Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Flygbladsfunderingar

written by jacob, on May 26, 2010 1:59:00 AM.

I lördags var det Göteborgsvarvet och Piratpartiet var ute och delade ut flygblad vid Brunnsparken. På grund av att stan var blockerad av löpare så kom jag lite sent till utdelningen, men jag hade två piratflaggor med mig. Flaggorna hade en intressant effekt. De ökade andelen av de passerande som tog emot flygbladen till ungefär det dubbla!

Det här är intressant av flera skäl. Det första är att det är viktigt att synas. Det andra är att folk är intresserade av just Piratpartiet. Genom att de passerande såg oss innan de kom fram till oss så kunde de ta ställning till om de ville ha vårt flygblad eller inte några sekunder i förväg. Vi fick många positiva kommentarer och väldigt få negativa, vilket bekräftar bilden av att allmänheten fortfarande vet för lite om vårt parti, och att det finns en nyfikenhet kring vad vår politik egentligen är.

Det är intressant också av skälet att vi gjorde en jämförelse och lärde oss något av den. Det är en av grundbultarna i framgångsrik marknadsföring. Pröva olika saker och mät skillnaden i framgång. Fortsätt med det som fungerar bäst och släpp det som fungerar dåligt. Vi kan naturligtvis inte mäta det verkligen viktiga utfallet - om flygbladen leder till att vi får röster i valet - så vi får nöja oss med att mäta ett substitut, och då är antal utdelade flygblad en ganska rimlig måttstock.

Förutom fördelen med att vi distribuerar fler flygblad om vi syns tydligt, så finns det mer att vinna på att visa upp sig med lila flaggor och i kläder med partifärger och partiemblem. För varje mottagare av ett flygblad så finns det minst 10 personer som har sett oss utan att ta emot ett papper. De påverkas också av vår närvaro. De påminns om att vi finns, även om de inte är intresserade av vår politik just nu. Att byta åsikt, eller att byta det parti man röstar på är en lång process för många människor. Det fösta steget är att känna till att vi finns. Det gör de flesta efter EU-valet. Nästa steg är att tro på oss som organisation. Det kräver att vi har en stabil existens och att det syns att det finns många människor som engagerar sig för partiet. Det uppnår vi med flygbladsutdelningen. I nästa steg uppkommer nyfikenheten på vilka vi är och vad vi har för politik. Det är då en del besöker våra valstugor, börjar prata med oss under flygbladsutdelningar och demonstrationer, eller går in på webben och börjar läsa vår hemsida och våra bloggar. I marknadsföringstermer så bygger vi "brand recognition".

Vi har en nackdel i vår marknadsföring i att vårt partinamn ger en hel del människor negativa associationer. Vi har en extra barriär att bryta igenom. Samtidigt så är det lite hippt och fräckt att inte ha ett partinamn som försöker på ett pedagogiskt sätt förklara vad man står för. Det går väl ihop med vår partifärg, som också signalerar att vi är udda och inte direkt main-stream. Den enda riktigt stora fördelen vi har i vår marknadsföring är våra aktivister. Genom att synas bland allmänheten och då vara trevliga och kunniga kan vi hjälpa folk i processen från upptäkt till förståelse.

Comments

 • (Y)

  Comment by AquaVera Björkö — May 26, 2010 6:11:52 AM | #

 • Om jag förstod saken rätt är det tämligen billigt att införskaffa en sådan där flagga? Piratbutiken har tyget, kvastskaftet köper man på Byggmax eller något?

  Comment by OlofB — May 26, 2010 7:33:34 AM | #

 • Bra analys, viktigt att du sprider det. Det centrala i artikeln tycker jag ändå är:

  "För varje mottagare av ett flygblad så finns det minst 10 personer som har sett oss utan att ta emot ett papper."

  :-)

  Comment by Markus "LAKE" Berglund — May 26, 2010 8:10:42 AM | #

 • Som skaft kan jag tipsa om VP-rör. Ett sådant skaffar man på tex Claes Olsson för en tia. Om man är riktigt snitsig skaffar man också ett 5-pack förlängningsrör (små korta rör som man trär utanpå dom vanliga rören för att sätta ihop två rör till ett) och så kapar man av sitt VP-rör i 40-cm-bitar. På så sätt får man en ihopfällbar flaggstång för runt 25:-

  För övrigt galet bra bloggpost och +1 på allt du säger!

  Comment by Johan mlg — May 26, 2010 10:53:32 AM | #

 • Mycket bra skrivet. Finns även teleskopmetspön. som en drar ut och sätter flagga på, sedan bara att skjuta ihop den. plasrören är billiga och fungerar bra. jag kapade mitt lite, för att lättare få in den i bilen.

  Comment by Anne Kekki Forshaga — May 26, 2010 8:09:04 PM | #

 • Mycket bra skrivet! Massa tummar upp! :)

  Comment by Jan Lindgren — May 26, 2010 8:15:28 PM | #

 • Jag har suttit och tänkt på det här inlägget hela dagen, men det var inte förrän nu som jag kom på att - shit, jag har ju inte berättat för författaren hur underbart välformulerat och snyggt det här inlägget är. Det känns som någonting jag borde göra innan jag glömmer bort det igen.

  En smula. ;)

  Comment by Johanna Drott — May 26, 2010 8:23:05 PM | #

 • Massa Awesome!! :) Go go go!!

  Comment by maloki — May 26, 2010 8:39:44 PM | #