Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Valförberedelser på distans

written by jacob, on Mar 6, 2011 11:31:00 PM.

När man skriver blogginlägg ska man ha en tes i sitt inlägg. Jag tänker bryta mot den regeln för att spegla mitt sinnestillstånd.

Jag befinner mig just nu i San Francisco. Vi har tagit in på Chateau Tivoli, en viktoriansk villa som är inredd som B&B. Vi är just nu 4 personer som delar en stor svit under takåsarna. Det finns en himmelssäng och ett schackbord bland möblerna. Vi har en alkov i husets torn med fönster i 270 grader där vi sitter med våra laptops.

Vårt ärende är att marknadsföra PyPy-projektet. I tisdags var vi hos Google San Francisco - en liten satellit till huvudkontoret på 900 personer. 30 ingenjörer lyssnade intensivt och ett entimmars möte blev 2, med efterföljande lunch. Efter lunch promenerar vi längs kajerna. Det har skett en enorm upprustning sedan jag var här första gången, 1997. Den gamla hamnbyggnaden har blivit saluhall och vi hittar en ostbutik med riktigt god kalifornisk ost.

Det är bara något dygn efter att jag har släppt utkastet till valmanifest för VG-regionen och öppnat kandideringen till valsedeln. Resan innebar att jag bara hade 4 dagar att planera och sparka igång valförberedelserna, men med hårt arbete och välvilja från många håll gick det bra. Synpunkterna på valmanifestet har varit få. Ett stort tack till Emma som redigerat och omformulerat.

I onsdags åkte vi tåg ner till Silicon Valley. Dim Sum-lunch med en bekant varefter vi blev körda till Gates-byggnaden på Stanford. Armin Rigo som är arkitekten bakom PyPy ska hålla föredrag om resultatet av vår forskning och strukturen i PyPy. Vi har 45 personer på plats, varav några är berömda dataloger. Föredraget förmedlas via video också, och det är över 1000 studenter som kommer att se det. Frågorna är skarpa och mitt i prick. Skepticism förbyts i förundran och beundran. Vi har gjort något som betraktas som omöjligt i deras värld. Efteråt blir det samling med ett dussin personer på en kinakrog. Maten är dålig men diskussionerna om hur man skulle kunna hantera parallellism i Python är djupsinniga. Jetlag är ett problem och vi somnar på tåget tillbaka till San Francisco.

Varje tillfälle jag har en stund över försöker jag hitta en WiFi-anslutning för att hantera alla kontakter jag behöver ta inför valet. Efterhand kommer det positiva svar tillbaka. Alla valkretsar ställer upp. Även de som tidigare har visat tvekan är solidariska och lovar att jobba. Det bygger mycket på personliga band som knöts under förra årets valrörelse. Det finns vissa hål som är svåra att fylla. Just nu saknar vi en kampanjledare för Bohuslän. Mikael Börjesson sköter valsedelsdistributionen, och i enlighet med mina principer om att minska belastningen på enskilda personer så ska ingen ha hand om både distribution och kampanj.

Torsdag startar lugnt med mailhantering och putsning på föredrag. Sushilunch på ett litet ställe på Sanchez Avenue. Mmm. På kvällen är det föredrag hos Yelp, ett ungt företag som har en social webbapplikation där människor recenserar lokala företag - allt från restauranger till tvätterier och rörmokare. De säljer annonser på sin webbsite. De 40 utvecklare och 600 säljare och har nästan helt tagit över en 9-våningars byggnad granne med Moscone Convention Center. Bay Piggies och SF Python Meetup har bjudit in till föredraget. Trots att det är ett extrainsatt föredrag kommer det 140 personer. Vi hade räknat med 30. Det finns tillfälle att framföra meddelanden före föredraget och många företag vill rekrytera Python-utvecklare. Vi är mitt i en frenetisk nybyggarkultur. De gamla trötta företagen som Google och Facebook ligger i South Bay-området. Det nya händer i South of Market i San Francisco. Unga människor, nya värderingar. Många har inte bil, några kan gå till jobbet. Man jobbar inte till midnatt fredag kväll - man tar en öl med jobbarkompisarna och går ut och festar sedan. En helt ny kultur för USA. Mer Europeisk och mer mänsklig.

Stöd kommer från olika håll i partiet. Johan Mlg ställer upp helhjärtat och vi diskuterar flygblad och affischer. IT har lovat hjälp med hemsida och planeringssystem för valsedlar. Christian har lovat att delta i valkampanjen. Frivilliga från olika håll har lovat att ställa upp och kampanja och hjälpa till med valsedelsdistribution. Ung Pirat har frågat om hur de kan hjälpa till. Det är en jättebra början och jag hoppas att vi kan mobilisera ännu fler. Jag tror vi kan åstadkomma samma nybyggaranda som jag upplever i San Francisco.

