Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Ett litet steg för Jacob, ett stort steg för hans människovärde

written by jacob, on Jun 19, 2010 2:07:00 AM.

Precis som Syrrans Granne, Opassande, Rick Falkvinge, Satmaran, Anna Troberg, Futuriteter, Drottningsylt, Corner of Ramblings>, Scaber Nestor, Lakes Lakonismer och Full Mental Straightjacket så har jag idag firat partipiskans dag, också känd som FRA-dagen.

Firandet har varit mycket stillsamt. Jag har erindrat mig hur mycket bättre det var förr, när det inte fanns spam, när nätet var helt oreglerat och när Chalmers hade 56 kbit/s i förbindelse till Internet. " We were happy then, though we were poor." Jag var på den tiden inblandad i utvecklingen LPMUD - en föregångare till dagens MMORPG-spel (World of Warcraft och liknande), och vår värld, Genesis, åt upp hälften av Chalmers nätkapacitet. Genesis lever kvar än och är på sitt 22 år i drift.

Förutom sentimentaliteten över den tid som flytt har jag firat dagen genom att övertyga min favoritepostläsare, Kmail, att kunna signera och kryptera brev. Jag hittade efter mycket letande en beskrivning av hur man får det att fungera. Det var inte direkt självklart. Det borde gå att förenkla så att det bara är att installera, skapa ett nyckelpar och köra. Det är först då som vi kan göra om FRA-lagen från att vara ett dyrt hot mot vår integritet till att vara ett dyrt och meningslöst projekt.

I vilket fall ska jag nu börja signera min privata epost och börja skicka krypterade meddelanden till mina närmsta vänner. Det känns lite som pionjärtiden, då man tyckte att det var fantastiskt att ett epostmeddelande kunde gå från USA till Sverige på under 2 dagar. Posten tog för det mesta minst 2 veckor på sig för ett fysiskt brev. På samma sätt som då kommer vi att vänja oss vid den nya tekniken och sprida den till våra vänner och bekanta. Kryptering kommer snart att finnas i var mans epostläsare.

Comments

 • En av de mer "oönskade" effekterna av den ständigt ökande övervakningen är att efterfrågan på kryptering ökar. Och där efterfrågan ökar ökar även tillgången, och med ökad tillgång följer även förenklade rutiner för det stora flertalet. Det övergår från att handla om att känna rätt person som har rätt uppsättning förmågor, till att handla om att gå in på en viss hemsida, ladda hem, installera och köra.

  Den ökade övervakningen leder till ökad kryptering. Jag ser framför mig en värld där även helt teknikanalfabeta människor går omkring med 256-bitars krypteringsnycklar på fickan och med en självklarhet rörande deras användning i sinnet.

  Jag förmodar att vi får ta det goda med det onda även i det här fallet.

  Comment by Johanna Drott — Jun 19, 2010 2:27:39 AM | # - re

 • Jag är rädd för att du ha rätt i dina förutsägelser...

  Och tack för länken!

  Comment by Markus "LAKE" Berglund — Jun 19, 2010 8:19:24 AM | # - re

Leave a Reply