Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Wikileaks och messiassyndromet

written by jacob, on Oct 29, 2011 9:28:49 PM.

Julian Assange har nyligen gått ut med att Wikileaks stänger ned sina servrar på grund av att man inte lyckas få in tillräckligt med pengar för att fortsätta verksamheten. Han hävdar att man behöver c:a 20 miljoner kronor per år för att fortsätta bedriva verksamheten. Jag reagerar starkt på summan, eftersom jag vet ganska väl vad det kostar att driva en organisation.

Till att börja med så vill jag göra klart att jag ser en underliggande mening i utspelet. VISA, PayPal och andra betalningsförmedlare har stängt av Wikileaks utan att en domstol har fällt orgainsationen för något lagbrott. Det här är ett problem för det öppna samhället och för demokratin som vi har kännt den under det gångna århundradet. Privata organisationer ska inte ha rätt att diskriminera kunder utan att en domstol har fällt ett utslag som tvingar dem till att göra ett undantag. Ur det perspektivet står jag på Wikileaks sida.

Jag stödjer fortfarande WIkileaks grundidé om att avslöja sådant som regeringar och bolagsledningar vill ska undanhållas allmänhetens ögon, för att det visar fram dem som de är, i stället för att de projicerar den image de vill ha.

Däremot så tror jag att Julian Assange har drabbats av messiassyndromet. Han tror att han är en frälsare utöver det vanliga och att han ska belönas som en stjärna av episka mått. (Jesus som biblisk person led inte av något messiassyndrom. Han var frälsare utan några messiaslater.)

Om man ser rent krasst på Wikileaks som organisation så behöver den c:a 4 heltidstjänster plus ett antal serverdatorer. Det krävs c:a 3 maskiner hos 3 olika operatörer i 3 olika jurisdiktioner med full spegling mellan maskinerna. Högt räknat kostar detta 10 000 kr/månad. Summa 120 000 kr/år.

Som personal behöver man en systemadministratör som ser till att maskinerna fungerar perfekt, 2 redaktörer som redigerar och publicerar materialet samt en talesman som sköter publicitet. Utover detta krävs lite inhyrd hjälp för bokföring och redovisning.

Om detta kostar mer än 4 miljoner kronor om året så är någon i organisationen ruggigt överbetald. Ingen medarbetare borde kosta mer än 750 000 kr/år inklusive sociala avgifter, lokal, pensionsförsäkring och arbetsutrustning. Resterande 250 000 kr/ anställd bör lätt täcka kostnader för servrar, resor och annat.

Att hävda att Wikileaks borde kosta 20 miljoner kronor per år ser jag som ett utslag av hybris. Nåon har förlorat markkontakten helt.

Comments

  • LOL “frälsare utan några messiaslater”

    Comment by Messias — Oct 29, 2011 11:08:47 PM | # - re

  • Att låta dem vinna denna omgång kan vara bra för historien och så är det ju fullt möjligt att starta upp något nytt där transaktioner inte är blockerade blir möjligt.

    Comment by Martin — Oct 30, 2011 11:55:54 PM | # - re

Leave a Reply