Fredag äter vi Dim Sum till lunch igen. Yang Xing i närheten av Market Streets nedre ände är en upplevelse. Damer med små vagnar går runt bland gästerna och bjuder ut sina smårätter. Man tittar, bestämmer sig och får en stämpel på sin nota. Räkknyten, fyllda svampar och pekinganka. vi står över kycklingfötterna. Sedan beger vi oss till Dropbox. Elfte våningen ett stenkast från Yelp. Öppen planlösning. Alla utom VD sitter i samma rum. Föredrag i köket. Hela utvecklarstaben lyssnar andäktigt. Vi verkar lösa problem som de har just nu. De ger sig själva gott om tid. Återbesök hos Yelp för att fotografera deras ölmaskin med iPad-interface - ett resultat av ett kul projekt på arbetstid. På kvällen håller vi på att somna över en lyxig japansk måltid. Underbar sashimi och sushi, men kvällens höjdpunkt är grillade fiskhuvuden.

Jag börjar komma ikapp min lista med folk att kontakta. Jag har några personer jag verkligen vill ska kandidera till valsedeln och skickar mail till dem. Nätet hos Chateau Tivoli har krånglat några dagar och det har sänkt min produktivitet betydligt. Kandidaturerna börjar droppa in.

Under helgen kör vi en sprint - en intensiv programmeringsträff - hos Noisebridge. Det är ett stort hackerspace i San Francisco. En gammal syfabrik har blivit labb med elekronikdel, mörkrum, systuga, metallbearbetning, och fermenteringsavdelningar. Mycket enagemang, många människor i rörelse och en bohemisk attityd lite i överkant. Några tappra kämpar för att stället inte ska slumma igen med smutsig disk och trasiga prylar över allt. Ekonomin går på kryckor. De som betalar full medlemsavgift är få. Arbetslösa och studenter som knappt har råd att åka kommunalt hit är i flertal. Vissa saker verkar återkomma oavsett om man är i Göteborg eller på andra sidan världen. De kör mycket utbildning, bland annat i Python, för det är bästa chansen att få ett bra betalt jobb. USA har mycket arbetslöshet, men det finns lokalt ett antal bristyrken inom IT. Det verkar dock finnas en hel del kräsenhet. Många som jobbar i innovationsföretagen har en doktorsexamen, gärna från MIT, Stanford eller någon annan berömd institution. Stanford har börjat utnyttja detta och en student måste lova att alla uppfinningar under studietiden ska tillfalla Stanford. Något sådant skulle inte kunna hända i en värld med kort upphovsrätt och begränsningar i patenträtten.

Jag vill gärna se fler kandidater på listan. Kommer vi upp i 18 så har vi klarat styrelsens mål på 12% av fullmäktiges storlek. Just nu har vi 11, vilket är en mindre än mitt personliga kriterium för att gå till val. Vi har många kandidater med hög ambition, så personer som ställer upp som stöd och utfyllnad är välkomna.

I kväll flyttar vi ned till Hotel California i Palo Alto. The PyPy Roadshow ska ha föreställningar på Googleplex i Mountainview och hos Mozilla Foundation. På tisdag bär det av till Pycon i Atlanta. Tio dagar av intensivt umgänge med 1500 Python-programmerare.

Efter en rejält splittrad vecka där jag har haft huvudet i minst 2 olika världar och alternerat mellan dem med sekundvarsel så har jag ändå en gemensam konklusion. Jag älskar engagemang och passion. Jag jobbar hårt för det jag tror på och älskar att få gensvar. I PyPy-projektet har vi haft många bakslag sedan vi startade för 8 år sedan. Bland annat är vår JIT-kompilator den 5:e generationen. Två gånger har vi varit tvungna att kasta bort allt vi hade och gå tillbaka till ritbordet. Det var smärtsamt men vi envisades och övervann motgångarna. Jag ser en parallell i Piratpartiet. Vi har haft en enorm motgång och det är kanske inte den sista. Vi kan ändå övervinna dem genom att vara passionerade, genom att finna gemenskap och kamratskap. Valet i VG-regionen är ett tillfälle att göra det. Ett tillfälle som kom osökt ur tomma intet. Ett tillfälle att fånga i flykten.

Comments

  • Jag har en liten bordsdator med Intel Atom 330 1.6 GHz dual core.

    PP:s riksdagsprimärval tog 59.689 respektive 61.664 sekunder att räkna ut med två olika pythonskript som kördes med ‘python’. Med ‘pypy’ tog det 7.052 respektive 7.881 sekunder.

    Ni har något.

    Comment by Henry Rouhivuori — Mar 7, 2011 1:47:30 AM | # - re

Leave a Reply