Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

När ska styrelsen lära sig?

written by jacob, on Jan 4, 2011 3:12:36 AM.

Piratpartiets styrelse har hat sammanträde. På mötet har beslutats att utse Anna Troberg som partiledare 2 dagar efter Rick Falkvinges avgång. Anna Troberg kommer enligt min mening att bli en utmärkt partiledare, men styrelsen har inte haft någon som helst förankringsprocess kring sitt beslut. Man har inte konsulterat medlemmarna och man har inte konsulterat huvuddelen av partiets funktionärer.

Hur i hela världen kan man förvänta sig att få uppbackning och stöd från medlemskåren om man inte involverar den i besluten och får medlemmarna att känna sig delaktiga?

Det är i situationer som den här som folk får bekänna färg. Styrelsens majoritet har valt att visa att Piratpartiet är toppstyrt av en liten klick och att medlemmarna inte räknas. Christoffer Willenfort är den ende som har haft en avvikande åsikt och han ska ha all heder av sin reservation.

När det gäller vice partiledare så upptäcker jag till min fasa att det är partiledaren som utser denna post. Skälen som androgs för detta var något om obruten ansvarskedja. Jag ber om ursäkt för att jag inte engagerat mig i detta tidigare, men att ha det på det här sättet är huvudlöst. En av rollerna som en vice partiledare har är att ta över när partiledaren har slutat fungera och styrelsen måste ta till silkessnöret. Att då ha en person som inte är självständig från partiledaren som reservalternativ är att bädda för katastrof.

Nu tror och hoppas jag att Anna är skickligare än styrelsen i att hantera en svår situation. Hon måste hitta en lämplig kandidat och förankra denne hos styrelse funktionärer och medlemmar på ett sätt som väcker förtroende. Vart hon vänder sig, i vilken ordning och med vilken tajming kommer att ha stor betydelse. Vad som är rätt ordning är också beroende på vem som är kandidat.

Det är inte så långt kvar till Piratpartiets årsmöte, där ett ganska stort antal poster i styrelsen kommer att vara öppna för omval. Det är min förhoppning att vi kan få en styrelse som klarar att sköta en folkrörelse.

Comments

 • Törs jag påpeka att Anna bara är vald fram till årsmötet, och att hon har medlemsstödet bakom sig i och med posten Vice Partiledare?

  Comment by Per "wertigon" Ekström — Jan 4, 2011 2:08:54 PM | # - re

  • @Per - Det är inte korrekt. Anna är utsedd tillsvidare. Stadgarna säger inget om hur lång mandatperioden är eller att styrelsen måste utse en partiledare varje år.

   Comment by Daniel Svensson — Jan 4, 2011 5:17:10 PM | # - re

   • Då är det stadgarna det är fel på, och i sådana fall torde den paragrafen ändras till något i stil med “Vice Partiledare tillträder omedelbart som partiledare vid en partiledares frånfälle tills dess att ett ordinarie årsmöte kan hållas”. Men egentligen är det petitesser i sammanhanget - Även om det inte står så i stadgarna så är det knappast så att Anna inte kommer ställa sin plats till förfogande vid nästa årsmöte, och jag är inte speciellt förvånad om hon väljs om då de flesta inte orkar bry sig om vem som leder skutan så länge skutan rör sig mot målet. Precis som sig bör, interna maktstrider får vilket parti som helst på grund. Ta bara en titt på sossarna liksom.

    Det finns tid för kritik och rannsakan, och så finns det tid för att se mellan fingrarna. Att veta när det är tid för vilket - det kommer med erfarenhet. ‘Nuff said.

    Comment by Per "Wertigon" Ekström — Jan 4, 2011 11:31:24 PM | # - re

 • Nu var inte jag närvarande på mötet pga jobb men hade meddelat mitt förtroende för Anna i förväg. Orsaken till att jag såg det som bästa alternativet att faktiskt välja henne är två; dels ville jag inte lämna partiet utan ledare, och dels har jag inte hört någon säga ett ont ord om henne. Jag har försökt känna av under en lång tid, för även om Ricks beslut att avgå kom som en överraskning så är partiledarbyte något som funnits i mina tankar länge. Förr eller senare måste man, och det har funnits många som velat byta som jag pratat med.

  Det är sant att det inte fanns någon tid att förbereda sig för detta beslut, men för min del känns det som en bra idé att välja Anna fram till medlemsmötet.

  Jag hoppas ingen håller tyst om det är någon annan de hellre ser på posten. Det är inte alldeles lätt att veta vad medlemmar som inte säger något vill.

  Comment by Vidde — Jan 10, 2011 6:10:05 AM | # - re

  • Min poäng var att styrelsen missade ett viktigt tillfälle att skapa ett förtroende för sig bland medlemmarna. Styrelsen har idag ett mycket lågt förtroende ute bland gräsrötterna eftersom den upplevs som isolerad och verklighetsfrånvänd. Genom att konsultera medlemmarna innan man fattar ett så avgörande beslut som att tillsätta ny partiledare så skapar man förtroende. Det hade tagit 3 extra dagar och hade kunnat ge Anna Troberg en extra boost i starten som partiledare. Det fanns ingen annan att välja på, så beslutet att konsultera var helt riskfritt.

   Comment by jacob — Jan 11, 2011 3:18:42 AM | # - re

 • Hejsan,

  Jag hade gärna sett att vi hade haft en längre process där vi kollade upp olika alternativ men styrelsen gavs inte den möjligheten. Anna blev partiledare när Rick valde att avgå och jag såg det som ett större problem att ha en default-vald partiledare än en som valts hastigt. Speciellt som stödet för Anna från partiet har varit i princip oemotsagt när jag sniffat runt på nätet.

  Sen rent sakligt, det du skriver om styrelsen väljer att avsätta partiledaren så har vi ju en annan möjlighet där. I samband med avsättandet av partiledaren kan vi ju i sådana fall sätta vem som helst som temporär partiledare så att PL utser vPL är inget problem i detta fall. Dessutom har styrelsen möjlighet att neka utnämning till partiledning:

  Relevanta utdrag ur stadgarna. 6.2.3 Till partiledningen ska utses minst en (1) vice partiledare, samt en (1) partisekreterare och en (1) ekonomiskt ansvarig. 6.2.4 Partiledaren kan välja att utse ytterligare personer till partiledningen. 6.2.9 Partistyrelsen kan välja att neka utnämning enligt § 6.2.3 och § 6.2.4 eller adjungering enligt § 6.2.8.

  Comment by Leif Ershag — Jan 24, 2011 8:42:26 AM | # - re

Leave a Reply