Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Att dela med sig

written by jacob, on Sep 19, 2010 1:11:09 AM.

Richard Stallman är en mycket annorlunda människa. Han har djupa insikter i människors väsen och en häpnadsväckande oförmåga att presentera dem på ett sätt som människor har lätt att ta till sig. Richard har bott hemma hos oss vid ett par tillfällen när han har besökt Göteborg och jag har kommit så nära som jag tror att man komma Richard utan att ha känt honom ett helt liv.

En av de mest tänkvärda saker han har sagt är att en oerhört stark mänsklig drivkraft är att dela med sig. Den kommer troligen ur ett evolutionstryck under hundratusentals år, där den som delar med sig har större chans att överleva än den som sitter och trycker på sina tillgångar. Första gången Richard sa det så lät det extremt konstigt och främmande, för han presenterade bara saken som ett påstående, rätt upp och ned, utan förklaring. Inte ens den förklaring som jag gav om evolutionstrycket.

Det tog mig därför ganska lång tid att inse hur rätt han har. Jag har träffat många människor som skulle skämmas om de inte lyckas bjuda en gäst i sitt hem på någonting. När vi får affärsbesök på kontoret bjuder vi på kaffe. Vi ger bort pengar till människor som bor en kontinent bort för att vi har läst att de har det svårt. Vi ger bort eller lånar ut böcker för att vi har läst dem och tycker att de är bra. Små barn älskar att dela med sig av det de tycker om. Vi mår bra och blir lyckliga av att dela med oss.

När det gäller fildelning så fokuseras det alltid på nedladdningen, men det är ingen som diskuterar uppladdning. För varje nedladdad fil så finns det någon som har ansträngt sig för att förpacka filen och göra den tillgänglig. När det gäller musik från CD så har man rippat skivan och troligen scannat omslaget. Det kräver en hel del tid och ansträngning, samtidigt som de flesta vet att det är olagligt och strider mot upphovsrätten, så som den är utformad idag.

Ändå så anstränger sig massor av människor för just det. De vill dela med sig av det som de tycker är bäst. Deras inre drivkraft gör att de anstränger sig och tar risker för att dela med sig. Det finns inga lagar i världen som kan stoppa en sådan kraft. Folk kommer att fildela så länge det är tekniskt möjligt, om man så införde dödsstraff på fildelning.

Det är samma kraft som har gjort att Piratpartister kulturbombar allmänheten. Visst är det ett smart PR-trick, men framför allt så känns det härligt att få dela med sig av alla de bra böcker som man läst. Både givare och mottagare blir lyckligare av transaktionen.

Ska man få en fungerande lagstiftning på upphovsrättens område måste man anpassa sig till människans natur. Det som utvecklats under hundratusentals år kan inte förändras på några få generationer.

Comments

 • Visst ligger det i människans natur att dela med sig. Men alla som fått en rimlig uppfostran vet också att man inte delar med sig av saker som man inte äger, det är likvärdigt med stöld. Eller brott mot upphovsrättslagen som det handlar om när det gäller illegal fildelning. Dela med sig av det man äger är fint, blanda inte ihop detta med att dela med sig av något man inte äger och mot upphovsmannens vilja!

  Comment by Nejtillpirater — Sep 19, 2010 7:24:33 AM | # - re

 • Aah. Jag tänker ofta på det. "Hur orkar någon lägga upp alla dessa torrents på TPB?". Men det är bra att någon orkar. Jag har själv bidragit med en del, men det är så sällan jag har något att komma med som inte redan finns där :-)

  Comment by E-mannen — Sep 19, 2010 8:03:49 AM | # - re

 • Ja, det var en bra formulering om hans oförmåga att förklara saker. Har själv varit i en mindre dispyt med honom om just det där kring konsten att förklara på ett begripligt sätt. Även erkänt stora tänkare i världen har ofta i efterhand fått erkänna, först för sig själv och sedan mer publikt, att herr Stallman hade rätt. Troligtvis på grund av just den där oförmågan som bara sänder in folk i kognitiv dissonans som utfaller till nackdel för RMS själv. Men jag kan inte riktigt sätta fingret vad det är för misstag han gör, vilket givetvis också är anledningen till att vi aldrig kom fram till något vettigt under vår lilla mail-växling.

  Comment by steelneck — Sep 19, 2010 4:04:03 PM | # - re

 • Anledningen till att man inte delar med sig av andras grejor är i grund och botten att de blir upprörda och tar till våld. Detta har sedan kodifierats, så att våldet hanteras av staten i stället för personen (det finns dock de som tar till våld själva). Det har därför inte med uppfostran utan självbevarelse att göra. Det finns bara ett väldigt litet självbevarelseincitament i att avstå från fildelning. Risken att bli upptäckt är och kommer att förbli mikroskopisk. Om du däremot delar med dig av någon annans cykel, så kommer detta ganska snart att upptäckas.

  Ägande fungerar bara så länge man har möjlighet att hävda sitt ägande. Det finns inte längre med material som fildelas.

  Comment by jacob — Sep 19, 2010 5:49:44 PM | # - re

Leave a Reply