Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Mörkermän på marsch

written by jacob, on Aug 3, 2010 8:10:00 PM.

Satamaran rapporterar om att den republikanska kongressledamoten Rogers yrkar på dödsstaff för menige Bradley Manning om han fälls för att ha lämnat ut material till Wikileaks. Samtidigt skriver förre presidentrådgivaren Marc Thiessen i sin kolumn i Washington Post att USA borde jaga Julian Assange, Wikileaks grundare, med medel som ligger långt utanför folkrätten. Han vill att USA ska utföra aktioner utanför sitt eget territorium, t.ex. på Island eller i Sverige.

Dessa båda herrar sitter allför nära USA:s maktcentrum för att deras uttalanden ska kunna avfärdas som verkningslösa hot från fascistiska extremister, och jag känner ett starkt obehag inför det hela.

I lördags höll jag ett tal på vårt torgmöte i Göteborg, om just Wikileaks, och hur viktig deras informationsspridning är för det öppna samhället och för vår demokrati. Jag återger det här, både som video och som text.


Nyligen så släppte Wikileaks 90 000 hemligstämplade dokument om kriget i Afganistan. Dokument som någon källa inom USA:s krigsorganisation valt att lämna ut för att världen ska få veta. Några av dokumenten beskriver övergrepp och dödande av oskyldiga människor som aldrig rapporterats av amerikanska myndigheter. Huvuddelen av dokumenten är krigsdagböcker och rapporter från rutinmässiga uppdrag. Tillsammans ger de en bild av vad som händer i Afganistan – en bild som både amerikanska och svenska regeringen vill undanhålla oss medborgare.

Det är nämligen så att kriget i Afganistan inte går speciellt bra, och de tror att de kan fixa till saken innan vi medborgare hinner fatta vad som pågår. Det kommer att misslyckas, för kriget i Afganistan utkämpas med kulor och krut, i stället för att föras som ett krig om människors hjärtan. När USA försöker hålla kontroll över hela landet borde man i stället skapa zoner där man verkligen kan erbjuda säkerhet, ekonomiska framsteg och utbildning. Afganer i allmänhet vill ha det samma som vi – bra jobb, en vettig inkomst, skolor åt barnen och fungerande sjukvård. Talibanerna kan inte erbjuda detta, medan USA skulle kunna ersätta en stor del av sin militära insats med hjälp till utveckling i de fredligare delarna av landet.

Jag har egen erfarenhet från FN-tjänst på Cypern och i Libanon. Speciellt i Libanon garanterades vår egen säkerhet av att vi var en viktig del av ekonomin. Vi var vänliga och trevliga och handlade alla sorters varor av lokalbefolkningen. I gengäld så varnade de oss för risker och arbetade aktivt för att element som inte gillade oss skulle hindras från att angripa oss.

USA's president vill inte erkänna att han saknar kontroll över situationen och insikt i hur man trappar ned en konflikt. I Sverige så saknar såväl moderater som socialdemokrater förståelse för att kriget i Afganistan inte går att vinna med nuvarande metoder. Man ställer sig solidariskt på storebror USA:s sida och hoppas på det bästa.

Det är därför som Wikileaks avslöjanden är så viktiga. Det är därför som Piratpartiet aktivt stödjer Wikileaks. Det är därför som Piratpartiet står berett att tillhandahålla servrar och internetanslutning om amerikanska myndigheter skulle lyckas stänga ned Wikileaks.

Vi medborgare måste få veta vad som verkligen händer, utan filtrering genom militära talesmän och fyrstjärniga generaler. Vi medborgare måste skapa oss en egen bild av vad som händer i Afganistan. Det är vi medborgare som är ansvariga för vilken regering vi har och därigenom vilken politik vi för i Afganistan. Som medborgare måste vi ha beslutsunderlag för vilken regering vi väljer.

Piratpartiet värnar om det öppna samhället, både ord och i handling. Piratpartiet agerar för öppenhet i politiken, både i Sverige och i EU-parlamentet. Piratpartiet värnar om meddelarskyddet, som hotas av FRA-lagen, datalagringsdirektivet och ACTA-överenskommelsen.

Vill du leva i ett fritt och öppet samhälle – stöd Wikileaks och rösta på Piratpartiet.