Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

USA sår draktänder

written by jacob, on Apr 6, 2010 4:12:00 PM.

Filmen som jag och många andra, däribland Rick Falkvinge redan har reagerat kraftigt på, har fått mig att tänka efter ännu en vända.

Jag har erfarenhet av fredsbevarande operationer, med en 6-månadersperiod på Cypern och en i Libanon. Medan det inte är helt relevant för situationen i Irak, så ger det ändå en rad insikter som man inte har om man aldrig har varit i ett annat land som beväpnad gästarbetare i uniform. Jag har upplevt beskjutningar, även om skottlossningen i samtliga fall var ett sätt att markera makt och inte ett försök att döda eller lemlästa mig. Jag har också upplevt förhandlingar med parter i pågående konflikter och interaktion med civilbefolkningen i de områden vi har opererat.

Svenska styrkor har alltid agerat på ett lågmält och balanserat sätt. Vi har skapat vänskapliga kontakter med lokalbefolkningen det första vi har gjort. Vi har visat intresse och respekt för lokala sedvänjor och kulturyttringar. Vi har låtit våra soldater skapa personliga kontakter och givit dem frihet att röra sig bland lokalbefolkningen så långt säkerhetsläget har medgivit. När vi har ställt krav på politiska och militära ledare har vi varit tydliga, rimliga och gjort det utan hot. Det har givit resultat. Vi har inte varit utsatta för några direkta militära attacker innan vi ställde upp på USA's sida i Afganistan. I Libanon kunde vi leva tryggt i visshet om att israeler, libaneser och palestinier ansträngde sig för att vi inte skulle komma till skada. De förstnämnda för att det politiska priset skulle vara för högt och de senare för att vi var en viktig del av den lokala ekonomin. Vi gav inte heller någon sida anledning att avsky oss.

Om vi jämför den här bilden med det agerande som visas upp i Wikileaks-filmen, så kan det inte vara större skillnad. Amerikanerna håller sig på avstånd. De talar om människor på ett tekniskt och avpersonifierat sätt. Deras rädsla får dem att tro att mobiltelefoner är automatkarbiner och kameror raketgevär. Framförallt så anstränger de sig inte tillräckligt mycket för att oskyldiga människor inte ska komma till skada. Man tar inte ens en minimal risk för egen del för att säkerställa att lokalbefolkningen inte skadas. Det här är att så draktänder. Varje gång någon oskyldig skadas eller dödas så gör det hundratals släktingar, vänner och bekanta till den drabbade ursinniga av vrede för kallsinnigheten och för känslan att ha ett mindre värde som människa. Några få kommer att korsa gränsen och övergå till aktivt motstånd, men framför allt så kommer befokningen att dra undan sitt passiva stöd. Det ger attentatsmän och självmordsbombare större möjlighet att sätta in attacker och det ökar chansen att lyckas mångfalt.

Receptet är enkelt och det är väl prövat. Respektera människors behov av säkerhet, integritet och människovärde, så får du deras stöd och deras kärlek. Piratpartiet har integritet som första punkt i sitt principprogram. Utan den har man vare sig säkerhet eller människovärde.

Comments

 • Bra skrivet. Det är inte en slump att det är just USA som hatas mest. Dom stödde till och med Saddam när det passade deras syften vilket naturligtvis upprörde Saddams fiender. De verkar också ha lagt sin näsa i blöt i Sydamerika under många år, naturligtvis för att tjäna amerikanska intressen. Som man bäddar får man ligga på gammalt hederligt husmodersordspråk.

  Comment by Slasher — Apr 6, 2010 8:18:23 PM | #

 • Jag rekommenderar filmdokuumentären av John Pilger. The War on Democracy. Den visar Hur Amerika betett sig Sydamerika mord och terror av befolkning mordet på Salvador Allende, Chiles Pinochet dödandet på Stadion i Santiago united Fruits inblandning i banan kartellen.Finasiering av diktaturer. Amerikas ständiga förtryck av Latin Amerika. det är nu dags att få "inflytande" i EU Acta är bara början att umgås med djävulen med USA svenska politiker kryper och slickar USA arshlet. Jag undrar om Svenska folket vill det?

  Comment by ziggez — Apr 6, 2010 10:17:17 PM | #

 • Såklart att draktändernas företrädare vill så ännu mer draktänder. Det skapar sysselsättning och profit för draktändernas business.

  Lyssna gärna på talkshowen Jeff Farias Show, där man bl.a diskuterar detta och andra angelägna samhällsfrågor. Sänds över FM-bandet 91.1 MHz i Stockholm tis-lör nätter 0000-0300. Via Internet på www.thejefffariasshow.com

  Comment by Dennis Nilsson — Apr 6, 2010 11:29:19 PM | #

 • Stämmer bra med vad jag hört från en som varit i de svenska styrkorna i Afganistan. Han beskrev det som "vi släcker onödiga eldar som amerikanerna tänder".

  Jag har själv inte varit inblandad i fredsbevarande uppdrag, men har deltagit i andra hjälpprojekt, och där har den lokala personalen sagt ungefär samma sak. När folk kommer från USA, Tyskland eller Japan för att hjälpa så gäller "Så här gör vi, så ska ni också göra!". Svenskarna, å andra sidan, kommer in med en mer ödmjuk attityd, mer av "Hur gör ni nu? Hmm, den där grejen gör vi så här. Kanske vi skulle kunna anpassa vår modell så att den passar er?". Man får bättre lösningar, och framför allt så får man bättre gehör om man faktiskt lyssnar och samarbetar.

  Comment by Anders Troberg — Apr 7, 2010 9:19:16 AM | #

 • Från statsteoretiskt och teoretiker om internationella organisationer (exv "International organizations" Clive Archer 3rd ed) så är tanken att USA ska agera bad cop, medan Europa ska agera good cop. Eller man har åtminstone tagit på sig de rollerna. Det är intressant att välbeställda klanherrar, slåss mot välbeställda storkapitalister. De förra försvarar en 150 år gammal kvinnosyn, medan de senare försvarar en 150 år gammal "Anna Anka"-liknande kvinnosyn.

  Comment by Lena — Apr 7, 2010 3:20:04 PM | #

 • a) Visst kan det vara att så draktänder. Det är något amerikanerna försökt åtgärda genom the Surge.

  b) Men vilken nytta hade egentligen dina fredsbevarande insatser? FN-trupper är oftast symbolpolitik á la Sebreniza - rena pappersinsatser som inte gör något riktigt. När en krigsherre dyker upp ger FN-trupperna sig. I Libanon skulle FN-trupperna avväpna Hizbollah - men har inte gjort ett steg i denna riktning.

  Klart att FN-trupper aldrig får samma problem som amerikanska trupper, vilka faktiskt försöker gripa krigsförbrytare, stoppa krigsherrar och genomdriva fattade beslut. Klart att FN-trupperna kan umgås med lokalbefolkningen när man de facto finansierar krigsherrens armé genom lokala inköp.

  Så amerikanerna levererar resultat och badwill. FN-trupperna levererar goodwill men inte resultat.

  Comment by Gertkvist — Apr 7, 2010 3:20:29 PM | #