Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Gaza - 22 år av blockad

written by jacob, on Jun 1, 2010 12:03:29 AM.

I nådens år 1988 var jag i FN-tjänst i Libanon. På den tiden var Gaza en relativt välmående liten enklav. Det fanns nästan inga israeliska bosättningar i området och gränsen mellan Israel och Gaza var i princip vidöppen. Intifadan hade pågått några månader, men det var mest något som hände på Västbanken. Många Gazabor var gästarbetare i Israel och en stor del av Israels elförsörjning kom från Gaza. Som rättroende jude kan man nämligen inte använda el som har producerats av judar under sabbaten. Gaza var lugnt. Gaza var välordnat. Gaza var allt annat än radikalt. Det var ingen slump att Yassir Arafat etablerade sig på Västbanken när han återvände till de ockuperade områdena.

Men under våren 1988 började Israel dra åt strypsnaran om Gaza. Man började kräva tillstånd för inresande till Gaza. Man började hindra palestinska gästarbetare från att komma in i Israel under helgerna. Det var de små stegens tyrrani och enligt min mening så är det dessa åtgärder som har framtvingat radikaliseringen av Gaza. Jag har tidigare talat om hur USA omedvetet har sått draktänder i Irak.

Israel är alltför kompetenta för att göra det omedvetet. Jag tror att ledande politiker och militärer i Israel med flit har framvingat en radikalisering av palestinierna i Gaza, för att de inte vill ha fred och för att de inte vill ha en lösning som ger palestinierna utrymme att leva och utvecklas. Jag vågar inte gissa varför de inte vill ha fred, för ISraels politiska struktur är mycket komplicerad. Det finns ultraortodoxa grupper som är undantagna från värnplikt, men som driver en mycket militant politik. Det finns stora grupper bosättare som lever på ockuperat område och som mycket aktivt gör allt för att sätta käppar i fredshjulet. Det finns militära ledare med sina egna agendor. Det finns ett civilt samhälle med inslag av såväl schizofreni som paranoia. Israel är på smalaste stället inte bredare än att man kan se från gränsen mot Västbanken ut till havet. Rädslan för att det finns illasinnade araber som vid första bästa tillfälle skulle driva in en kil där är ibland oerhört stark.

Resultatet är att man idag har en situation som man nätt och jämt kontrollerar. Vid den senaste inmarschen i Libanon så mötte man för första gången på effektivt motstånd från Hizbolla-milisen. Enda sättet man kunde komma på för att få slut på raketbeskjutningarna från Gaza var att besinningslöst beskjuta bostäder, skolor och sjukhus utan hänsyn till civila offer. Nu försöker man svälta Gaza till underkastelse, på samma sätt som tyskarna under andra världskriget försökte svälta gettot i Warszawa.

Det är beklämmande att man har lärt sig så lite av sin egen historia.

Comments

  • Det är inget ovanligt i människans historia.

    Att den en gång förtryckte blir själv förtryckare.

    Comment by Dennis Nilsson — Jun 1, 2010 3:50:43 AM | # - re

  • Det är beklämmande att man har lärt sig så mycket av sin egen historia.

    Comment by Robert Andersson — Jun 1, 2010 8:27:57 AM | # - re

Leave a Reply