Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Övervakningskameror i vården

written by jacob, on Sep 6, 2010 5:00:00 PM.

Fredrik och Sysadminbloggen skriver om att hemtjänsten i Backa installerar webbkameror hos vissa vårdtagare och har synpunkter på att det är integritetskränkande. I det här fallet håller jag faktiskt inte med. Många äldre, framför allt kvinnor (eftersom deras makar ofta dött före dem), lever ensamma i normala lägenheter utspridda över allt i samhället. Man behöver inte vara speciellt skröplig för att tillhöra en riskgrupp, där fall och plötsliga sjukdomar kan göra att man blir liggande tills hjälp hinner anlända.

Jag behöver inte gå längre än till min egen släkt innan jag har flera exempel på människor som levt ensamma och varit fullt aktiva tills de drabbats av stroke och blivit liggande tills någon anhörig haft anledning att sakna dem. I ett fall dröjde det 14 dagar och i ett annat 2-3 dagar. Det är ett ovärdigt och plågsamt sätt att dö på, och vi ska inte utsätta människor för det i vår iver att skydda deras integritet.

I just det här fallet så är nämligen övervakning den tjänst vi vill tillhandahålla. De flesta gamla är så vitala att de klarar sig bra på egen hand större delen av tiden. De behöver oftast en insats någon gång under veckan eller någon gång per dygn. Att ha patruller som åker runt för att kolla att allt är ok är för dyrt, för resurskrävande och för miljöbelastande för att vara vettigt. Kameror i hemmen är ett sätt att förbättra tryggheten för de äldre samtidigt som man gör en liten rationalisering. Äldrevården är i stort behov av åtgärder som låter oss behålla eller förbättra kvaliteten trots att vi står inför en tid när det kommer att finnas extremt många gamla i förhållande till hur många det är som arbetar. Kameraövervakning är ett led i det.

Det viktiga i sammanhanget är att vårdtagaren får inflytande över ett antal faktorer:

 • Om det ska installeras några kameror över huvud taget
 • Var kamerorna ska sitta och hur de ska vara riktade
 • När kamerorna ska vara påslagna och vad personalen ska kontrollera
Det måste vara en tjänst som tillhandahålls vårdtagarna och inte ett redskap som installeras slentrianmässigt för att någon har bestämt att det är för ditt eget bästa.

Comments

 • Problemet är att det inte är ett "erbjudande" i stil med gratis larmsystem eller brandvarnare, utan något som man gör för att spara pengar på de personliga besöken. Då plötsligt är det inte ett erbjudande, utan något som du får istället för hemhjälp...

  Comment by Mikael Nilsson — Sep 6, 2010 5:19:58 PM | # - re

 • Det är ovärdigt våra äldre att rationalisera bort kontakt med andra människor för att spara pengar och resurser. I välfärdens Sverige där vi desperat försöker skapa jobb är det idiotiskt. I ett framtidsperspektiv går en åldrande befolkning hand i hand med invandring.

  Har man det "frivilligt" blir det ju svårt att säga nej för osäkra människor. Man vill inte vara en belastning för samhället och accepterar då.

  Tänk om en gång till :)

  Comment by Nandi — Sep 6, 2010 5:25:17 PM | # - re

  • @Nandi: Jag tror inte du har koll på de ekonomiska realiteterna. Äldrevården konsumerar redan idag en stor del av vad vi betalar i skatt. Utrymmet för att höja skatterna är begränsat innan de som arbetar och levererar skatteinkomsterna revolterar. Hemtjänsten är redan idag undermålig och det enda sättet att få den bättre är genom att den blir mer effektiv. Tyvärr har vi inte tillgång till robotar som kan städa, bädda, diska och torka bajs, så att personalen kan ägna sig åt sociala kontakter med vårdtagarna.

   Det sistnämnda tror jag i och för sig är en illusion. De flesta äldre har väldigt lite gemensamt med personalen som vårdar dem och därför är de inte speciellt intresserade av sociala kontakter.

   Jag har rätt mycket erfarenhet på området, både i form av behandling av anhöriga och egna perioder på olika vårdinrättningar. Jag har till och med bott 6 veckor på ett vårdhem där alla andra patienter var mer eller mindre dementa åldringar. Det ger ett perspektiv på hur mycket integritet man har och hur mycket vård man får som få yngre människor har.

   Comment by jacob — Sep 6, 2010 6:36:42 PM | # - re

Leave a Reply