Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Effektiv bojkott kräver arbete och planering

written by jacob, on Jun 1, 2010 12:32:41 AM.

När jag tidigare under kvällen var på demonstrationen i Brunnsparken, med anledningen av Israels bordning av Ship-to-Gaza-konvojen och dödande av fredliga biståndsvolontärer, var det flera talare som förordade en bojkott mot Israel.

Om en bojkott ska vara effektiv måste den vara heltäckande, och det var slående hur bristande talatrnas insikt om ämnet var. Det krävs organisation och systematik om man ska lyckas. Jag har redan min politiska aktivism utstakad, så jag kommer inte att ägna mig åt att organisera någon bojkott. Däremot kan jag ge några råd på vägen.

  • Grunden i en bojkott är att få allmänheten med sig. Begär av folk att de ska identifiera israeliska varor och avstå från att köpa dessa. Likaså bör allmänheten uppmanas att inte turista i Israel.
  • Nästa steg är att identifiera företag som har omfattande handel med Israel. Driv systematiska brevkampanjer för att få dessa företag att avstå från handel och investeringar. Allmänheten uppmanas sedan att bojkotta företag som inte lever upp till kraven. En webbsite med listor och uppdateringar är allt som krävs.
  • Israeliska fartyg och fartyg med destination Israel förklaras i blockad.
  • Israeliska flygplan och flygplan med destination Israel förvägras bränsle och service på flygplatser utanför Israel.
  • Trycket på företag som handlar med Israel ska inte bara komma genom bojkott av varor. Allmänheten bör uppmanas att inte äga aktier i företag som handlar med Israel och de bör uppmanas att välja fonder som inte investerar i Israel eller i bolag som handlar med Israel.
  • Precis som i fallet Sydafrika bör lagstiftning införas som gör det olagligt att investera i Israel så länge man förtrycker palestinierna.
  • USA lämnar varje år ett stort statligt bistånd till Israel. USA är världens mest skuldsatta nation. Genom att utöva påtryckningar på Kina, som äger en stor del av USAs statsskuld och genom att aktivt undvika investeringar som gynnar USA kan vi påverka amerikanerna att undanhålla sitt stöd till Israel så länge israelerna inte behandlar palestinierna på ett människovärdigt sätt.

Comments

Leave a Reply