Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

En breddad politik för Piratpartiet

written by jacob, on Jan 23, 2011 11:03:01 PM.

Jag har många vänner som röstade på Piratpartiet i EU-valet. Det var inte många av dem som röstade på Piratpartiet i de svenska valen 2010. När jag berättar för dem att jag är aktiv i Piratpartiet så berättar de flesta spontant hur de har röstat och de lämnar ganska detaljerade motiveringar. Några säger uttryckligen att de röstat borgerligt i de svenska valen för att de varit oroade av de rödgrönas program. De flesta har dock sagt att Piratpartiets principprogram är för smalt för att de skulle kunna rösta på oss i riksdagsvalet. De flesta har inte känt till vad vid stått för i lokala val.

Jag mötte väldigt många liknande reaktioner i valrörelsen. Människor frågade ständigt efter vad vid stod för mer. En del ville ha klara ställningstaganden om skatter, pensioner och arbetsmarknadspolitik, men de var i minoritet. De flesta ville bara ha något mer än integritet, kultur och kunskap. De såg oss inte som ett valbart alternativ med en så smal ideologisk plattform.

Samtidigt som jag tror att vi måste bredda vårt program för att betraktas som ett seriöst alternativ i svensk inrikespolitik så tror jag att det vore ett misstag att anamma frågor som de etablerade partierna driver. Riksdagspartierna är oerhört fattiga på idéer och har drivit skyttegravskrig runt samma samhällsfrågor i decennier. Det finns så många andra vinklar som man kan använda för att analysera samhällsproblem och som leder till andra lösningar än de traditionella. I stället för att bråka om betyg i skolan ska vi lyfta blicken och fråga oss vad skolan egentligen är till för, och hur vi bäst använder den för att forma samhället. I stället för att bråka om hur resultatet av våra mödor ska fördelas borde vi fundera djupt över hur samhället måste struktureras i framtiden. I stället för att acceptera lobbying och beställningslagar för intressegrupper bör vi föreslå djupa samhällsförändringar som förändrar maktstrukturer och för över mer kontroll till medborgarna.

En fråga som skulle kunna bli en piratfråga är förslaget om medborgarlön av Klara Tovhult med flera. Tyvärr är förslaget som det presenterades så tunt att det inte går att värdera. Det är bara en idé och dessutom en idé som presenterats många gånger förr. Ska man kunna driva ett som en piratfråga krävs en ekonomisk analys och en konsekvensanalys. Hur skulle statsfinanserna se ut om vi införde medborgarlön. Hur många människor skulle förändra sitt ekonomiska beteende om de hade en garanterad inkomst? Hur skulle medborgarlön förändra tillgången på arbetskraft i vissa bristyrken? Vad skulle effekterna bli vid olika nivåer på medborgarlönen? Vi skulle behöva ett konkret belopp och basen till ett regelverk för att betraktas som seriösa i frågan.

Personligen så ser jag inte medborgarlön som en extremt angelägen fråga, men det finns andra som gör det. Om de gör grundarbetet så är jag beredd att med en positiv inställning debattera frågans införande i vårt partiprogram.

Själv vill jag att Piratpartiet ska engagera sig i skolfrågor, maktbalansen mellan folk, företag och politiker, en reformering av svenskt rättssystem och en omvärdering av svensk drogpolitik. Jag kommer att presentera mina idéer i en serie blogginlägg. Vissa frågor kommer säkert att bli rätt kontroversiella, så jag hoppas att många vill engagera sig i debatten.

Comments

 • Jag tror att det egentligen inte handlar om att bredda frågorna, utan att gå på djupet med en analys av vad dessa frågor faktiskt får för genomslag i samhället. Då kommer man att märka att piratfrågorna är centrala i massor av sammanhang, tex pressfrihet, skola, myndighetsutövning, vård, justitiefrågor med mera. Mer än väl tillräckligt för att sysselsätta den riksdagsgrupp vi kan räkna med att få in.

  Comment by Anders Troberg — Jan 24, 2011 10:26:38 AM | # - re

  • Det handlar inte om att kunna sysselsätta en riksdagsgrupp. Det handlar om att bli betraktad som ett trovärdigt alternativ. Vårt smala program räcker kanske till att få 10% av rösterna i ett EU-val, men människor värderar politiken på ett annat sätt i ett svenskt val. Ska vi få något inflytande så måste vi bredda politiken.

   Comment by jacob — Jan 24, 2011 12:17:15 PM | # - re

 • Ett ord Girighet, folk röstar på den som ger dem mest pengar i plånboken för tillfället. Tyvärr sen kan de säga vad de vill för att motivera det på annat sätt men kontentan hamnar fortfarande på Girighet.

  Comment by DanielS — Jan 24, 2011 1:47:22 PM | # - re

 • Medborgarlön passar då bra om folk är giriga.. Baserad på basbelopp?

  Comment by Stefan — Jan 24, 2011 10:02:44 PM | # - re

 • Hej Jacob!

  Nu kommenterar jag lite sent här och läser ikapp alla dina inlägg men vad jag kort vill säga är att jag tittar på hur medborgarlön kan utformas Och att jag först och främst fokuserat på idédebatten, det har fått börja någonstans.

  Nu kommer ju tankesmedjan Informationsbyrån förmodligen att jobba en hel del med det här och förhoppningsvis fördjupa och mogna debatten, även om vi inte är direkt piratanknutna.

  De försök som gjorts med medborgarlön i Canada men som avslutades visade tydligen att det inte blev en så stor skillnad mot att inte ha den. Det förvånar inte mig särskilt mycket. För mig är medborgarlön på intet sätt något revolutionärt, men det ger folk utrymme att syssla med ideellt arbete, det gör de fattigaste lite mindre stigmatiserade och det blir smidigare med statens finanser. Och ja, det gör att vi kan skära ner en förbaskat mycket i den typ av administration som idag sköter bidragssytemen. Vi kan därför vara helt övertygade om att dessa kommer att knorra precis som kulturskapare knorrar om fildelning.

  Men som sagt; mer uträkningar och analyser om medborgarlön kommer dyka upp kring frågan under våren :)

  Comment by klara — Feb 13, 2011 6:08:21 PM | # - re

Leave a Reply