därefter är det väldigt tunnt. I ett fungerande parti så träder det fram folk som vill hjälpa till när frågor om hjälp går ut. Tyvärr har förfrågningar om stöd till de andra distrikten inte ens bevärdigats med ett svar. Likaså har öppna och personliga förfrågningar om hjälp med att skapa trycksaker, webbsajt och valvideo mötts av total tystnad. Jag har fått designa de förstnämnda själv, samtidigt som jag har lärt mig verktygen. Någon valvideo blev det aldrig.

Var det då ett dåligt beslut att ställa upp? Nej, jag tror inte det. Att inte vara med hade sänt en sämre signal, och det hade dessutom inneburit att vi inte hade känt till sakernas verkliga tillstånd. Nu har vår nya styrelse en klar bild av hur Piratpartiet mår att utgå ifrån. Den självsmickrande bilden som målats upp under våren, med medlemmar som återvänder till att bli aktiva och att det finns en kader av partimedlemmar som är beredda att göra en insats med valsedelsutdelning och kampanjande är falsk. Det tar c:a 2 timmar att göra en valsedelsrunda på morgonen på valdagen. Är man inte beredd att offra så mycket av sin tid för en god sak har man inte mycket till engagemang. (Jag vet minst 5 personer i VG-regionen som stod på riksdagslistorna i höstas, som inte ens har bemödat sig med att lämna valsedlar till sin egen vallokal.)

Partiledning och styrelse har ett oerhört tufft jobb framför sig, och jag avundas dem inte. Själv har jag bränt mitt ljus i båda ändar för Piratpartiet under ett antal månader. Jag ska nu fokusera på mina företag och andra projekt. Jag tvivlar på att jag kommer att engagera mig djupare än att bära ut valsedlar på valdagen i framtiden.

Comments

 • Du har gjort en fantastisk insats.

  Jag tror att det nyss avslutade vårmötet med sin nästan totala brist på politik och nästan uteslutande formalia har fåt många att slutgiltigt ledsna.

  Comment by Viktualiebrodern — May 16, 2011 8:08:02 AM | # - re

 • Du har gjort ett fenomenalt jobb Jacob. Även alla andra som engagerat sig. Men man hade väntat mer aktiv hjälp inifrån Väst. Det finns dock ingen som hade klarat att styra upp detta så som du nu gjort..... vi får bara hoppas att vi tar lärdom och har en lokalpolitik av rang som stöds helhjärtat av styrelse och ledning inför kommande val.

  Nihil est incertius volgo.

  Comment by JP — May 16, 2011 9:34:54 AM | # - re

 • Tack för din insats Jacob! Alla som är insatta vet att jag lämnade över till dig för att du trodde på framgång med hjälp av engagerade pirater. Ingen är mer ledsen än jag själv över att mina farhågor besannades. Jag vet att du initialt gjorde det mesta rätt men när många av de som ropade “kör kör kör” låter bli att ställa upp med det hårda arbetet faller det som ett korthus.

  Jag hoppas att det fåtal som kampanjat kan vila upp sig och bygga vidare mot 2014. All heder till våra kämpar!

  Comment by Daniel Svensson — May 16, 2011 9:41:10 AM | # - re

 • Verkligen bra jobbat Jacob! Din affischverkstad är något partiet borde ta till sig

  Comment by Andreas Kettelhoit — May 16, 2011 10:49:20 AM | # - re

 • Mycket bra jobbat Jacob!

  Comment by Johan — May 16, 2011 12:46:17 PM | # - re

 • Tack för att du styrde upp det, Jacob. Passa på att vila ut nu och ta hand om dig.

  Comment by Oldtimer — May 16, 2011 4:03:05 PM | # - re

 • Jag vill instämma i hyllningarna till alla aktiva som dragit ett stort och tungt lass.

  Sen finns det mycket som man får ta med sig till framtida val och valarbeten när det gäller kommunikation och organisation.

  Om du har några minuter engagemang kvar Jacob, så skulle nog valarbetarna 2014 uppskatta en utvärdering och att-tänka-på-lista baserad på dina erfarenheter.

  Comment by Johan — May 16, 2011 9:12:30 PM | # - re

Leave a Reply