Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Heter det mepar eller meppar?

written by jacob, on Dec 6, 2011 4:04:19 PM.

Så har äntligen Amelia Andersdotter fått tillträda som EU-parlamentariker. Ett stort grattis till henne, hennes kanslichef Mattias Bjärnemalm och hela Piratpartiet. Det här innebär att vi får dubbelt så mycket resurser i Bryssel för att föra fram vår politik. Det innebär med största säkerhet en kassaförstärkning för att föra piratpolitik på hemmaplan.

Jag vill med det här inlägget uppmärksamma ett litet lyxproblem som har uppstått. Tidigare hade vi bara Christian Engström, vår MEP (Member of the European Parliament), och det var enkelt att skriva och uttala i singularis. Nu har vi två och vi måste prata om dem i pluralis. Traditionellt så sägs MEP med ett kort e och pluralisering med svenska språkregler bör därför vara med -ar som ändelse och ett kort e även i pluralformen. Det för oss över på skrivregler. Om om förkortningens uttal som ord inte ses som vedertagen mör det skrivas MEP:ar på svenska. Om den däremot kan anses vara del av vårt normala språkbruk, så ska ordet i sin helhet försvenskas. Då kan man inte stava det som mepar, för det är ett ord som ska uttalas med långt e. Det blir därför meppar.

Piratpartiet har nu två meppar i EU-parlamentet. Hurra!

Comments

 • Oavsett så låter det som ett öknamn eller som något taget ur gråben och hjulben, meep, meep!

  Comment by Stefan — Dec 6, 2011 4:47:16 PM | # - re

 • Några alternativ om man vill göra sig förstådd även hos icke-politik-nördar:
  EU-parlamentariker
  EU-parlamentsledamöter
  Ledamöter i EU-parlamentet

  Comment by Tor — Dec 7, 2011 9:14:38 AM | # - re

Leave a Reply