Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Filmen om ringen

written by jacob, on Dec 19, 2011 9:53:00 PM.

Anna Troberg påminner om att det är 10 år sedan den först filmen om Sagan om Ringen hade premiär. Hon länkar till Drömmarnas Berg där 20 personer berättar om sina upplevelser av filmen/erna. Det är kul läsning för en gammal Tolkienist som undertecknad och det väcker minnen.

Till skillnad från de flesta var jag nämligen djupt besviken på filmatiseringen av Sagan om Ringen. På vissa plan var det fantastiska filmer. Scenografin med ett uppbyggt Fylke och fenomenala bilder från Nya Zealändska landskap var djupt suggestiv och uppbyggnaden av filmerna bildmässigt var fantastisk. Som äventyrsfilm var den ganska bra - över normal Hollywoodstandard. Det fanns till och med element ur böckerna som var återgivna med en ovanlig trogenhet mot originalet. Så vad var det då som gjorde mig så djupt besviken?

Jo, Tolkiens saga handlar om mod. Den enskilda lilla människans mod att mot övermäktiga odds samla sig och att i alla lägen göra sitt bästa när det man älskar och tror på hotas. Den handlar om moralisk plikt och lojalitet - om det aktiva ställningstagandet som krävs för att vara en god person.

Det är något som helt saknas i filmerna. De är actionfilmer utan några djupare filosofiska ställningstaganden.

På det sättet liknar filmatiseringen väldigt mycket dagens samhälle. Det är en actionrulle med massor av avlyssning, hårdare straff, frihetsinskränkningar och onda företagsimperier som vill kontrollera världen. Ingen djupare eftertanke. Mest pengar ger mest makt och mest makt ger mest pengar.

Jag ser en parallell i mitt och andras engagemang i Piratpartiet med bokens idéer om att med mod och moraliska ställningstaganden arbeta för den frihet som vi älskar, i en tid då den är starkt hotad.

Leave a Reply