Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

ISP:erna slår tillbaka

written by jacob, on Dec 6, 2011 1:29:00 AM.

Upphovsrättsmaffians debattinlägg i SvD har kommenterats av många bloggare och Anna Trobergs svar har fått välförkänt uppmärksamhet. Nu svarar även ISP-branschen, och det är ett intressant svar.

Formuleringarna är mycket mer återhållna än Anna’s, men innehållet är ändå glasklart. Förutom de sedvanliga formuleringarna för branschföreträdare så finns det ett avsnitt som förtjänar extra uppmärksamhet: Vad vi alla bör fråga oss själva är om de nuvarande upphovsrättsliga modellerna verkligen fungerar i vårt digitala samhälle. Kan det vara så att konsumenterna har sett vad som är möjligt med digital kulturkonsumtion. Men att förutsättningarna för att ta fram nya, spännande tjänster som svarar mot detta kundbehov direkt motarbetas av nuvarande strukturer och praxis inom upphovsrätten?

Det här är signifikant, för det visar att internetleverantörerna har tröttnat på upphovsrättsindustrins divalater och är beredda att ta strid för sina och sina kunders rättigheter att bli lämnade ifred. Det finns gott hopp om att vi får en del av affärsvärlden att aktivt agera på vår sida. Det är ett viktigt steg på vägen att bli accepterad i de breda folklagren och ett lika viktigt steg mot reelt politiskt inflytande.

Comments

  • Jag gillar att du använder ordet upphovsrättsmaffian. Det är exakt det namn som är det jag menar är den korrekta beskrivningen av branschens metodiska, systematiska och institutionaliserade benknäckarfasoner.

    Piratpartiet ska knäcka denna mur av korruption och resan har börjat med biblioteken. En perfekt historisk parallell med sin början långt innan människan ens reflekterat över digitala kopior.

    Kunskap vill vara fri. Kulturen vill vara fri. Informationen vill vara fri.

    Comment by Erik Lönroth — Dec 6, 2011 8:48:54 PM | # - re

  • Skriv på svenska! Det heter Annas. Att inte kunna stava är till nackdel för piratpartiet.

    Comment by ingvar — Dec 7, 2011 8:30:18 AM | # - re

Leave a Reply