Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

En guide för vilsna väljare

written by jacob, on May 10, 2010 8:50:00 PM.

För att hjälpa alla stackars väljare som har svårt att sammanfatta och se igenom retorikdimmorna har jag sammanställt en översikt över partiernas valprogram. Jag har gjort allt jag har kunnat för att destillera fram essensen av vad varje parti säger. Min slutsats är att Sveriges två största partier är enfrågepartier, i alla fall när det gäller retoriken. De har enligt min mening en fråga till på sina agendor, som de inte talar med väljarna om - att införa övervakingssamhället. I Alliansen måste småpartierna ha egna profilfrågor för att inte utraderas av Moderaterna. Frågorna som småpartierna driver är till intet förpliktigande. Likadant är det för Vänsterpartiet i den Rödgröna Koallitionen. De pratar integritet men har inget att sätta emot när Bodström ska införa Datalagringsdirektivet. Miljöpartiet har en lite bättre sits, för de verkar faktiskt för miljön och vågar förhandla sig fram till höjd bensinskatt. MP är därmed det enda äkta tvåfrågepartiet i riksdagen.

Utanför riksdagen står 3 partier med någon chans att komma in. Mobbing har blivit på modet under det senaste året, så SD visar fina siffror. Inte för att jag har begripit hur någon kan tycka att det är en bra politik att vara taskig mot invandrare och homosexuella, men det är kanske jag som är gammalmodig. Fi är ett äkta enfrågeparti, men Gudrun Schyman är ett gudabenådat PR-geni, så man ska inte räkna ut dem i förväg.

I detta framstår Piratpartiet som mångfacetterat - vi har 3 frågor som vi driver - 50% mer än näst bästa parti. Medan MP och V i viss mån pratar om integritet och det finns isolerade öar av integritetsvänner i de övriga riksdagspartierna, så är Piratpartiet ensamt om att ha ett genomtänkt program för att ändra kulturens och kunskapens villkor i Sverige. När det gäller integritet utklassar vi de övriga både i ord och handling. Det visas bland annat av vad Christian Engström åstadkommit i EU-parlamentet

Lyssna noga på vad partierna säger. Jag är övertygad om att du kommer att känna igen min kondenserade bild av svensk politik inför valet.

Comments

 • Hehe, pedagogisk bild! :-)

  Jag tror dock man kan finjustera den lite och få den riktigt bra. Just nu är den lite onödigt PP-centrerad. Jag tror budskapet kan gå fram ännu bättre om man gör vissa småjusteringar.

  Comment by Markus "LAKE" Berglund — May 10, 2010 9:12:29 PM | #

 • Alla idéer mottages tackamt. Jag glömde notera att bilden är licensierad "cc by-sa". Den som vill ha OpenOffice-originalet kan skicka mig en rad.

  Comment by jacob — May 10, 2010 9:22:59 PM | #

 • Nu skall du inte vara elak. Moderaterna har både Pengar och Skatter och Socialdemokraterna har Pengar och Bidrag.

  Så även de två är tvåfrågepartier.

  Comment by Anders S Lindbäck — May 10, 2010 10:33:24 PM | #

 • Skatter räknar jag som Pengar. Bidrag räknar jag som Pengar. Det är bara en fråga om vem som ska ha dem. Pengar är viktigt, men skillnaden mellan blocken är 0,6% av BNP. Slutsatsen är därför att det inte gör någon verklig skillnad vilket block som regerar.

  Comment by jacob — May 10, 2010 11:28:22 PM | #

 • Vet inte om jag håller med om integritet på vänstern. Skulle byta ut den mot "jobba mindre" (6h arbetsdag). M och S frågor bortsett från pengar skulle jag sätta till "S är korkade" respektive "M är korkade", eftersom det i väldigt stora drag är det all deras argumentation går ut på. Möjligen kan man använda sig av "ha makten" också vilket tveklöst går före bisaker som att befolkningen är frisk och lycklig.

  Comment by stroll — May 11, 2010 1:39:30 AM | #

 • Vårbudgeten visar ganska bra att när både V och MP är på samma linje går det att dra en hel del i S. Spelar vi våra kort rätt tror jag vi kan uppnå en hel del i nätfrågorna (men jag har all förståelse för den som är skeptisk).

  Comment by Micke vK — May 11, 2010 3:22:06 AM | #

 • längtar tills det kommer en uppdatering av denna underbara pedagogiska och lättförklarliga bild.

  Comment by Andreas Kettelhoit — May 11, 2010 9:45:33 AM | #

 • Jag tycker du delar upp det väldigt mycket. Finns det ens så många partier i Sverige idag?

  Jag får stor lust att rita om din karta. Det finns bara två stora partier och 3 små.

  etu.geeknic.se/index.php/2010/05/ja-da-var-det-valar/ ;)

  Comment by Etu — May 14, 2010 10:10:39 PM | #

 • maste kontrollera:)

  Comment by Neoptecesob-tool — May 27, 2010 1:00:01 AM | #