Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Ställ upp i valet

written by jacob, on Feb 23, 2011 12:51:00 AM.

Jag har drivit företag i olika konstellationer under 25 år. Jag har arbetat med att marknadsföra Gothcon, världens äldsta årligen återkommande spelkonvent. Det fyller 35 år i år. Min samlade erfarenhet är att det tar lång tid att etablera ett varumärke. Ibland kan man ha tur och hamna mitt i blickfånget en stund, men även en lyckträff har begränsad livslängd. “It’s a tough world where today’s champion is tomorrows crocodile shit”, för att citera Monty Python.

Att träget arbete vinner exemplifieras också av den här bloggen. För varje inlägg som jag skriver ökar antalet läsare. För varje läsare ökar chansen att det ska uppstå debatt i kommentarsfältet. Debatt genererar fler läsare och mer inspiration att skriva.

Därför är jag lite förbryllad över reaktionerna på att vi ska ha omval i Västra Götalandsregionen. Det är över 20% av alla väljare i Sverige som får gå till valurnorna igen. Det är ett ypperligt tillfälle att lyfta frågor som inte har med jobb och skattesänkningar att göra, för regionen sysslar inte med sådant. Regionen sysslar med sjukvård, där det finns integritetsproblem, kultur som kan befrias, skolor som skulle kunna använda fri programvara och kommunikationer där vi kan argumentera för bredband åt alla. Dessutom är regionen ägare till hälften av Västtrafik. Detta bolag har nyligen slutfört införandet av ett biljettsystem med integritets- och rättssäkerhetsproblem. Ett system som alla som använder det avskyr.

Jag vill påstå att det är ett toppenläge för ett parti som inte fick ljuset på sig i riksdagsvalet.

Jag vill påstå att vi måste synas i det här valet för att bygga varumärke till nästa val. Den som inte syns finns inte.

Jag vill påstå att vi har en god chans att komma in. Valdeltagandet kommer att vara lägre och vi kan skaffa oss mer uppmärksamhet än i riksdagsvalet.

Partiledningen har sagt att det är en angelägenhet för distriktet och partistyrelsen har dammat av några gamla beslut om villkor för att få ställa upp i lokala val.

Vad är vi rädda för? Att vi inte har tillräckligt med aktiva? Om vi inte har aktiva nu, hur kommer det att se ut 2014? Om vi inte kan fixa ihop nog med folk för att driva en valrörelse i 20% av landet, hur ska vi klara av det i 100% av landet? Vill vi verkligen låta gammelpartierna stå oemotsagda i en valrörelse?

Är det kanske så att ledningen är upptagen av internt navelskådande? Partistyrelsen demoraliserad och skotträdd? Kanske var omvalet en obekväm händelse som inte fanns inskriven i 5-årsplanen som fastställdes strax efter nyår. Är vi redan slut som parti?

Var finns ledarskapet? Var finns den som går före och och säger “Visst ska vi köra, vill ni hänga med?” Var finns den som engagerar hela Piratpartiet från Karesuando till Smygehuk i att få in Piratpartiet i VG-regionen?

Jag vill köra. Det finns ett antal aktivister i regionen som vill köra, men utan entusiasm i partitoppen är projektet dödfött.

Comments

 • Jag anser:

  Det är av riksintresse att Piratpartiet tar mandat i ett så stort fullmäktige som Västra Götalandsregionen.

  Jag vill köra. Jag kommer fråga kompis om kandidatur. Det gör inget om vi bara får ihop 15 kandidater. Vi kör så det ryker ändå.

  Comment by Henry Rouhivuori — Feb 23, 2011 1:13:34 AM | # - re

 • Det finns, med andra ord, ingen anledning att inte göra’t.

  Yes we can. Och yes we will!

  Comment by Johanna Drott — Feb 23, 2011 1:46:29 AM | # - re

 • LET’s GO!

  Största problemet för mig är att jag kan inte vara den mest aktiva i att driva det, utan att tåga rätt in i väggen igen. Men jag är gärna med på ett hörn och engagerar! :)

  Comment by maloki — Feb 23, 2011 4:06:12 AM | # - re

 • Det är absolut genomförbart. Värmlänningarna hjälper gärna till med praktiskt arbete :)

  Comment by JP — Feb 23, 2011 4:42:31 AM | # - re

 • Det är bara och köra på i 200% fart nu.

  • Fixa folk
  • Uppdatera valmanifestet
  • Samla in pengar till valsedlar
  • Börja valarbeta

  Och kör alla punkterna samtidigt… Ont om tid.

  Comment by Anders S Lindbäck — Feb 23, 2011 5:14:18 AM | # - re

 • Jag håller med dig till 110%, Jacob. Jag fattar inte varför vi ens diskuterar detta. Ställer vi inte upp i det här valet, kan vi lika gärna lägga ner. Då kommer ingen tro på oss 2014.

  Comment by Oldtimer — Feb 23, 2011 9:03:37 AM | # - re

 • Lite magstarkt att du tar för givet att det du upplever som att partiledningen inte gör något (eller i alla fall inte det du tycker är det rätta) beror på att de är rädda och att de inte klarar att hantera oväntade situationer. Det kan hända att du har rätt, men i så fall blir det inte bättre av att du strör sarkastiska kommentarer omkring dig.

  Och på samma sätt som att det inte spelar någon roll om jag i den här kommentaren skriver att jag verkligen hoppas att det går att rulla igång en kampanj för VG-valet, så gör gnället i slutet på ditt inlägg att mitt intryck mest blir att du vill dissa partiledningen.

  Comment by Jesper — Feb 23, 2011 9:19:25 AM | # - re

 • yey! pusha på mer så blir det val! Jag har sett ca 6st pers som vill kandidera änsålänge, men då har vi bara frågat på stängda kanaler :/ Men vi kämpar på för att få upp valet!

  Comment by Ver Takeo — Feb 23, 2011 9:45:07 AM | # - re

 • Jag blev lite nyfiken på hur argumenten gått mot. När jag läste detta inatt blev jag väldigt förbryllad, för att jag inte riktigt fattade varför ni inte skulle köra.

  En ångrar bara det en inte gör, inte det en gör. Do it!

  Comment by klara — Feb 23, 2011 5:00:45 PM | # - re

Leave a Reply