Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Ris och ros till Piratpartiets styrelse

written by jacob, on Mar 15, 2011 7:23:44 PM.

Piratpartiet skulle igår ha haft styrelsemöte. Det blev inställt eftersom inte många nog dök upp för att det skulle vara behörigt. Det här är bedrövligt och borde över huvud taget inte kunna hända. Styrelsen är partiets högsta beslutande organ mellan medlemsmötena. Det fanns en lång lista av viktiga beslut att fatta.

Om problemet är att vi har haft så många avhopp och syrelseledamöter som släppt uppdraget utan att ha folkvett nog att avgå, att vi inte längre kan samla ihop en beslutsmässig styrelse bör revisorerna ingripa. Om det var ett tillfälligt problem med kommunikation bör ett extramöte utlysas omgående, så att erforderliga beslut kan fattas.

Nu var 5 ledamöter närvarande och dessa ska berömmas för sin plikttrogenhet. Det är dock inte det som förtjänar mest beröm. Styrelsemötet var nämligen mycket väl förberett. Det fanns ett förslag till dagordning med bakgrundsinformation och förslag till beslut i samtliga frågor. Det här är ett skolexempel på hur det ska se ut. Om styrelsen inte hade haft några synpunkter på någon punkt kunde mötet ha avhandlats på 10 minuter. Förberedelserna gör att man inte äter folks tid med onödiga diskussioner. Bara de frågor där det finns kontroverser behöver diskussionstid.

Jag är övertygad om att Marit Deldén som sammankallande har gjort nästan hela förberedelsearbetet. Samtidigt som det är värt allt beröm i världen, så vill jag varna för konsekvenserna. Genom att inte ställa krav på att andra ledamöter bereder ärenden bränner man ut sig som sammankallande. Alla ska delta och dra sin del av lasset - delad börda är lätt börda.

Det är troligen för sent att bygga en sådan arbetsform för nuvarande styrelse, den ska bara sammanträda 2 gånger till. Däremot så är det nödvändigt att nästa styrelse börjar direkt med arbetsformer där utskott och individuella ledamöter tar ansvar för beredning av frågorna.

Comments

 • Problemet här tycks vara en kombination av avhopp och för höga krav på styrelsen. Enligt stadgan måste en absolut majoritet av styrelseledamoterna säga Ja i en votering. Det vill säga den som är frånvarande är skyldig till att beslut inte går igenom, ett automatiskt Nej alltså. Jag ser hellre att styrelsen fattar beslut med enkel majoritet.

  Comment by Henry Rouhivuori — Mar 15, 2011 7:39:48 PM | # - re

 • Först måste jag säga tack. Det är inte ofta ens arbete syns och det är ännu mer sällan som man får beröm för det så tack så mycket. Det värmer :)

  Sedan tror jag att arbete med utskott kanske är lite högt siktat i början, beror helt på vilka nya som kommer in i styrelsen skulle jag vilja säga. Men att alla måste börja dra sitt strå till stacken det håller jag med om. Med det inte sagt att det inte finns andra i styrelsen som jobbar på som fasen också, problemet är nog att många är överbelastade som det är och det tar på krafterna. En del i det är nog att se om man orkar sitta i en styrelse och ha massa andra uppdrag samtidigt. Orkar man det så great, men orkar man inte det och vägrar hela tiden att ta på sig arbetsuppgifter så kanske man ska fundera på att inte sitta kvar.

  När det gäller stadgarna så tycker jag inte det är något fel med absolut majoritet. Vi måste i dagsläget vara sex stycken (kan vara fem nu när Leif hoppat av men är inte säkert) på en styrelse av 12 personer. Det tycker inte jag är för mycket begärt. Problemet är inte stadgarna, problemet är att många i styrelsen inte kommer på möten.

  Tack igen och jag gillar sånna här bloggposter som består av både ris och ros, mer sånt! :)

  Comment by Leffelini — Mar 15, 2011 9:04:17 PM | # - re

 • Just ja, glömde säga om det med utlyst i tid. Det var först tänkt att vi skulle ha möte måndagen innan. På fredagen innan det mötet så insåg jag att vi inte skulle bli tillräckligt många, ställde in mötet och kallade ett nytt möte den 14/3. Så kallelsen till det mötet gick ut över en vecka innan mötet. Det är inte optimalt såklart men det var vad som hände. Jag försöker annars att hålla mig till att skicka kallelse två veckor innan ett möte.

  Comment by Leffelini — Mar 15, 2011 9:10:32 PM | # - re

Leave a Reply