Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

En bra styrelse för Piratpartiet

written by jacob, on Apr 28, 2011 8:15:00 PM.

Jag skrev ett blogginlägg i måndags, med avsikt att publicera det torsdag kväll. Jag argumenterade för hur viktigt styrelsevalet var och hur viktigt det är att inte människor sitter med flera roller i över- och underordnade organisationer. Resonemanget är överspelat nu, men min lista på styrelsekandidater är så när som på en person oförändrad.

Jag vill ha en stark, självständig och representativ styrelse. Det kräver styrelsemedlemmar som är beredda att arbeta, har initiativförmåga och som inte har allt för starka band till personer i ledningen.

Sammankallande

Marit Deldén har gjort ett bra jobb som sammankallande, men hon sitter i partiledningen. Av den anledningen föredrar jag Mattias Bjärnemalm som sammankallande. Han är kompetent och har en självständighet från partiledningen som jag tror är nödvändig för att styrelsen ska fungera riktigt bra. Formellt ska sammankallande ingå i partiledningen, men jag ser det mest som en sambandsfunktion mellan styrelse och ledning. Marit sitter dessutom på ett styrelsemandat redan. Om hon blir vald till sammankallande kommer det inte att återbesättas på det här medlemsmötet.

Ordinarie val

Rick Falkvinge

Rick har valt att lämna partiledningen men har fortfarande ambitioner att vara med och styra Piratpartiet. Jag tycker vi kan visa den respekt för partiets grundare som det innebär att välja in honom i styrelsen.

JP Anderson

JP är en självständig person och han blir den ende representanten från Västra Distriktet i mitt förslag.

Emil Isberg

Emil är en av Piratpartiets mest aktiva medlemmar. Han har sjävständiga åsikter och en skarp analysförmåga.

Henrik Brändén

Jag känner inte Henrik närmre, men det jag har sett får honom att framstå som eftertänksam och erfaren. Att han varit aktiv Socialdemokrat gör att han har insikter om det politiska livet som få av oss har.

Emma Nyström

Jag vet ingenting om Emma, men hon har nominerats av Opassande och det duger som rekommendation för mig.

Fyllnadsval

De flesta kandidaterna faller bort på grund av att de redan har listats. Christoffer Willenfort sitter redan som suppleant och blir kvar i styrelsen oavsett om han blir vald nu. Han har skött sitt uppdrag med all heder, så jag hoppas att vi får välja om honom nästa år.

Anders S Lindbäck

Anders och jag har bekämpat mjukvarupatent tillsammans långt innan Piratpartiet grundades. Jag är glad att han har kandiderat till fyllnadsvalet. Jag tror han är precis den lugna och strukturerade människotyp som gör att styresearbetet kommer att flyta mycket bättre.

Torbjörn Wester

Torbjörn, som bloggar som Infallsvinkel har drivit en aktiv kampanj för att bli invald i styrelsen. Normalt är jag lite skeptisk till den nivån av entusiasm, men i Torbjörns fall tror jag att han drivs av en genuin vilja att förändra styrelsen.

Sammanfattninsgvis tror jag att det här blir en bra styrelse för partiet. Vi har fortfarande inte en fullständig separering mellan partiledning och styrelse, men vi är på god väg. En majoritet av ledamöterna kommer att kunna fatta beslut utan att behöva ta hänsyn till allt för nära relationer till personer i ledningen. Det är så styrelser fungerar bäst. Det finns massor av empirisk forskning som visar att så är fallet.

Comments

 • Hej!

  Tack för ditt förtroende. Jag ska göra mitt bästa (om jag blir vald) för att leva upp till det.

  När det gäller min kanske en aning extravaganta “kampanj” (en serie gästblogginlägg), så kände jag att det var på sin plats eftersom jag tidigare varit en anonym bloggare.

  Medlemmarna har därför ett behov av att bli informerade om vem jag är och vad jag har för visioner för styrelsearbetet.

  Men jag kan nämna att hela gästbloggkampanjen ifrån början var ett personligt brev till valberedningen, och aldrig tänkt att bli offentligt. Jag hade tänkt presentera min kandidatur mer återhållsamt än så. Dock tvingade valberedningens avhopp mig att ändra min strategi.

  Med vänliga hälsningar,
  Torbjörn Wester (infallsvinkel)

  Comment by infallsvinkel — Apr 29, 2011 12:44:39 AM | # - re

Leave a Reply