Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

En moralisk upphovsrätt

written by jacob, on Jan 8, 2011 10:28:00 PM.

Anders Widén skriver tänkvärt om hur upphovsrättsmaffian gång på gång fått upphovsrätten förlängd, och hur det relaterar till moderna affärsmodeller som Google’s. Vi har idag för de flesta verk upphovsmannens livstid plus 70 år. I EU ville maffian gå till livstid plus 90, men kommissionen och parlamentet ville inte gå så långt i ett steg.

Varje tänkande människa inser att så långa skyddstider inte ligger i någon annans intresse än förläggarnas. För alla andra yrkeskategorier upphör all försörjningsbörda för närstående när man dör. Av någon anledning behandlas döda upphovsmän på annat sätt. Över huvud taget så lever nästan alla i samhället på vad de producerar idag, inte på vad de gjorde för 5 eller 50 år sedan. Enligt upphovsrättens logik ska en sjuksköterska (och hans/hennes arvtagare) ha en månatlig dusör för att ha lagt om operationssår för en patient, så länge patientens barnbarn är i livet.

Eftersom den juridiska upphovsrätten är orimlig har vi fått ett fenomen där människor ignorerar den, bland annat genom att fildela. Det är en mindre tillfredsställande situation, för det finns en del upphovsmän som verkligen lider ekonomiskt av att deras verk kopieras så snart de kommer ut.

Jag vill därför föreslå en moralisk upphovsrätt, där människor frivilligt erkänner upphovsmännens rätt att få betalt under viss tid. Verk som är äldre kopierar man fritt under en kod av civilt motstånd mot upphovsrättslagarna. Hur långtid den moraliska upphovsrätten ska gälla kan man debattera. I Piratpartiets program nämns 5 år. Jag tror det är det lägsta värde som kan vara rimligt. I “The Statute of Queen Anne” från 1710 satte man upphovsrätten till 14 år, vilket jag ser som ett högsta rimliga värde.

Om vi kan komma överens om längden på en moralisk upphovsrätt kan vi förändra allmänhetens syn på upphovsrätten och i längden ändra lagstiftningen. I längden kan lagstiftningen inte motstå det allmänna rättsmedvetandet. Vårt problem idag är att folk har en diffus upfattning om vad upphovsrätten är och att den kanske inte är riktigt rättvis. Genom att tydligt definiera en moralisk upphovsrätt kan vi skapa en insikt hos allmänheten.

Comments

 • Hoppas du redan har läst den här avhandlingen:

  “Using existing data on recordings and books we obtain a point estimate of around 15 years for optimal copyright term with a 99% confidence interval extending up to 38 years.”

  bit.ly/gYTKhn

  Comment by Erik Josefsson — Jan 9, 2011 1:33:59 AM | # - re

  • Tack Erik. Jag hade inte läst artikeln. Den var mycket intressant. Jag har hittat några faktorer som gör att beräkningen ger ett för högt värde. En av dem är att människor har begränsad livslängd och att samhällsnyttan av att ett verk blir fritt snabbare är mycket större än vad artikelförfattaren postulerar.

   I vilket fall så ger artikeln en vetenskaplig grund att stå på när man argumenterar för en moralisk upphovsrätt. Det är mycket värdefullt.

   Comment by jacob — Jan 9, 2011 4:39:03 PM | # - re

 • Fel i sak. Det som diskuterades och som EU-parlamentet antog var närstående rättigheter. Utgångsförslaget på 95 år kommer från artister och studiomusiker. Bland annat en annons med tusentalet undertecknare (artister, studiomusiker) i Storbrittannien. Povel Ramel är den svenska artist som är förknippad med detta krav. EU-parlamentet antog 70 år. Och viktigt. Det är 70 år efter skivans inspelningsår.

  Comment by minata — Jan 9, 2011 10:36:31 AM | # - re

  • Tack för rättelsen.

   Comment by jacob — Jan 9, 2011 4:33:22 PM | # - re

Leave a Reply